Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Erik Hornung

Erik HornungMısır Tarihi yazarı
Yazar
8.5/10
28 Kişi
124
Okunma
11
Beğeni
2.515
Görüntülenme

Erik Hornung Gönderileri

Erik Hornung kitaplarını, Erik Hornung sözleri ve alıntılarını, Erik Hornung yazarlarını, Erik Hornung yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
213 syf.
·
Puan vermedi
·
53 günde okudu
Özellikle Antik Mısır üzerine uzmanlaşmak isteyenlerin okuması gereken kitaplardan biri. Edebiyatı, dini, devlet yapısından arkeolojik bulgularına kadar birçok kaynakçayı derlemesi ve konular bakımından kaynakçaların ağırlıklı olması okuyucuya katkı sağlasa da açıklamalarında yetersizliği bulunmakta (yani kaynakçalarını incelememeniz kitaptan verim almamanızı sağlar). Mısırbilim başlığı altında yapılan bu çalışmalar, piramitin taşlarını teker teker yerine koymaya uğraşan çok yönlü bir inşa faaliyeti olarak günümüze kadar sürdü ve hala sürüyor. Alanının en önemli isimlerinden biri olan Erik Hornung Mısırbilime Giriş'te bu tamamlanmamış piramidin bir resmini çiziyor. (kitabın açıklama kısmından)
Mısırbilimine Giriş
Mısırbilimine GirişErik Hornung · Kabalcı Yayınevi · 200421 okunma
Kral Menes ilk kez batak- lıkları kurutur, ilk kent Memfis'i kurar ve insanlığı kültür ve uygar- lıkla tanıştırır. Onlara kültürü getiren bir kahramanla tarihlerini baş- latan başka devlet ve kültürler de vardır. Ancak Mısır yüksek kültü- rünün kökeni arketiplerde kaybolmaz, izleri lö dördüncü binyıla ka- dar sürülebilir. O dönemin neolitik Negade kültüründen yalnızca bir- kaç kuşak sonra yüksek bir kültür doğar; krallık, yönetim, yazı, sa- nat ve din tümüyle gelişir ve bildiğimiz "Mısırlı" özellikleriyle tarih sahnesine çıkar.
Reklam
M.ö 3200'de (tarih değişebilir)Narmer birleştirir.
sonunda aralarından biri Nil vadisini tek bir krallık altında toplamayı başarır.
Sayfa 9
Paleolitik dönemden beri Nil vadisinde insan varlığına rastlanmaktadır.
Bişey yok bişey yok
Ill. Amenofis saltanatının son yıllarından birinde kendi kızı Sata­mon'la evlenerek, "halk kızı" Teye ile evlenerek bozduğu geleneği son­radan onarmış oldu.
Paşamın keyfe bak
Kral sıkı bir pazarlıktan sonra 1382'de Mitanni kralı Şuttama'nın kızı Gilukhepa'yı 317 nedimesiyle birlikte haremine almayı başardı ve bu mutlu olayı da yine hatıra olarak dağıtılan scarabaeuslarla kutladı.
Reklam
203 syf.
8/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Erik Hornung’un yazdığı Ana Hatlarıyla Mısır Tarihi, kronolojik olarak Mısır tarihini anlatan bir kitap. Paleolitik dönemden beri Nil vadisinde yaşam var. Biliyoruz ki Nil olmasaydı asla böyle gelişmiş, egzotik bir uygarlık bu topraklarda var olamazdı. Mısır tarihi ilk kez bataklıkları kurutan, ilk kent olan Memfis’i kuran ve insanlığı kültür ve
Mısır Tarihi
Mısır TarihiErik Hornung · Kabalcı Yayınevi · 200486 okunma
Keops'un bir dizi yetenekli oğlu arasında özellikle Cedefhor öne çıkar. Kaynaklarda, Zoser'in mimarı İmhotep gibi ona da bir bilgelik öğretisi atfedilir,sonraki dönemlerde kalma bir kopyada bu öğretinin bir kısmı yer alır; Eski Krallığın sonlarında Giza'da tanrı olarak yapılan Cedefhor, iki bin yıl sonra bile, Geç Dönem yazıcıları arasında, saygınlığını korur.
