Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Bilge kişi, karanlıkta ışık, çıkmaz sokakta yol bulandır. (Sümer Atasözü)
Sayfa 1 - Büyük Anadolu Medya GrubuKitabı okudu
Ayakta zor durabilen Karacaoğlan: "Nerede?" diye sormuş,"Elif nerede?" Kalabalık donup kalmış, kimseden ses çıkmamış. "Yoksa öldü mü?" Yaşlılardan biri mezarlığı göstermiş: "İşte orada!"
Reklam
Bütün Türk edebiyatını terazinin bir gözüne, Dede Korkut’u öbür gözüne koysanız yine Dede Korkut ağır basar.
Fuad Köprülü
Gazi Mustafa Kemal Atatürk
"Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir.Yazan yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat, insanlığı şaşırtacak bir hâl alır." "Evvelâ millete tarihini, asil bir millete mensup bulunduğunu, bütün milletlerin anası olan ileri bir milletin çocukları olduğunu öğretmeliyiz."
Reklam
Sümerlilerde cinsel birleşmeden sonra yıkanmak zorunluydu.Aynı geleneğin Hititler'de de olduğu biliyor muydunuz? Sümerliler temizlik konusunda o kadar titizlerdi ki bir işçi bu işten sonra fırına geldiği anlaşılırsa öldürülürdü.
Sümerler için bira içmek insan olmanın gereğiydi.Ne de olsa, bu sarhoşluk ve keyif verici içecek, Gılgamış Destanı'nda da yer alan dökük saçlı ilkel insan Enkidu'yu bile uygar insanlardan birine dönüştürmüştü.
Sümer ülkesinde "Recm" cezası da uygulanırdı. İki erkekle evlenen kadınlar veya hırsızlık yapanlar taşlanırdı.Bu taşların üzerine suç işleyenin kötü niyeti yazılırdı.Ancak başlangıçta sert olan Sümer yasalarının zamanla (m.ö. 2000'den önce) yumuşadığı görülür."Göze göz, dişe diş" yasaları (ayak, el, burun kesme gibi) para cezalarına dönüştürülüyordu.
Muazzez İlmiye Çığ
Sümer ve Türk atasözleri ve deyimleri arasında da sıkı bir bağ olduğu söylenebilir.Aşağıdaki atasözleri her iki dilde de aynen bulunmaktadır. - Açık ağza sinek girer. - Ayağını yere sıkı bas. - Gözden uzak, gönülden de uzak. - Dereyi görmeden paçayı sıvamak. - Yağmurdan kaçarken doluya tutulmak.
Reklam
Prof. Leonard Wooley
Sümer halkı Mezopotamya'da M.Ö. 3500'lerde uygarlığın zirvesine ulaşmıştır.Mısır uygarlığından en az 2000 yıl daha eskidir. Sümerliler, Mısır, Asuri, Anadolu, Girit ve Yunanistan'a yol göstermiştir. Batı uygarlığının kökeni Sümerlerin olup Hammurabi Kanunları'da Sümer Kanunlarının seçilmişi, özetinden başka bir şey değildir.
Charles Olson'ın, bir öğrencisine söylediği sözler.
"Sen çoktan Grek ve Latin etkisi altına girmişsin; edebiyatımız ve kavramlarımız çoktan oraya bağlanmış.Bunun ötesine geç; Sümerlilere, hatta daha öncesine git.Bu zaman kıskacını kır, dışarı çık.Batı uygarlığının temellerini Eski Yunan ve Roma'da değil daha gerilerde, Doğu Akdeniz ve Mezopotamya coğrafyalarında bulur.Bunun araştırmalarıda Sümerlilere kadar gider."
Sümerliler yazıyı, tarım yöntemlerini, tekerleği keşfetmişlerdi.Bu nedenle "Ex Oriente Lux" yani "Işık Doğudan Gelir" derlerdi.
Yeni grupların gelişi Sümer uygarlığının tarihsel seyrinde bir kesintiye yol açmamış; tersine Akkadlar, egemen bir güç haline gelinceye kadar Sümer kent kültürünü benimsemiş ve katkılarıyla birlikte bu kültürün sonraki toplumlara aktarılmasında önemli rol oynamışlardır.Akkadlar resmi devlet işleri ve dini ayinlerde Sümerceyi kullanmayı sürdürmüşler; böylece geleneksel kültür, kurumlarla birlikte varlığını korumuştur
20 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.