Özge

9/10
·184 syf.·
2024 11. kitabı
Refet; küçük yaşta yetim kalmış, annesiyle fakirlik içinde büyümüş bir kızın hayatını anlatıyor. Karakterimiz aynı zamanda çalışkan, dürüst, ahlaklı olup çevresinde de sevilen biridir. Azmi ve çalışkanlığı sayesinde öğretmen olmuştur. Eserin dili; sade ve günlük konuşma diliyledir. Eseri okurken Charlotte Bronte'nin Jane Eyre adlı eseri ile benzediğini farkettim. Jane Eyre'de de fakirlik sebebiyle yaşanan sıkıntılar, zengin akrabaların yardım etmeyişi, karakterin azmi ve çalışkanlığı sayesinde öğretmen olması, ayrıntılı doğa betimlemeleri gibi konuları işleyişiyle bu iki eser oldukça benzer. Türk Edebiyatında okunması gereken nadide eserlerden biri.
RefetFatma Aliye Hanım · İthaki Yayınları · 20217,3bin okunma
Etimoloji Defteri
Mücellit Nedir ?
Bir öğretmen, vatanın kızlarına yalnız bilgisini değil, ahlak ve terbiyesini de nakleder.
Sayfa 107
Alıntı
Bugün zenginiz! Sonradan fukara olmayacağımıza dair bir teminatımız var mı? Mülk ve gelirlerimize sahip olduğumuza dair elimizde birer senedimiz varsa da o mülklerin yanmayacağına, paralarımızın ve mücevherlerimizin çalınmayacağına, bu sağlam vücutlarımızın hastalıklı olmayacağına dair elimizde bir senedimiz var mı? Ne büyük servetler bir anda mahvoluyor, ne zenginler ne kısa sürede fakir kalıyor. Ya biz de fakir oluversek, ya biz de o halde hastalansak!
Sayfa 100
Alıntı
Zenginlerin gösterişi ne kadar gözlerimizi kamaştırırsa fakirlerin acı ıstırapları da yüreğimizi acıtmalıdır.
Sayfa 99
Alıntı
Benim kazanmaya çalıştığım huy ve faziletlerinse en büyük ve en güzel süsleri yüce düşüncelerle buruşmuş alın ve ilim tahsil uğrunda ağarmış saçlardır.
Sayfa 43
Alıntı