Türk Dil Kurumumsu

Türk Dil Kurumumsu
@tedekeemsi
Gayriresmî Kişisel Hesap! Türk Dil Kurumu ile hiçbir ilgisi olmayan sıradan bir gencin kurduğu sıradan bir sayfa. #98184515 #94186379
Tbp. Sb.
SBÜ Tıp (MSB)
303 okur puanı
Aralık 2020 tarihinde katıldı
Kısa bir bilgi
Her iki kelimesi de -dı (-di / -du / -dü, -tı / -ti / -tu / -tü) belirli geçmiş zaman veya -r /-ar /-er geniş zaman eklerini almış ve kalıplaşmış bulunan birleşik kelimeler bitişik yazı­lır: dedikodu, kaptıkaçtı, oldubitti, uçtuuçtu; biçerbağlar, biçerdö­ver, göçerkonar, kazaratar, konargöçer, okuryazar, uyurgezer, yanardö­ner, yüzergezer vb. Aynı yapıda olan çakaralmaz kelimesi de bitişik yazılır.
Reklam
Kısa bir bilgi
Saray, köşk, han, kale, köprü, kule, anıt vb. yapı adlarının bütün ke­limeleri büyük harfle başlar: Dolmabahçe Sarayı, İshakpaşa Sarayı, Çankaya Köşkü, Horozlu Han, Ankara Kalesi, Alanya Kalesi, Galata Köprüsü, Mostar Köprüsü, Beyazıt Kulesi, Zafer Abidesi, Bilge Kağan Anıtı vb.
Kısa bir bilgi
Renk adlarıyla kurulan bitki, hayvan veya hastalık adları bitişik yazılır: akağaç, alacamenekşe, karadut, sarıçiçek; alabalık, beyazsinek, *bozayı*; aksu, akbasma, mavihastalık, maviküf vb.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Kısa bir bilgi
Dış, iç, sıra sözleriyle oluşturulan bir­leşik kelime ve terimler ayrı yazılır: ahlak dışı, çağ dışı, din dışı, kanun dışı, olağan dışı, yasa dışı; ceviz içi, hafta içi, yurt içi; aklı sıra, ardı sıra, peşi sıra, yanı sıra vb.
Hangi şıkta bir imla hatası bulunmaktadır?
A) Biz dünyadan ayrı yaşarken dünya da epey değişmiş. B) Ayşe teyzemin keki çok güzel olmuş. C) Bunca şeyden sonra vaz mı geçtin? D) Ordu evinin hemen karşısında oturuyordu. E) Dağda kocaman bir bozayı gördük. Doğru cevap yorum kısmında...
Reklam
Reklam
182 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.