Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
56 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
İstekler ne kadar fazlaysa, o kadar inciniyoruz
Kısa klasikler içinde yer alan ve bir saatte bitebilen bu kitap, çok sevdiğim yazar olan Schopenhauer'dan tabiki!! Öncelikle kitapta gerçekten hayatta neden beklentilerimizi alamıyoruz ve bu beklentiler bizi neden mutsuz ediyor bunu anlatıyor. Okudukça 'aa evet ben de böyleyim' dedim. Bizim şöyle bir huyumuz var maalesef. Bizden daha yüksekte olan insanları görüyoruz onlar gibi olmak istiyoruz oysa ki onların olduğu ortamda mutlu olur muyuz bilmiyoruz bile... Bizim sorunumuz bu, bu yüzden herkes kendi atmosferinde mutlu olabilir ve amacına ulaşabilir. Başkasını taklit etmeden ve sadece kendi olarak. Kendinizi sevin Bu kitabı edinin baya beğendim
Mutlu Olma Sanatı
Mutlu Olma SanatıArthur Schopenhauer · Can Yayınları · 202013bin okunma
An'dan uzaklaşarak geçmiş ve geleceğe sığınarak kendimizi aldatmak
Gelecek için yaptığımız planlar ve duyduğumuz endişeler ya da geçmişe özlem bizi durmaksızın öyle meşgul eder ki mevcut an neredeyse hiçbir zaman hiçbir şeyiyle dikkat çekmez ve ihmal edilir. Yine de kesin olan bir tek odur; buna karşılık gelecek, hatta geçmiş bile neredeyse her zaman düşündüğümüz- den farklıdır. Böylece tüm hayat boyu kendimizi aldatırız.
Sayfa 35
Reklam
222 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Schopenhauer'dan Mutlu Olma Sanatı
Yaşam Bilgeliği üzerine Aforizmalar Schopenhauer'ın okuduğum ilk kitabı ve söylemeliyim ki; dürüst olmak gerekirse her paragraf ve kelimenin her anlamıyla bilgeliği adeta kucaklıyor. Alıntı olmayacak, altı çizilmeyecek tek bir kelime veya satır yok. Okumayı yeni bitirdiğim sayfalara dönüp baktığımda neredeyse % 90'ı daha sonra dönmem gerekebilecek
Yaşam Bilgeliği Üzerine Aforizmalar
Yaşam Bilgeliği Üzerine AforizmalarArthur Schopenhauer · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20196,9bin okunma
56 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 saatte okudu
Mutluluk kendine yetenlerindir.
Arthur Schopenhauer'dan 53 sayfalık ama 1000 sayfa ederinde şahane bir kitap! Uzun zamandır bana bu kadar hitap edip, olumlu anlamda beni değiştirebilecek bir kitaba rastlamamıştım. Hayatı hep uç noktalarda yaşarken hep bir şeyleri kaçırırdım. Çoğu istemediğim davranışımı çok mantıklı sebeplerle içselleştirip törpüledim sanırım. Mutluluk denince akla hemen onun adı gelir: Arthur Schopenhauer :) Mutluluğun sırrı sağlık, beklentisizlik, kişilik, yetinebilmek, hayatı acısıyla tatlısıyla kabullenmek ve daha bir sürü şey. Bu kitap okullarda ders kitabı olsun!
Mutlu Olma Sanatı
Mutlu Olma SanatıArthur Schopenhauer · Can Yayınları · 202013bin okunma
Schopenhauer'dan muhteşem bitiriş!
Nesnel yarı kaderin elindedir ve değişkendir; öznel yarı kendimizindir ve bu da esasen değişmezdir. Buradan anlaşılıyor ki çoğu zaman sadece kader ve sahip olduklarımız hesaba katılsa da mutluluğumuz aslında kim olduğumuza, bizim bireyselliğimize bağlıdır. Kader düzenlenebilir ve yetingenlik ondan çok şey talep etmez; fakat ahmak her zaman ahmaktır ve ruhsuz bir hödük sonsuza dek ruhsuz bir hödük olarak kalır, isterse cennette çevresini huriler sarsın. "En büyük mutluluk, kişiliktir."
