Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Mitoloji
_Evridiki_ _Evridiki, Orfe’nin kavuşmak istediği sevgilisidir. Bir gün Evridiki'nin bacaklarına bir yılan dolanır. Sevgilisi bu yüzden ölüp yeraltına gidince, sevgilisini kaybeden Orfe de ona kavuşmak için büyük çabalar gösterir, ilahlardan yardım görme umuduyla, özlem içinde çalgısını çalıp dururken harikulade, ahenkli müzikler yaratır.
Minerva
Minerva bilgeliğin, tıbbın, ticaretin, el sanatlarının, şiirin, genel olarak sanatların ve sonrasında ise savaşın Romalı tanrıçasıdır. Yunan tanrıçası Athena'ya pek çok yönden benzerken, Roma'da çok önemli tapınaklara sahipti ve Quirinus bayramının koruyucusuydu. Başlangıçta Minerva, Yunan tanrıçası Athena'yla yakından ilişkilendirilen İtalyan bir el sanatları tanrıçasıydı. Ancak bilimsel ortak kanı, Minerva'nın yerli olduğu, Etrüsk tanrıçası Menrva'dan Romalılara geçtiği ve adının 'hatırlamak' anlamına gelen 'meminisse'den türediğidir. Jüpiter'in kafasından doğduğundan onun kızı kabul edilir. Minerva'ya Jüpiter ve Juno'yla birlikte Capitol üçlüsünden (Capitoline Triad) biri olarak ilk kez Roma'da tapıldı. Efsaneye göre, yenik düşerek Truva'dan kaçan büyük kahraman Aeneas, tanrıçanın kült heykelini Roma'ya getirmiştir. Vesta Tapınağı içinde yer alan bu heykel, korunduğu sürece, şehri kötülükten koruyacağına inanılıyordu. Minerva, Athena gibi, bekaretiyle meşhurdu ve o bir zamanların ünlü savaş tanrısı Mars'ın aşkını red ettiği biliniyor.
Reklam
Her şey, Helen'in Paris tarafından kaçırıldığı efsanevi Truva Savaşı sırasında başlar. Kral Menelaos, Truva'daki eşini geri almak için abisi Agamemnon'dan bir ordu toplamasını ister. Agamemnon yüz gemisini deniz saldırısı için suya indirdiği sırada bir sorun çıkar: Aulis'te yaprak kıpırdamaz (ve antik­ çağda olduğumuz için ne motor ne de uçak
ERİS... NİFAK TANRIÇASI... Kaba kuvvetin, korkunun, savaşların tanrısı Ares'in kızı ERİS, nifak, acı, kıtlık ve felaketlerin tanrıçasıdır. Karanlıkların anası ERİS, kavgaları, savaşları ektiği nifak tohumları ile kızıştırır. Zeus'un düzenlediği bir eğlenceye davet edilmediğini duyunca; Afrodit, Athena ve Hera'nın ziyafet sofrasına " en güzel olana" yazan altın bir elma koyar. Tanrıçalar tartışmaya son vermek için Zeus'a başvurur., seçmesini isterler. Zeus karar vermesi için Paris'i çağırır. Paris güzeller güzeli Tanrıça Afrodit'i seçer. Afrodit galibiyeti şerefine Paris'e dünyanın dünyanın en güzel kadını Sparta Kralı Menelaos'un karısı Helene'yi eş seçer. Sparta Kralı ise Akha ordularını toplayıp karısını almak için Truva'ya savaş açar.Peki tüm bunlar olurken Eris ne yapar... Nifak Tanrıçası Eris 10 yıl boyunca Olympos'ta bir köşede oturup savaşta iki ulusun birbirlerini öldürüşünü izler.Eris o günden beri elindeki elmaları tüm dünyaya atarak, çocuk, kadın, yaşlı, genç ayırt etmeyen savaşlar çıkarmaya devam ediyor. "Filler tepinirken çimenler ezilmeye ve masumlar can vermeye devam ediyor"
Aulis limanı
Aulis limanı. Kuvvetli rüzgarları, tehlikeli gelgitleri olan bir yer. Av tanrıçası Artemis'in eski tapınağı buradadır. Truva'ya saldıraya geçmek için siyah renkli bin Yunan gemisinin toplandığı yer, Aulis limanıdır. Oysa kuzey rüzgârı esince, gemiler yelken basamamıştır. Rüzgâr günden güne şiddetini artırır ve Kral Agamemnon komutasındaki Yunan ordusunda öfke ve huzursuzluk baş gösterir. Bir kâhin, şiddetli rüzgârların nedenini açıklar. Kral Agamemnon tanrıçanın en sevdiği hayvanlardan birini, yabanî bir tavşanı öldürdüğü için Artemis hiddetlidir. Agamemnon korkunç bir kurban vermeyi, kızı İfigeneia'yı tanrıçaya adamayı kabul etmedikçe, Artemis Yunanlıların yelken basmalarına izin vermeyecektir. Böylece Agamemnon Ahilleus'la görkemli bir düğünle evlendireceği haberini göndererek kızını çağırtır. Kızcağız düğüne değil, ölüme gittiğini bilmemektedir.
