Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tolga Tekkeli

Tolga Tekkeli
@tolgatkkli
Spor, Doğa ve Kitaplar... Alaylı Ekonomist
Kapitalizminin Geleceği ve Yeni Küresel Kriz
Kapitalizmin mevcut yapısı çok kutuplu dünyayı işlevsiz hâle getirmektedir. Dünya ekonomisinin lideri konumunda bulunan ABD’nin sistemi taşımada zorlanmasıyla tüm sistemin çökme riski artmaktadır. Artan borçlar tüm sistem üzerindeki baskıyı derinleştirirken, gelecek adına belirsizlikleri de arttırmaktadır. Sistemik bir çöküş ve 1929 benzeri bir krizden daha ağır bir durum dünyanın ekonomik ortamını tehdit ederken savaş çığlıkları ve fısıltılarının artmasına neden olmaktadır. Dünya 7.5 milyara ulaşan nüfusu beslemenin zor olduğu günlerden geçmekte, bu da 1929 krizinin atlatılmasında etkili olan 2. Dünya Savaşı benzeri bir duruma davetiye çıkarmaktadır. Dünya ekonomileri yaşanan krizlerden bir çıkış yolu aramaktadır. Bu çıkış yolu da herzamanki gibi tarihsel süreçlerde başvurulmuş olan savaşlardır.
Sayfa 129Kitabı okudu
Reklam
Dünyaya hâkim olan ekonomik güçler dünyadaki ekonomik ve siyasi anlaşmazlıkların ortadan kalkmasına müsaade etmek istememektedirler. Zira bașta silah endüstrisi olmak üzere Batı sanayisinin yapısı, savaşların olmaması durumunda varlığını sürdürme şansından mahrum kalmaktadır. Bu yüzden dünya üzerindeki siyasi ve ekonomik sorunların varlığı sürekli kaşınmakta ve Doğu ile Batı arasındaki rekabet körüklenmektedir.
İnsanların eğitim, öğretim ve beceri stoku modern ekonomide refahın %75ini oluşturmaktadır.Elmaslar, binalar, petrol ya da lüks çantalar değil, kafamızda taşıdığımız şeylerdedir önemli olan. Modern bir ekonimide beşeri sermaye refah ve büyüme yaratmakta en önemli sermaye şeklidir.
Sayfa 133Kitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Gelişmiş, uygar ülkelerde oyuncak çocuklara hayalleri güçlensin diye alınırken, geri kalan ülkelerde oyalansın diye verilir. Oyuncakları çocuklarına hayalleri büyüsün diye alan ülkeler dünya yönetiminde söz sahibi olurlarken, oyuncakların önemini anlayamayan, küçümseyen toplumlar onların kapılarında oyalanmaya mahkûmdur.
Sayfa 121Kitabı okudu
Animsatmakta fayda var: Bir ülkenin geleceği politikacılarının vaatlerinde değil, çocuklarının oyunlarında, hayallerindedir. Ay'a ilk giden Amerikalılar, 1920'lerde çocuklarınin düşlerine ilk uzay oyuncaklarıyla yön verenlerdir. Sahi, Ay'a kim bayrak dikecekti, oyuncağın değerini ve geleceği var etmedeki gücünü bilip, çocukları için 1920'lerde uzay oyuncakları üreten bir ülke mi, yoksa çocuklarına o yıllarda oyuncak diye topaç, beşik, kaynanazırıltisı alan bir ülke mi?
Sayfa 199Kitabı okudu