Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Bir milliyetin yurdu olmayan ülke, fertlerin karın doğuracağı bir imaret mahiyetini alır. Devlet ve vatan müesseseleri milli ülküye istinat ederse hayatları ebedidir. Fertlere istinat ettikleri takdirde tükenmeye mahkumdur.
Sayfa 75
Reklam
·
Puan vermedi
Gökalp
Vatan ne Türkiye'dir Türk için ne Türkistan; Vatan büyük ve müebbed bir ülkedir: Turan!... Sözü bile Gökalp'in eserlerinin derinliğini anlatır.
Ziya Gökalp
Ziya Gökalp
Türkleşmek İslamlaşmak Muasırlaşmak
Türkleşmek İslamlaşmak MuasırlaşmakZiya Gökalp · Ötüken Neşriyat · 20173,036 okunma
İslam ananelerinden hangilerinin doğrudan doğruya İslamiyet'e hangilerinin Arap, Fars yahut Türk'e ait olduğunu göstermek derin tetkiklere muhtaçtır.
İlmin ölçütü ameldir. Ameldeki muvaffakiyetsizliğimizle ilimdeki behresizliğimizi(pay sahibi olmayışımızı) ispat ettik. O halde ne uzman bilginler yetiştiren âlî mekteplerimiz ne de vatandaşlar yetiştirmeye çalışan talî mekteplerimiz hiçbir fayda temin edememişlerdir.
Sayfa 50
Türklüğün kelimelerde, mesellerde, masallarda, destanlarda izleri kalmış bir milli mefkûresi (ülküsü) vardır ki, bunu bu dağınık enkaz arasında bulup çıkarmak ve bundan mündemiç (saklı) olan kavmî "mâ-bâ-det-tarih"i (tarih ötesini) keşfetmek en büyük vazifemizdir.
Sayfa 29
Reklam
Biz Türkler, kaideci fakat ananesiz bir milletiz. Türklüğe ve İslamlığa ait ananelerimizin tarihi silsilelerini aramadığımız gibi, asrımızı farklılaştıran terakkilerin kaynağını ve gelişimini tetkike lüzum görmeyiz. Bizim için yalnız neticeler lazım.
Sayfa 27
Kaideciler neticeyi sebep yerine koyarlar. Kaide tekâmülün geçici bir neticesidir. Onlar bunu tekamülün sebebi sanırlar.
Sayfa 26
Bir zamanın muasırları, o zamanda fen hususunda en gelişmiş olan milletlerin yaptıkları ve kullandıkları bütün aletleri imal ve istimal edebilenlerdir. Bugün bizim için muasırlaşmak demek, Avrupalılar gibi zırhlı gemiler, otomobiller, tayyareler yapıp kullanabilmek demektir. Muasırlaşmak, şekilce ve yaşayışça Avrupalılara benzemek değildir.
Sayfa 20
"Türklük rençberlik demek oldu."
İktisadi ve içtimai hakimiyetler başka unsurlara geçtiği sırada Türk, bir şey kaybettiğini anlayamıyordu. Çünkü onun nazarında yalnız Osmanlı milletini takip eden sınıflar vardı. Kendisinin bazı sınıflardan -velev ki bu sınıflar zamanımızda en ehemmiyetli tabakaları teşkil etsin- çıkarılmasına hiç ehemmiyet vermiyordu. Memlekette iktisadi ve fenni sınıfların vücudunu kafi görerek kendisinin bunlardan hariç kalmasında bir beis göremiyordu. İşte bu gidişle, Anadolu'da bir halk yahut ahali suretinde bir Türklük kalmadı. Türkler memur ve rençber sınıflarına inhisar ettiler (sınırlı kaldılar). Memurlar da bir nevi zihni rençberler demek olduğu için Türklük -içtimai manasıyla- rençberlik demek oldu.
Sayfa 15
Reklam
Özellikle günümüzde yüzeysel, popüler ve politik bilgi kaynakları karşısında savunmasızca bilgi kirliliğine maruz kalmaları ve dolayısıyla milli kültür ve medeniyet tarihi konularında kimlik buhranı yaşamaları muhtemel ve mümkün olan gençlerin Gökalp okuması elzemdir.
Sayfa 9
Alman filozofu Nietzche’nin tahayyül ettiği insan üstü Türklerdir. Türkler her asrın yeni insanlarıdır. Bundan dolayıdır ki, yeni hayat bütün gençliklerin anası olan Türklükten doğacaktır.
Sayfa 117Kitabı okudu
Hakiki medeniyet ancak yeni hayatın gelişmesi ile başlayacak Türk medeniyetidir. Türk ırkı diğer yurtlar gibi ispirtoyla seyahatle bozulmamıştır. Türk kanı şanlı muharebelerde çeliklenmiş, gençleşmiştir. Türk zekası başka zekalar gibi çürümeye başlamamış, Türk hassasiyeti başka hassasiyetler gibi kadınlaşmamış, Türk iradesi başka iradeler gibi zayıflamamıştır. İstikbalin hakimiyeti Türk direnişine vaat edilmiştir.
Sayfa 117Kitabı okudu
Bugün bizim için muasırlaşmak demek, Avrupalılar gibi zırhlı gemiler, otomobiller, tayyareler yapıp kullanabilmek demektir. Muasırlaşmak, şekilce ve maişetçe Avrupalılara benzemek değildir.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.