Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
·
Puan vermedi
#SuatDerviş. #YeşilGözlüKız "Bir insan hiç tanımadığı, hiç bilmediği, ne düşündüğünü, nasıl yaşadığını bilmediği bir diğer insanı ne sebepten severdi? Hem de bir görüşte... Herkese selam .. Bir taşra vilâyetinden İstanbul sosyetesinin göbeğine düşen Beyhan, aşkları,arkadaşlığı, zenginliği ve yozlaşmışlığı aynı anda tecrübe
Yeşil Gözlü Kız
Yeşil Gözlü KızSuat Derviş · İthaki Yayınları · 202350 okunma
Reklam
Çocukluğumun hortlakları doldu içeri. Atlattığımı sanıyordum, oysa hâlâ...
Şu dönen korkunç çarkın dışında olmak istiyordum. Seni de kendim gibi sanmıştım. Çevremdeki herkes o çarka kapılmış gidiyordu. Seni başka türlü sanmıştım. O çarka kapılmayı reddeden biri sanmıştım.
Her şey yavaşça, sessizce gelişmeli. Bırak fırtınayı, rüzgâra bile gelemem ben.
Sonuç: ben hâlâ yalnızım, sen hâlâ içiyorsun.
Reklam
Arkadaş olabilmek de az şey değildir ama bu arkadaşlığı aşk sanmak saçma. Birbirinizi gerçekten sevseydiniz, hiçbir engel tanımazdınız, tanıyamazdınız zaten. Hiçbir engel sizi birlikte yaşamaktan vazgeçiremezdi. Var olmayan bir duygu için yakınlarınızı üzmeye, arkadaşlarınızın kafalarını karıştırmaya hakkınız yok.
Günah, ayıp bir şey değildir; çıldırtıcı bir düştür.
Acaba sizin geçerli hayat kurallarınız arasında şu da var mı, parayla satın alınamayacak hiçbir şey yoktur. Ben bunu genel kuralları belleyerek değil, kendi hayat tecrübemle öğrendim. Saygınlık, dostluk, aşk... Fiyatını ödeyebilecek güçteyseniz hepsi sizin olur. Parayla öç alma duygunuzu da doyurursunuz.
Siz zamanın geçmesinden korkuyorsunuz anlaşılan, öyleyse çok mutlu olmalısınız. Güzel bir hayat yaşıyor olmalısınız.
Reklam
...güzellik, saklanması, örtülmesi, açığa çıkarılmaması gereken bir şey olarak öğretilmişti bana. Güzellik, günahla eş anlamlıydı.
Karşımızdaki ilkokulun bahçesinde kötü beslenmiş çocukların güçsüz seslerle söyledikleri şarkılar... Neşeli bir çocuk şarkısı, bir yas havasına bürünürdü bu yüzden.
128 syf.
·
Puan vermedi
Tahmin edersiniz ki kitabını okumadan önce filmini izlediğimiz için İlyas ismi Kadir İnanır, Asya ise Türkan Şoray’dır bizlere..okurken de gözümde hep filmdeki kareler canlandı, başka karakter hayal edemedim…Bu yüzden aslında hep önce okumak yanlısıyımdır. Ama film çocukluğumuzda bize daha hızlı ulaşmış, kitaba ise yıllar sonra ulaşmış oldum. Daha önce okunması gereken bir esermiş diye de düşünmeden edemedim. Film senaryosu ile kitap arasında ufak tefek farklar olsa da çoğu kısmı aynı. Filmdeki Asya’nın ismi kitapta (Elips kitaptan basılan versiyonu) Aysel olarak işlenmiş. Başka bir basımında ise orijinal adı Asel’miş bizim Asya’nın. Cemşit ise Baytemir olarak geçiyor. Ayrıca sevgi neydi sevgi emekti diye bir cümle de yakalayamadım, bunu da film senaristi eklemiş olmalı. Bir diğer fark ise geçtiği coğrafya hep kar kış kıyamet…Tian şan dağları ve Isık Gölü civarları…tabi ki Rus etkisinin de hakim olduğu bir zaman ve o kültürün özellikleri de bizdeki film versiyonundan farklı bir his bırakıyor okurken. Yine de temelde ele alınan konu aynı, İlyas’ın dürtüsel ve eserekli gel-gitli karakterine karşı Cemşit’in olgun karakteriyle , sıcak baba sevgisiyle Samet’ i benimsemesiyle Asya’nın aşkı değil sevgiyi seçmesi… evet kitapta geçmiyordu bu replik ama çok güzel oturtulmuş bir cümle gerçekten ,o yüzden eklemeden bitiremeyeceğim: Sevgi neydi, sevgi emekti…
Selvi Boylum Al Yazmalım
Selvi Boylum Al YazmalımCengiz Aytmatov · Elips Kitap · 20169,6bin okunma
Bakın, karım otuz sekiz yaşında kanserden öldü. Düşünün otuz sekiz yaşında. Ayrıntılara girip canınızı sıkmak istemem. Ama beni şaşırtan karım için duyduğum üzüntüyü bastıran şeyin kendi ölüm korkum olmasıydı. Zangır zangır titriyordum. Mezarlıktan çıkarken karımın öldüğünü çoktan unutmuştum.
1.500 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.