Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
"Sanat" demişti Renoir, "izleyicisine, eserin yaratıcısıyla birleşme fırsatı sunmalıdır. Tek bir kişi her şeyi yapamaz... Hakiki sanat, eserin yapılması sürecinin içindedir."
Sayfa 354Kitabı okudu
Reklam
Senaristlerin kamera açıları ve detaylı çekim terminolojisi yazmak gibi bir sorumluluğu yoktur. Bu, yazarın işi değildir. Yazarın görevi yönetmene ne çekeceğini söylemektir, nasıl çekeceğini değil. Her bir sahnenin nasıl çekilmesi gerektiğini belirtecek olursanız, yönetmen muhtemelen fırlatıp atacaktır senaryoyu. Ve haklı da olacaktır.
Sayfa 281Kitabı okudu
On sekizinci yüzyılın büyük Alman düşünürü Hegel, trajedinin özünün; bir karakterin haklı, diğerinin haksız olmasından ya da iyi ile kötünün çatışmasından değil, her iki karakterin de haklı olduğu bir çatışmadan kaynaklandığını söyler ve böylelikle trajediyi, kendi mantıklı sonucuna doğru yönelen, bir "haklının haklıya karşı olma" hali olarak ifade eder.
Sayfa 173Kitabı okudu
Çatışma
Biliyoruz ki drama çatışmadan ibarettir. Çatışma yoksa aksiyon olmaz, aksiyon yoksa karakter yok demektir, karakter yoksa hikayeniz yoktur ve hikayeniz olmayınca bir senaryonuz da olmaz.
Sayfa 22
İnsan yaptığıyla varolur, söylediğiyle değil.
Reklam
Karakteriniz bir bankadan yürüyerek çıkarsa başka bir hikayedir, koşarak çıkarsa başka bir hikaye.
Yetenek, Tanrı'nın bir armağanıdır; ya vardır sizde ya da yoktur. Ama yazmak kişisel bir sorumluluktur; ya yazarsınız ya da yazmazsınız.
İnsanın hayatının akışını değiştirecek şeylerin ömrü boyunca iki ya da üç kez başına geldiğini öğrenmiştim. Biriyle karşılaşırız, bir yere gideriz ya da daha önce hiç yapmadığımız bir şey yaparız ve o anlar, bize yönelmemiz gereken yer ve yaşamımızda yapmamız gereken şey ile ilgili kılavuzluk eden ihtimallerdir.
Benim amacım hissetmeni sağlamaktır senin, her şeyden öte görmeni sağlamaktır. Hepsi budur ve bu her şeydir
Reklam
Senaryo da hikaye
Bütün olan hikayedir, hikayeyi oluşturan unsurlar ise aksiyon, karakterler, çatışmalar, sahneler, sekanslar, diyalog, eylem, birinci, ikinci ve üçüncü perdeler, olaylar, bölümler, hadiseler, müzik, mekanlar, vs. - parçalardır. Parçalar ile bütün arasındaki bu ilişki de hikayeyi ortaya çıkarır.
Diyalog iki ana amaca hizmet eder: Ya hikayeyi ileri taşır ya da ana karakter hakkında bilgi verir.
"Karakter dediğin, hadisenin saptanmasından başka nedir ki? Ve hadise dediğin, karakterin aydınlatılması değil midir?" Henry James
Hikaye anlatmanın ana kuralı: Ne kadar çok bilirseniz, o kadar iyi aktarabilirsiniz.
Unutmayın ki yazmanın en zor tarafı, ne yazacağını bilmektir.
147 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.