Reklam
56 syf.
·
Puan vermedi
Yirmi beşinci kitap. Kötümserliğiyle bilinen schopenhaur'dan hiç beklemediğim bir eser, tam da schopenhaur'un gerçekçiliğine yaraşır bir şekilde dizayn edilmiş. Hayata yöneliş şeklimizin mutluluğu aramak değil de acıdan kaçınmak şeklinde olması gerektiğini düşünüyor ve mutluluk dışsal etmenlerden daha ziyade özselliğe bağlı bir oluşum onun için. Nihayetinde mutluluğun mahiyetini izhar etmek için oluşturulan numaralandırmalar ve listelemeler saadet denilen şeyin tabiatına aykırı bence, teorik olarak schopenhaur mutluluğa bir bilim ve sanat olarak yaklaşıyor ve sonunda ancak tecrübe ederek elde edebileceğimiz oldukça subjektif bir kavram. Bu tarz küçük kitapları okumak bilhassa bu dönemde beni mutlu ediyor çünkü bir şeyleri nihayete erdirebilme hissine daha ziyade ihtiyacım var.
Mutlu Olma Sanatı
Mutlu Olma SanatıArthur Schopenhauer · Can Yayınları · 202013bin okunma
56 syf.
6/10 puan verdi
Merhaba, Bugün okuyup bitirdiğim eser, Can Yayınları'nın Kısa Klasikler dizisinden Arthur Schopenhauer'dan "Mutlu Olma Sanatı". Okuma planlarımın arasına böyle kısa yapıtlar serpiştirmeyi çok seviyorum, araya bambaşka bir diyardan esinti geliyormuş gibi geliyor. İnceleme sektesinden bu yazıyı yazıyorum ancak bu kitap hakkında size kitaptaki alıntılarla ışık tutmayı hedefledim bu gece. İşte kitaptan satırlar: "Dünyaya mutluluk ve zevk beklentisiyle dolu olarak adım atarız ve kader bizi hoyrat bir şekilde yakalayıp hiçbir şeyin bizim olmadığını, her şeyin ona ait olduğunu gösterene kadar bunu gerçekleştirmeye yönelik o aptalca umudu koruruz." (s.11) "Gerçekte insanların kendi güçlerini kullanmasından ve hissetmesinden başka hiçbir zevk yoktur ve en büyük acı, insanın güce ihtiyaç duyduğunda yokluğunu hissetmesidir." (s. 17) "İnsan istemeyi aklından geçirmediği malların yokluğunu kesinlikle hissetmez, bunlar olmaksızın da tümüyle memnundur; öte yandan yüz kat daha fazlasına sahip bir başkası, istediği şey onda olmadığı için kendini mutsuz hisseder." (s. 20) "Zenginlik, deniz suyuna benzer: ne kadar içilirse o kadar susatır." (s. 20) "Bir işe girişmeden önce enine boyuna düşünmelidir. Fakat o iş olduktan ve sonuç beklenmeye başlandıktan sonra olası tehlikeleri tekrar tekrar düşünerek korkuya kapılmamalıdır. Tersine, kendini artık bu işten tümüyle kurtarmalı, zamanında her şeyi enine boyuna tartmış olduğuna inanıp kendini yatıştırarak düşünme faslını kapatmalıdır. Yine de kötü sonuç alınırsa her şey rastlantıya ve hataya tabi olduğu içindir." (s. 26-27)
Mutlu Olma Sanatı
Mutlu Olma SanatıArthur Schopenhauer · Can Yayınları · 202013bin okunma
Geri13
54 öğeden 46 ile 54 arasındakiler gösteriliyor.