Melike Beşpınar

Melike Beşpınar
@mukemmelke
10 okur puanı
Ekim 2020 tarihinde katıldı
Şu anda okuduğu kitap
Kırım'ın Yeniden Sovyet Hakimiyetine Geçişi
Almanların Sovyet Birliği'ni işgal etmesinden yaklaşık iki yıl sonra, Kızıl Ordu Birliklerinin Alman ordusuna karşı üstünlük sağlamaya başladığı görülmektedir. Nitekim Sovyet ordusu Kasım 1943'te Stalingard'da Alman ordusuna karşı ezici bir galibiyet almış, "Kırım'ın Anahtarı" konumundaki Orkapı (Perekop)'ya kadar gelmişler, 10 Nisan 1944'te ise Kırım'a girmişlerdi. Yeniden Kırım'ı ele geçiren Sovyet güçlerinin, zafer kazanmış olmanın da etkisiyle burada son derece keyfi davranışlar sergilemeleri, Kırım Türklerine karşı baskı ve şiddet hareketlerinde bulunmaları, Almanlara yardım ettiği iddia edilen Kırım Türklerini rastgele iki kişinin verdiği ifadeler doğrultusunda derhal kurşuna dizmeleri gibi menfur hadiselere yol açmaları, sanki ileride Kırım Türklerinin başına geleceklerin birer habercisi niteliğindeydi. Sovyet askerlerinin taşkınlıkları öylesine artmıştı ki, Akmescid (Simferopol) sokaklarındaki ağaçlar ve telefon direkleri asılarak öldürülen Kırım Türkleri ile dolmuştu. Ayrıca Kırım Türklerinin yaşadığı bir çok köyde insanların kadın-erkek, yaşlı-çocuk demeden ve hiçbir gerekçe göstermeden Sovyet askerleri tarafından öldürüldükleri rivayet edilmektedir.
Reklam
Ohlendorf (o dönemde polis, SS ve Özel Görev Birliği yönetimini yapan kişi), düşman olarak gördüğü bu insanların ortadan kaldırılmasının yanında tarihi ve kültürel varlıkların da yok edilmesini istiyordu. Kırım'daki kütüphane, müze ve kitapçılardaki eserlerin müsadere edilmesi emrini vererek, estetik ve ve maddi değeri yüksek olan her şeyin Almanya'ya gönderilmesini sağladı. Böylece Kırım'ın kültür yapısında telafisi mümkün olmayan büyük tahribatlar meydana getirildi.
Bununla birlikte, Almanların beklenen "kurtarıcı" olmadığı yapılan uygulamalarla kısa zamanda ortaya çıktı. Nitekim, Almanlar işgal edilen bölgelerde, bilhassa Ukrayna ve Kırım'da çalışabilir durumda olan kadın-erkek binlerce genci esir alarak Almanya'ya gönderdiler. Bunları "doğu işçileri" adı altında sanayi tesislerde çalıştırdılar. Bunun yanında yüzlerce insan ya "komünist" suçlamasıyla kurşuna dizildi ya da binlercesi değişik suçlardan Nikolayev ve Akmescid (Simferopol) şehirleri dışına kurulan esir kamplarına yollandılar.