320 syf.
9/10 puan verdi
Var mısın?
……………………………………………………………………… Doğan Cüceloğlu, biliyoruz ki birçok bilimsel makalesi bulunan bir psikolog ve aynı zamanda çeşitli topluluklara bilimsel psikoloji seminerleri yapmış bir iletişim psikolojisi uzmanıdır. İnsanın kişisel olarak gelişimine katkı sağlayabileceği ve farkındalık kazanabileceği kitaplarıyla, Türk insanının düşünce,
Var mısın?
Var mısın?Doğan Cüceloğlu · Kronik Kitap Yayınları · 202127,5bin okunma
112 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
15 günde okudu
Dini ve siyasî konuları içeren Kutadgu Bilig'de kadınların toplum hayatındaki yeri sınırlandırılmış, buna karşın Türkçenin söz varlığını ortaya koyan Divânu Lugâti't Türk'te ise kadınlar sosyal hayatın ana parçası olmuştur.
Eski Türk Toplumunda Kadın
Eski Türk Toplumunda KadınBilge Gizem Kükrer · Yeditepe Yayınevi · 01 okunma
Reklam
Kutatgu Bilig, Beyit 880: Buna benzer Türkçe bir atasözü vardır; bunu dinle ve sırrına ererek, ona göre hareket et. Kutatgu Bilig, Beyit 881: Eğer iyilik ananın ak sütü ile insanın ruhuna girerse, o ölünceye kadar doğru yoldan çıkmaz. Görüldüğü gibi günümüzde Anadolu'da da kullanılmakta olan "helal süt" tabirinin kökleri Kutadgu Bilig'e kadar uzanmaktadır. Helal süt, annedeki iyilik, güzel ahlak ve erdemin çocuğa geçmesi için en önemli araçtır.
Görüleceği üzere dünyanın aldatıcı, güvensiz, nazlı, yanıltıcı, yalancı, gelip geçici ve intikamcı olduğu genç bir kızın işveli, cilveli ve aldatıcı olduğu benzetmesi üzerinden anlatılmıştır. Burada özne durumunda olan dünyadır. Kişi dünya işlerine fazla meylederse tıpkı genç bir kıza âşık olup karşılığını alamamak gibi büyük bir hayal kırıklığı yaşaması kaçınılmazdır. Çünkü dünya her ne kadar işve ve cilvesiyle bir genç kız gibi görünüyorsa da o aslında kötü huylu yaşlı kadından başka bir şey değildir. Üstelik bu kötülük doğuştan gelmez, insanlar zamanla öğrendikleriyle kötü olurlar.
Kutadgu Bilig’de Kadın Bölümünden
Öte yandan devlet işlerinin yürütülmesi, doğruluğun temini ve toplumun saadete kavuşturulması ancak akıl yoluyla mümkün olabilir. Bu akıl ekolü sadece bir dizi devlet işlerini yürütmeyi değil aynı zamanda dini bakımdan aklı kullanmayı da içine alır. Bu yönüyle Türklerin İslamiyet'e girmeye başladığı dönemlerde Maveraün nehr sahasında yaygın olan Hanefi-Maturidi ekolünün akıl temelli bir yoruma sahip olduğu da dikkatten kaçmamaktadır. Dolayısıyla Türklerin de dahil olduğu İslam anlayışı akıl temellidir. Buna paralel olarak Yusuf Has Hacib aklı kullanmayı mutluluk ve saadete erişmenin en önemli vasıtası olarak değerlendirir. Ona göre mutluluk ancak akıllı olana yakışır ve sözü ve gönlü doğru tutmak ancak akılla mümkün olur.
Divan'da sevgi ve aşka dair ifadeler de epey yer bulmuştur. Buna göre bir erkeğin kadına iltifat etmesi ve onun güzelliğinden bahsetmesi "Tuzak" kelimesiyle karşılanıyordu. Bu kelime aynı zamanda avda kullanılan ağ anlamına geliyordu.
Reklam
196 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.