Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Beau Riffenburgh

Beau RiffenburghAntik Dönemden Günümüze Haritacılar yazarı
Yazar
9.0/10
3 Kişi
7
Okunma
0
Beğeni
592
Görüntülenme

Beau Riffenburgh Gönderileri

Beau Riffenburgh kitaplarını, Beau Riffenburgh sözleri ve alıntılarını, Beau Riffenburgh yazarlarını, Beau Riffenburgh yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Henrique'nin kaptanları Afrika kıyıları boyunca da ilerleyerek 1446'da Gambiya Irmağı 'na ulaştılar. 1456'ya gelindiğinde Cape Verde Adaları keşfedilmiş, Henrique henüz hayattayken Portekizli denizciler bugünkü Sierra Leone'ye kadar ilerlemişlerdi. Tüm bu keşifler bir yandan da utanç verici altın ve köle ticaretini başlatmıştı.
Henrique 'nin girişimlerinin ilk sonuçlarından biri Atlas Okyanusu'nda çok uzun yıllar önce Cenevizlilerin gittiği Madeira Takımadaları'nın 1419'da yeniden keşfi oldu. Adalara yerleşildi, şeker üretimine başlandı ve şeker üretiminde ilk kez "klasik plantasyon" tarzı uygulandı.
Reklam
Marco Polo'nun Seyahatleri adıyla bilinen kitabın basılmasıyla birlikte gezme merakı on dördüncü yüzyıl boyunca bütün Avrupa'da büyük ölçüde artmıştı. Orta Asya ve Çin'e yapılan destansı yolculuğun anlatıldığı kitabın kahramanı Venedikli Marco Polo 'ydu. Yine de Keşifler Çağı'nın başlamasında asıl önemli rolü oynayan kişi, Denizci Henrique olarak bilinen Portekiz prensi olmuştur.
Kısa bir süre sonra baskı tekniğinde yaşanan gelişmeler bilginin yeniden üretiminde ve yayılmasında büyük bir dönüşüme yol açtı. Kağıt MS 100 dolaylarında Çin 'de icat edilmişti. Araplar sekizinci yüzyılda ve Müslüman İspanya da onuncu yüzyılda kağıt üretim yöntemini öğrenmişti. 1400'lü yıllara gelindiğinde kağıt artık İtalya, Fransa ve Almanya'da da üretilir olmuştu.
On beşinci yüzyılın başları bilgi,esin ve doğru kişilerin oluşturduğu bir harmanın ilerlemeye ivme kazandırdığı o ender rastlanan dönemlerdendi. Keşif ve haritacılığın altın çağının şafağını müjdeleyecek denli hızlı bir gelişme yaşanıyordu.
Hz.Muhammed'in 632' deki ölümünden sonra İslam dini Arap Yarımadası'ndan çıkarak Orta Asya'dan İber Yarımadası'na kadar yayıldı. İslam dünyasının coğrafi sınırlarının böylesine genişlemesiyle birlikte doğal olarak dünya haritası yapmaya yönelik ilgi de arttı.
Reklam
Japonya ve Kore'de hem bölgesel hem de yerel düzeydeki haritacılık her ne kadar Çin 'den bağımsız olarak geliştiyse de her iki ülke haritaları da "dünya" haritası yapımında Çinlilerden etkilenmiştir.
Birçok sanatsal ve bilimsel konuda olduğu gibi Çin 'de haritacılık da Yakın Doğu, Kuzey Afrika ve Avrupa uygarlıklarından bağımsız olarak gelişmişti.
Sayfa 12 - Türkiye iş Bankası kültür yayınlarıKitabı okudu
Antik dünyada haritacılığın gelişmesindeki en önemli kişi Batı'da genellikle Ptolemy olarak bilinen Claudius Ptolemaios'tur. Her ne kadar yaşamının çoğunu Roma yönetimindeki İskenderiye 'de geçirdiyse de Ptolemaios Yunan uygarlığının ve düşüncesinin bir ürünüydü.
Anadolu'nun batı kıyılarında yer alan İyon kenti Milet, haritacılığın ilk döneminin iki büyük dehasına ev sahipliği yapmıştır. Anaksimandros MÖ.6 yüzyılda dünya haritası yapan ilk Yunan olarak kabul edilir. Ondan yarım yüzyıl sonra yaşayan Hekateios da coğrafya üzerine bilinen ilk kitabı yazmıştır.
27 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.