Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Bu metinleri okuyan geleceğin kahramanları, Atatürk'ün de belirttiği gibi ecdatlarını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.
Sayfa 330Kitabı okudu
Doğrusu Budur.
Zaman ve ebedi gök şöyle demiş: insanoğlu hep ölümlü yaratılmış...
Reklam
Kutsal gökte yaratılmış Türk Bilge Kağan...
368 syf.
9/10 puan verdi
Taşları merak edenler için iyi bir kaynak. Tarihimizi okumak adına elimizden fazlaca kaynak olmamasından ötürü bu taşlar bizim adımıza çok büyük önem taşıyor. Dönem hayatı ile ilgili ufak da olsa bilgi alabiliyoruz. Bu sahada çalışma yapanlar ve kelimeler üzerine araştırma yapanlar için tam bir başucu kitabı. Değerli Türkoloların düştüğü ikilikleri görmemiz açısından da bu işin ne zaman zor olduğunu anlamamızı sağlayan iyi bir kitap. Ancak amacı araştırma yapmamak olanlar ise bazen fazlaca kelime bilgisine boğulabilir.
Taşa Kazınan Tarih
Taşa Kazınan TarihErhan Aydın · Kronik Kitap · 201877 okunma
Kendi kendime düşüncelere daldım. Görür gözüm görmez gibi, bilir bilgim bilmez gibi oldu. Kendi kendime düşündüm: Zaman ve ebedi gök şöyle imiş: "İnsanoğlu hep ölümlü yaratılmış.""
Türk Runik alfabesi ile yazılmış eski Türk yazıtlarından ilk bahseden Alaaddin Atamelik Cüveynî'dir. Cüveynî, Tarih-i Cihan-güşa adlı eserinin "İdikut"un Soyu ve Uygur Şehirleri" bölümünde Ordubalık (Karabalgasun)'ta yazılı taşlar bulunduğundan bahseder. Cüveynî'nin sözünü ettiği yazıt, büyük bir olasılıkla, üç dilli I. Karabalgasun yazıtıdır.
Sayfa 31
Reklam
Yenisey yazıtlarındaki harflerin, Moğolistan yazıtlarındaki harflerin ilkel hâlleri olduğunu öne sürenler de olmuştur. Örneğin, W. Barthold, Yenisey yazıtlarının Orhon'dakilerden daha eski olduğunu savunur. P. Melioranskiy ve O. Donner'e göre, Yenisey havzası yazıtlarındaki işaretlerin daha eski oluşu, runik yazının Yenisey havzasında Orhon'dan önce bilindiğine tanıklık eder.
Sayfa 25
Ahmet Taşağıl'a göre Köktürklerin 542'ye kadar Altay Dağları'nın güney eteklerinde yaşıyor olmaları, bütün Çin kaynaklarının belirttiği ortak görüştür.
Sayfa 14
Tonyukuk yazıtı, Türk runik harfli tüm eski Türk yazıtları içerisinde ayrı bir yere sahiptir. Tarihi Türkçenin söz varlığına yaptığı katkılar, cümleler arasına serpiştirilmiş Türk kültürü ile ilgili öğeler ve belkide en önemlisi eski Türk tarihi için paha biçilmez bilgiler vermesi, yazıtı gibi kendisini de ölümsüz kılmaktadır.
Sayfa 163Kitabı okudu
368 syf.
·
Puan vermedi
Taşa Kazınan Tarih | Prof Dr Erhan Aydın Kıymetli hocam ,Erhan Aydın’ın bir kitabını daha bitirmenin mutluluğunu yaşıyorum yine.‍️ Taşa neden kazımazlar yapmış kutlu ecdad? Neler yazmışlar, neler demişler de neler geleceğe kalsın istemişler? Acaba amaçları gelecek nesiller bilsin diye miydi yaşadıklarını ? Neden kazındı bu koca bengü taşlar?
Taşa Kazınan Tarih
Taşa Kazınan TarihErhan Aydın · Kronik Kitap · 201877 okunma
Reklam
368 syf.
9/10 puan verdi
·
34 saatte okudu
Kitap bana göre değildi. Çok fazla ayrıntı var bu da gerçekten konuyu araştıranlar için iyi ama benim öyle bir amacım olmadığı için pek beğenmedim. Konuya ilgisi olmayanlar için 6 veriyorum
Taşa Kazınan Tarih
Taşa Kazınan TarihErhan Aydın · Kronik Kitap · 201877 okunma
Bilge Kağan, kardeşi Köl Tegin adına yazdırıp diktirdiği Köl Tegin yazıtında milletine ve gelecek nesillere öğütlerde bulunur. Bu öğütte Çin’e yaklaşmanın ne kadar sakıncalı olduğunu anlatır.
Bozkırda yaşayan bir halkın gelecek nesle hatıralarını bırakabilmesinin herhalde tek yolu taşa yazmaktı.
46 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.