Agamemnon
Agamemnon, Yunan mitolojisinde Miken Kralı, Sparta Kralı Menelaos’un büyük kardeşi, orduları Truva (Troya) savaşına götüren kumandan. Atreus ve Aerope’nin oğludur. Yunan orduları Avlid’de Truva’ya yola çıkmak için toplandıklarında hiç rüzgâr olmadığı için Agamemnon Av Tanrıçası Artemis rüzgârları serbest bıraksın diye kızı İphigenia’yı kurban vermeye yönelir. Ancak İphigenia, kurban olarak kesileceği sırada Artemis, bir dişi geyik göndererek kızın yerine onu kurban ettirtti ve kızı Artemis tapınağına rahibe yaptı. Böylece Artemis rüzgârları serbest bıraktı. Truva savaşında kazanılan zaferden sonra Agamemnon güzel Kassandra’yı da yanına alıp evine döndü. Agamemnon'un kızları İphigenia'yı öldürmeye teşebbüs etmesini ve Kassandra'yla dönmesini sindiremeyen, Agamemnon’un karısı Clytemnestra, sevgilisi Aigisthos ile birlikte Agamemnon’u öldürdüler. Homeros'un Odysseia destanında baş karakter İthake kralı Odysseus, ölüler ülkesinde Agamemnon'un ruhuyla konuşur, Agamemnon ölümünden şöyle bahseder: ''Çok kurnaz Odysseus, tanrıya denk Laertesoğlu, gemilerimde alt etmiş değil Poseidon beni uğursuz yellerin azgın soluğunu salıp üstüme, beni düşman adamlar da yok etmiş değil karada, Aigisthos'tur hazırlayan bana ölümü ve eceli, o öldürdü beni hain karımın yardımıyla, evine buyur etmiş oturtmuştu beni sofrasına, öldürdü yemek yerken, boğazlar gibi ağılda bir sığırı. Ben yürekler acısı bir ölümle böyle öldüm işte youtu.be/F1kjDGPYnlc
Reklam
Mitoloji 19 Hera
Hera, Yunan mitolojisinde Zeus'un eşi ve ablası olan tanrıçadır. Roma'da Juno olarak bilinir. Babası Titanlardan Kronos, annesi Rhea'dır. Olympos tanrıları arasında kraliçe vasfına sahiptir ve Evlilik Kraliçesi olarak anılır. Hera ıssız bir yerde tek başına oturmaktadır. Birdenbire soğuktan üşümüş, titreyen bir kuş gelir ve omzuna konar. Üşüyen kuşa acıyan tanrıçamız onu alıp ısıtmak için göğsüne yaslar. Tahmin edeceğiniz gibi bu aslında bir kuş değil, Baş Tanrı Zeus’tur. Zeus hemen orda ona evlenme teklif eder, Hera da kabul eder. Zeus ile Hera’nın evliliğine Hieros Gamos, yani kutsal evlilik adı verilir. Kocasından başka erkek sineğe bile yan gözle bakmayan Hera, aynı sadakati Zeus’tan da bekler. Fakat Zeus uslanmaz. Bu yüzden baş tanrıçanın gözleri hep kocasının ve onun sevgililerinin üstünde olmuştur. Zeus’la ilişki yaşayan Maia’yı çileden çıkartır, Semele’yi tuzağa düşürür, Callisto’yu ayıya dönüştürür ve İo’ya at sineği musallat eder. Hatta Zeus’un bir ölümlüden olma oğlu Herakles’in beşiğine iki yılan gönderir. Allah’tan Herakles iki yılanı birbirine düğümler de ölmekten kurtulur. Hera üvey oğlunu öldüremez, ama onunla uğraşmaktan da vazgeçmez. Üç güzeller yarışmasında Truva Prensi Paris kendisini değil de Afrodit’i seçtiği için çılgına döner ve Truva’nın yok edilmesini ister. Bunun üzerine Yunan Mitolojisinin en kanlı savaşı olan Truva Savaşı başlar. Savaş boyunca hep Akha’ları tutan Hera, kocası Truvalılara yardım edemesin diye Zeus’u oyalayarak meşgul eder. Savaş Tanrısı Ares, Gençlik Tanrıçası Hebe ve Ateş Tanrısı Hephaistos, simgesi tavus olan baş tanrıçanın çocuklarıdır. 
21 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.