Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
377 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Osmanlı İmparatorluğu'nun klasik dönemini derinlemesine ele alan önemli bir kaynaktır. İnalcık, Osmanlı Devleti'nin siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel yapısını detaylı bir şekilde inceler. İmparatorluğun kuruluşundan Yavuz Sultan Selim'in tahta çıkışına kadar olan dönemi kapsayan bu eser, yönetim biçimleri, toprak düzenlemeleri, vergi sistemleri, askeri yapılanmalar ve dönemin sosyal dokusunu detaylı bir şekilde açıklar. Kitap, Osmanlı'nın yükseliş ve genişleme sürecini, siyasi entrikalarını ve dönemin önemli olaylarını ele alırken, İnalcık'ın derin tarih bilgisi ve titiz araştırmasıyla öne çıkar. Bu kapsamlı çalışma, Osmanlı İmparatorluğu'nun klasik dönemine dair kapsayıcı bir anlayış sunarak, tarih meraklılarına ve akademisyenlere zengin bir kaynak sunar.
Devlet-i Aliyye - Klasik Dönem (1302-1606)
Devlet-i Aliyye - Klasik Dönem (1302-1606)Halil İnalcık · İş Bankası Kültür Yayınları · 20102,565 okunma
Reklam
Osmanlı devleti bir gazî devleti olarak doğmuş ve bu geleneği sürdürmüştür. Fâtih Mehmed, 1461'de Trabzon dağlarına yaya tırmanırken şöyle demiştir: "Bu zahmetler Allah içindir. Elimizde İslâm kılıcı vardır. Eğer bu zahmeti ihtiyar etmesevüz, bize gazî demek lâyık olmazdı."
377 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
Eserin bu ilk cildi, Osmanlı Devleti'nin bir beylikten Orta-Doğu ve Balkanlar'ı hükmü altına alan güçlü ve köklü bir imparatorluk haline gelişine odaklanıyor.
Devlet-i Aliyye - Klasik Dönem (1302-1606)
Devlet-i Aliyye - Klasik Dönem (1302-1606)Halil İnalcık · İş Bankası Kültür Yayınları · 20102,565 okunma
Akdeniz'de Osmanlı- Fransız İşbirliği
Osmanlı devleti, Venedik ile nihayet barış yapmış (Ekim 1540) ve bu devlet , Şarlken'e karşı Fransız- Osmanlı ittifakına davet edilmiştir.
Sayfa 157Kitabı okudu
15.Yüzyılda Ekonomi
15.yüzyılda Osmanlı Devleti'nin büyük askeri ve siyasi girişimlerini mümkün kılan şey, yeni siyasi nizam altında gelişen ticari ve ekonomik hayat ve buna denk olarak artan devlet gelirleridir.
Sayfa 122Kitabı okudu
Reklam
Osmanlı Devleti bir gazi devleti olarak doğmuş ve bu geleneği sürdürmüştür.
Babai Dervişleri Osmanlı Uc'unda
Moğol kuvvetleri, Bati-Anadolu' da göller bölgesi ve Denizli'ye tedip seferleri yaptıkları halde, Osmanlı ucuna erişmek için Germiyan topraklarını çiğnemeleri gerekirdi. Öte yandan uclar genellikle esir ve ganimetle zenginleşmiş bölgeler sayılıyor, Orta-Anadolu'dan Azerbaycan'dan, bu arada Konya'dan âlimler ve dervişler geçimleri için zâviye kurmak, sadaka toplamak için uclara geliyorlardı. Orta-Anadolu'da 1240 larda Selçuklu Devleti'ne karşı Vefâi dervislerinden Baba İlyas etrafında Türkmen ayaklanması şiddetle bastırıldı.
"Osmanlı Devleti, kocası ölen kadının erkek evladı yoksa, elinden tarla arazisini alır ve başka bir köylüye aktarır."
377 syf.
·
Puan vermedi
Devlettir Devlet
Osmanlı Devleti'nin kuruluş dinamiklerini ele alan temel bir kaynak.Halil Hoca öyle detaylı ve ince çalışmış ki gerçekten farkını hissettiriyor. Serinin ilk kitabı
Devlet-i Aliyye - Klasik Dönem (1302-1606)
Devlet-i Aliyye - Klasik Dönem (1302-1606)Halil İnalcık · İş Bankası Kültür Yayınları · 20102,565 okunma
Reklam
17. yüzyılda artık Osmanlı devleti, 16. yüzyılda ki konumunda değildir. Osmanlı tarihinin birinci klasik dönemi böylece kapanmış olmaktadır. Artık ortaçağ ekonomik ve mali koşullarından doğmuş olan timar rejimi çökmüş, yerini ateşli silahlarla donatılmış bir ücretli ordu almış, böylece ürünle ödemeye dayanan vergi sistemi yerine daha çok nakdi vergilere dayanan bir maliye ve merkezi hazine sistemi gelmiştir. Osmanlı akçesi yerine batı Avrupa paraları özellikle İspanyol real’leri(riyal) ve Hollanda riksdal’leri(esedi guruş) piyasaya hakim olmuş ve Osmanlı ekonomisi zamanla Avrupa merkantilist sistemine tabi bir ekonomi haline gelmiştir. Osmanlı devleti, uzun ve pahalı savaşların ve Anadolu’daki yıkıcı kargaşalıkların yükü altında ezilmiş, kaynaklarını kaybetmiş ve tükenmiştir.
Sayfa 197 - Büyük Bunalım(1571-1610) Köklü DeğişimKitabı okudu
II. Bayezid’in en önemli başarıları arasında, çağdaş tarihçi Kemal Paşazâde’nin işaret ettiği gibi, Osmanlı Devleti’nin üstün bir “deniz devleti” durumuna getirmiş olması da vardır.
Sayfa 134Kitabı okudu
221 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.