Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gürkan Zengin

Gürkan ZenginHoca yazarı
Yazar
8.4/10
24 Kişi
97
Okunma
3
Beğeni
2.910
Görüntülenme

Gürkan Zengin Gönderileri

Gürkan Zengin kitaplarını, Gürkan Zengin sözleri ve alıntılarını, Gürkan Zengin yazarlarını, Gürkan Zengin yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Demokrasiye bu açıdan baktığımızda, dört temel faktörü öne çıkartabiliriz; siyasi iktidarın meşrutiyeti, iktidarı oluşturan siyasi katılım, yöneticilerin siyasi ve hukuki hesap verilebilirliği ve serbest seçimler yoluyla siyasi iktidarın değiştirilebilir olması.
Reklam
24 saat yetmiyorsa 25'inci saati bulacağız.
"Bugün Amerikalı bir bilim adamı olmak, akademisyen olmak veya aydın olmak kolaydır. Çünkü büyük bir mekanizma içinde küçük bir vida olacaksınızdır. Yeriniz, konumunuz hemen hemen tanımlanmıştır. Hangi verilerden hareketle nasıl bir rol oynayacağınız çok iyi tanımlandığı için ilkokuldan itibaren bir kulvara girdiğinizde nereye ulaşacağınız az çok bellidir. Ama bu hiç heyecanlı bir şey değildir. İnsanı yeni düşünce üretmeye sevkeden bir şey değildir. Bir arayış içinde olmazsınız. Ama Doğu'da, daha da özelde İslam dünyasında bir aydın olmak, bir akademisyen olmak, bu evrensel problemlere kendi yerel gerçeğinden hareketle cevap bulma- ya çalışmak çetin bir iştir, kolay bir şey değildir. Varolan bir mekanizmanın sıradan bir vidası olmak buna yetmez. Sizin önünüzde hangi kulvarlardan geçilerek nereye gidileceğine dair çok iyi örnekler yoktur. Batılı bir aydın için hangisini klasikleri okuyup nasıl bir formasyona erişileceği belli iken, Doğu'da bunun imkânı yoktur.Çünkü Doğu'nun zaman ve mekân idrâkinin özellikle aydınlarında tecessümü imkânsız kılınmıştır. Bunu uğraşarak, didinerek kendiniz bulacaksınız. anladığınız zaman o gayretiniz bir anlam ifade eder. Bu çetin ve zor bir iştir. Ama bu insanın bütün felsefi dünyasını, gönül gözünü, ruhi açılımlarını, her şeyini zorlayan, müthiş heyecan verici ve ufuk açıcı bir serüvendir. "
Türkiye, Ortadoğu'daki rejimleri değiştirmek için düğmeye basmış değildir. Arap Baharı ya da Arap Uyanışı denilen hadise bütün bölgeyi kasıp kavurmaya başladıysa bunun müsebbibi Türkiye değildi, buna gücü de yetmezdi. Ama Arap halkları binler, onbinler ve yüzbinler halinde sokaklara dökülüp, "Diktatörlerin gitmesini istiyoruz," diye canlarını ortaya koymaya başlamışsa bu Ortadoğu'da yeni bir durumdur ve bütün aktörler bu yeni duruma karşı bir tavır geliştirirler. Türkiye'nin geliştirdiği tavır halkların meşru taleplerini desteklemek şeklinde olmuştur. Bu tavır hem Türkiye'nin menfaatinedir hem de etik ahlaki değerlerin bir gereğidir.
Türkiye, Arap Baharı’nın getirdiği halklara özgürlük ve serbest seçimlerle yönetimlerin değişmesini ülke isimlerinden bağımsız olarak samimiyetle destekleyen tek ülkedir. Ankara, hem Mısır'da, hem Libya'da, hem de Suriye'de sokaklara dökülen halkların meşru taleplerine tereddütsüz destek vermiştir.
65 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.