Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Buket Öztürk

150 syf.
·
Puan vermedi
·
154 günde okudu
Din ile Bilim
Din ile BilimBertrand Russell
8.3/10 · 519 okunma
Reklam
Ne çok yalan söyleniyordu yeryüzünde; sözle, yazıyla, resimle ya da susarak.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Fizikten, kimyadan, jeolojiden, matematikten ve özellikle biyolojiden habersiz olanlar, eğer bir de geçtikleri eğitim süreçleri nedeniyle dogmaya batmışlarsa, doğadaki algoritmayı anlayamaz. Bu nedenle ne anlatırsanız anlatın, kapıdan çıkarken girdiklerinde ne düşünüyorlarsa, çıktıklarında da - hafif bir sendelemeden sonra; bu sendeleme anlatılanlardan etkilendikleri için değil, hiçbir şey bilmediklerini sezinledikleri içindir - aynısını düşünmeye devam edeceklerdir.
Sayfa 298Kitabı okudu
Bu benzerlik, her ne kadar, insanın özel bir canlı olarak yaratıldığına inanan insanları ürkütse de, özünde bize uygulanan aşı, serum vs. gibi koruyucu ve kurtarıcı ilaçların yapımı, bu akrabalarımızın genomlarının en az bu bölgelerinin kullanılmasıyla sağlanmıştır. Dini rehber yapmış toplumlar, özellikle insanın müstesna bir yapı olduğuna inanan ülkeler, böyle bir homolojiyi tahmin edemedikleri ya da reddettikleri için, adı geçen bu ilaçları bırakın üretmek, hayal dahi edememişlerdir. Bu tarihsel trajik yanılgı, bugün gözde olan biyoteknolojik gelişmeler için de geçerlidir. Maymunlarla insanların tesadüfen bu kadar düşük olasılıkla akraba olmasını kabul etmek olsa olsa matematikten nasibini almamış olmak demektir. Bunu anlamak için evrim karşıtlarının daha 7 fırın ekmek yemesi gerekir.
Sayfa 292Kitabı okudu
Reklam
Eğer yarın bir cennet ya da cehennemde, bugünkü duyu organlarımıza yani duyularımıza göre yaşamak istiyorsanız, Big Bang'i, Samanyolu gibi spiral bir galaksiyi, büyüklüğü Güneş kadar (ne büyük ne küçük) olan bir yıldızı, Ay'ı, Allen Kuşakları'nı, ozon tabakasını yanınıza almanız gerekir. Bunların katılmadığı bir ortamda hiçbir duyunuz işlev görmeyecektir. Maddi hiçbir yapınız kalmayacaktır.
Sayfa 167Kitabı okudu
Hayvanlarda doğanın en ilginç ve hayranlık uyandıran renkleri, desenleri, ötüşleri, dans edişleri, kur yapmaları, yuva yapmaları, aslında aynı şekilde ortaya çıkmıştır. Basit başlamış, milyonlarca yıl içerisinde mükemmelleşmiştir. Özellikle erkeklerin parlak ve canlı renkler ve desenlerle donatılmış olması, dişilerin eşlerini renklerine ve desenlerine göre seçmesi aslında genetik bir seçmedir. Çünkü parlak renk, gür ses, hareketli ve kusursuz kur, aslında gen yapısı sağlam olanlarca başarıyla yürütülür. Dişi bu geni bu özelliklerine göre seçer; seçme bir defa başladı mı, gittikçe güçlendirilir ve karmaşık yapılara doğru evrimleşir. Bunların hiçbiri birdenbire karmaşık olarak ortaya çıkmaz. Sığ bilginiz varsa ve dogmayla yoğrulmuşsanız bütün bunlar size doğaüstü gözükür. Bunların doğaüstü olduğunu kanıtlamak için de çeşitli hesaplar, yapılar ve orantılar kurulur (Aynı şekilde kutsal kitapların ayetlerindeki numaraları şu ya da bu şekilde yorumlayarak kehanet arayanlarda olduğu gibi). Sonuçta çıkan sayı kutsanır; ama bu yola girmiş hiç kimse kendine şu soruyu sormaz: Hangi oranı ya da sayıyı bekliyordum da, beni şaşırtan bir oran ya da sayı çıktı. Ne çıkarsa çıksın bu görüşte kutsal bir oran olacaktı.
1.143 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.