Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Şeyda

Şeyda
@minvallog
21 Temmuz 2001
3 okur puanı
Ağustos 2023 tarihinde katıldı
Problem İslam'da değil; problem, İslam'ı yanlış anlayan insanın kendisinde.İslam pasif bir din değildir.♡
Reklam
110 syf.
·
Puan vermedi
·
62 günde okudu
Niyet ve İhlas
Niyet ve İhlasİmam Gazali
8.1/10 · 185 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Resulullah (sav) buyurmuştur: "Ey Allah'ım! Benim iç alemimi dış alemimden daha hayırlı kıl. Benim dış alemimi salih kıl."
"Her kim hayatında sadece bir lahza, Allah'ın cemalini ihlasla isterse o kurtulmuştur."
Reklam
Deniliyor ki: "İlim tohumdur, amel ziraat. Onun suyu ihlastır."
Eğer gübre böceğinin aklı olsaydı pislikle uğraşmayı terk edip o güzel yüzlere yönelirdi. Sözünü ettiğimiz insanların da bunun gibi aklı olsaydı cennetin hurileri ve yiyip içecekleri ile meşgul olacağına Allah'a yönelir ve O'nun sevgisine başka hiçbir şeyi ortak etmezdi.
Kalp arkasında gidilen bir esastır. Sanki o, emir ve çobandır. Azaların tamamı hizmetçiler, raiyeler ve etbalar gibidirler.
Resulullah (s.a.v) "İman nedir?" diye sorulduğunda şöyle buyurdu: "Yemek yedirmek ve selam vermektir." (Buhâri,12; Müslim,29.)
Reklam
Eğer kişinin kendisinden sonra arkadaşları yemekten utanırlarsa o zaman arkadaşlarından önce yemeği bırakmamalıdır. Bilâkis, elini yemeğe uzatmalı, onlar doyasıya yiyinceye kadar o da yavaş yavaş yemekle kendini oyalamalıdır.
Başkası kendisine bakıyor diye iştahı çektiği bir yemeği terk etmek, uygun bir hareket değildir. Çünkü böyle yapmak, yapmacık bir harekettir. Bilâkis âdeti üzere devam etmeli ve tek başına olduğu zaman nasıl yerse arkadaşlarla beraber olduğunda da öyle hareket etmelidir. Ancak tek başına olduğu zaman, nefsini güzel edebe alıştırmalıdır ki toplum arasında yapmacık hareketler yapmaya muhtaç olmasın.
Allah Teâlâ'ya ulaşmaya ilim ve amelden başka bir yol yoktur. İlim ve amelde devamlılığı sağlamak ise, ancak bedenin sıhhat ve selâmetine bağlıdır. Bedenin selâmeti ise, ancak gıdalarla mümkün olur ve vakitlerin tekrar etmesiyle ihtiyaç olan kadarını o gıdalardan yemekle sağlanır. İşte bu yönden selef-i salihinden bazıları şöyle demiştir: "İnnel-ekle mined-din"/ "Şüphesiz ki yemek dindendir."
Ahiret yolu ancak ahlakın iyileştirilmesi ve temizleştirilmesiyle gidilen bir yoldur. İç alemin sırlarına ve sıfatlarına, kötülüklerine muttali olmayan bir kimse, kalbini bu kötülüklerden temizlemeye muktedir olamaz. Kişilerin ahlakını belirten ancak seferdir. Allah Teâlâ göklerde ve yerde gizli kalan nesneleri sefer sayesinde açığa çıkarır. Ahlakı açık bir şekilde gösterdiğinden dolayı açıklık manasına gelen "sefer" ismi yolculuğa verilmiştir.
Bizim işlediğimiz şu amellerimizin durumu nice olacak ki? Her şeyi bilen, her şeyi gören ve her şeyden haberdar olan zâta sunulduğunda acaba o amellerde nice ayıplar, kusurlar ve eksiklikler görülecek?
Reklam
Kurtuluş bekliyorsun ama yolunda değilsin. Bilesin ki gemi karada hareket etmez.
Kim Allah'a daha yakın ise dünyada onun başına gelecek olan sıkıntılar daha çok olur.
Şakik el-Belhi ne kadar da doğru söylemiş: "Geçmişe dair olan şeylerden ötürü hasret ve özlem içinde yaşamak, geleceğe ait şu ve bu tedbirleri alma uğrunda akıl yormakla, zaten sen şu andaki vaktinin bereketini elinden kaçırdın gitti."
Kaldı ki, insanın tek bir kalpten başka kalbi de yoktur.Eğer bunu da tasalarla, keder ve üzüntülerle, dünyada şunlar oldu ve şunlar da olmadı gibi meşgalelerle doldurursa, o takdirde kalbinde ibadet ve kulluk için yer kalmaz. Ne zikretme ne de ahireti düşünme duygu ve düşüncesi yer alır.
Asıl olan şey, kalbin Allah'a bağlanması meselesidir.
Kalbini bir başka şeye değil, sadece Allah'ın vadine bağla. O'nun sana yeteceğine ve garantisine güven.
Reklam
"Asıl hedefinin Allah'a kulluk ve ibadet etmek olması sana yeter."
"Doğrusunu söylemek gerekirse, yaşayanlarla birlikte hayat sürmek ve ölülere uymak ne kadar da zor bir işmiş."
İlim öğrenmemiş olan kimse, gerektiği gibi ibadeti; tüm hükümlerine, şartlarına ve haklarına riayet ederek yerine getiremez. Eğer bir adam göklerdeki meleklerin ibadeti misali, ilim sahibi olmaksızın Allah'a ibadet etse yine de hüsrana uğrayanlardan olur. O halde öğrenme ve araştırma yolunda paçaları sıvamaya başla, ilim öğrenmeye, telkin etmeye ve tedrise devam eyle! Tembellikten, bıkkınlıktan uzak dur. Aksi takdirde sen, dalalet uçurumunun içine düşersin.