Sayfa 31
Zoser'in memurlarından biri olan İmhotep o kadar büyük bir önem kazanmıştır ki, sonraki dönemlerde önce yazıcılık mesleğinin "azizi", sonra da şifa tanrısı olarak büyük saygı görmüştür; Yunanlılar onu Asklepios'la bir tutarlar. Adı ve unvanı bir Zoser heykelinin kaidesinde bulununca İmhotep tarihsel bir kişilik haline gelmiştir. Yüksek unvanları onun kralın yakın bir akrabası olduğunu ve kral mezarının yapımını yönettiğini düşündürmektedir.
Sayfa 23
Genç kral (II. Ramses) ilk Asya seferinde kral Bentesina'nın ülkesi Amurru'yu Mısır egemenliği altına alınca Mısır'ın etki alanı yine Ugarit'e kadar uzanır. Hitit kralı Muvattali, Amurru'yu Mısırlılardan geri almak için tüm askeri gücünü kullanır. Güneyden gelecek Mısır ordusunu, 1274 mayısında uğruna bir çok savaş yapılan
Sayfa 155 - Kabalcı YayıneviKitabı okudu
Reklam
İkonakırıcı çeteler, Yukarı Nübye'deki Soleb gibi ücra köşelere varıncaya kadar ülkenin her yerine dağılır; Amon adıyla karşılaştıkları her yere, obelisklerin tepesine, sütunların altın kaplamalarının altına, arşivlerdeki çivi yazısı mektuplara bile keskileriyle zarar verirler. Hayvan biçimli tanrıların adı bu kadar sistematik bir biçimde yok edilemez, ama "tanrılar" hiyeroglifi bile zaman zaman bu öfkenin kurbanı olur. Eski tapınakların rahipleri ve onların muazzam servetlerinin başına ne geldiğini bilmiyoruz, onların kült görevlerinin yeni tanrının Memfis ve Nübye'de de yapılmaya başlanan tapınakları tarafından üstlenilmesi planlanıyordu. Din devrimi kralın saltanatın dokuzuncu yılında (1345-1344) tamamlanır. O zaman devletin resmi tanrısı Atom'a, eski tanrılar Harahti ve Şu'nun isimlerinden arındırılan yeni bir unvan verilir; bundan sonra tanrının tek geçerli adı Ra ya da Aton'dur. Böylece Akhenaton, İslam kadar radikal bir tektanrıcılık yaratır ve iktidara geldiğinde üstlendiği "Ra-Harahti başrahibi" konumundan, yeni bir öğretinin müjdecisi ve tanrı ile insanın tek aracısı konumuna terfi eder. Yandaşları, kraliyet ailesini ışıltılı güneş diski altında gösteren ev sunaklarının önünde dua eder, mezar yazıtlarında tanrının özünü bilen tek kişi olan kraldan aldıkları kişisel eğitimi vurgularlar. Amarna dini şu kısa kuralla tanımlanabilir: "Aton'dan başka tanrı yoktur ve Akhenaton onun peygamberidir."
Sayfa 147 - Kabalcı YayıneviKitabı okudu
Zoser'in memurlarından biri olan İmhotep o kadar büyük bir önem kazanmıştır ki, sonraki dönemlerde önce yazıcılık mesleğinin azizi, sonra da şifa tanrısı olarak büyük saygı görmüştür; Yunanlılar onu Asklepiosla bir tutarlar. Adı ve ünvanı bir Zoser heykelinin kaidesinde bulununca İmhotep tarihsel bir kişilik haline gelmiştir. Yüksek unvanları onun kralın yakın bir akrabası olduğunu ve kral mezarının yapımını yönettiğini düşündürmektedir. Tarih ona büyük bir mimar hekim ve bilge olarak saygı göstermekte, dünyanın en eski -ne yazık ki kayıp- bilgelik öğretisinin yazarı olduğuna inanılmaktadır.
Sayfa 23 - Kabalcı YayıneviKitabı okudu
61 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.