Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hakan Övünç Ongur

9.1/10
20 Kişi
58
Okunma
5
Beğeni
3.248
Görüntülenme

Hakkında

Bilkent Üniversitesi İşletme Bölümü’nden Lisans, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Avrupa Çalışmaları Bölümü’nden Yüksek Lisans, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Doktora derecelerini aldı. 2012 yılında Yardımcı Doçent oldu. Halen TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. 2011 yılında Ayrıntı Yayınları’ndan çıkan Tüketim Toplumu, Nevrotik Kültür ve Dövüş Kulübü kitabının yanı sıra, çeşitli uluslararası akademik dergilerde yayımlananmakaleleri bulunmaktadır. Ongur, eleştirel ve post-yapısalcı teoriler, kimlik siyaseti, biyo-siyaset, tüketim ve gündelik hayatın siyasallığı konuları üzerine çalışmalarını sürdürmektedir. Ayrıca, çağdaş siyasal düşünceler tarihi, uluslararası ilişkiler teorileri, siyaset sosyolojisi, siyaset teorisi, eleştirel teoriler ve milliyetçilik dersleri vermektedir.
Tam adı:
Hakan Övünç Ongur
Unvan:
Akademisyen

Okurlar

5 okur beğendi.
58 okur okudu.
2 okur okuyor.
155 okur okuyacak.
4 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Eğer bunu okuyorsan....
Eğer bunu okuyorsan, bu uyarı senin için. Bu hiçbir işe yaramayan kaliteli baskıdan okuduğun her sözcük, hayatından harcanmış bir diğer saniye demek. Yapacak başka işin yok mu? Hayatın sahiden bu kadar boş mu da bu anları harcayabileceğin daha iyi bir yol aklına getiremiyorsun? Yoksa tüm saygını ve itimadını teslim ettiğin otorite figürlerinden bu kadar mı etkileniyorsun? Okuman gerektiği söylenen her şeyi okuyor musun? Düşünmen gerektiği söylenen her şeyi düşünüyor musun? Sana gerçekten ihtiyacın olduğu söylenen her şeyi satın alıyor musun? Evinden dışarı çık. Karşı cinsten biriyle tanış. Haddinden fazla alışverişi ve mastürbasyonu bırak. İşinden ayrıl. Bir dövüş başlat. Halâ hayatta olduğunu ispat et. Eğer insan olduğunu kanıtlayamazsan bir istatistik olursun. Seni uyardım…
Reklamlar insanları gerek duymadıkları arabaların ve kıyafetlerin peşinden koşturuyor. Kaç kuşaktır insanlar nefret ettikleri işlerde çalışıyorlar; neden? Gerçekte ihtiyaç duymadıkları şeyleri satın alabilmek için.
Reklam
Tüm bu insanlara ne oluyor? Neden haftada en az kırk saatlerini birlikte geçirdikleri bir insanın özel hayatıyla, ölüp kalmasıyla ilgilenmiyorlar? Neden iletişimin peşinden gitmiyorlar? Onları basit, insani bir soru sormaktan ne alıkoyuyor? Niye bu kadar uzakta duruyorlar insanlar birbirlerinden ve yakına gelmeyi neden arzulamıyorlar? Küçük, kapana kısılmış, standartlaşmış hayatlarından bir anlığına bile olsa kopmak neden bu kadar zor geliyor? Bir başka insanın hikâyesi onları neden bu kadar korkutuyor?
Sen de en az bir araba kadar ürünsün. Bir ürünün ürününün, ürünü. Arabaları dizayn eden adamlar da birer ürün. Senin ailen bir ürün. Onların ailesi de birer üründü. Öğretmenlerin, ürün. Kilisedeki papaz, başka bir ürün… Her ne düşünüyorsan, onları milyonlarca başka insan da düşünüyor. Her ne yapıyorsan, onlar da yapıyor ve hiçbiriniz sorumlu değilsiniz. Çünkü hepiniz ortaklaşa bir çabadan ibaretsiniz...
İnsomnia
İnsomnia. Uykusuzluk. Günlük fonksiyonların işleyişinin zarar görmesi ve bir ayı geçkin süre boyunca göze çarpan huzursuzluk ile ilişkilendirilen, uykuya başlamada, uyku durumunu devam ettirmede yaşanan güçlükler veya restoratif olmayan uyku durumu. Uykusuzluk böyledir işte. Her şey çok uzaklardadır, bir kopyanın kopyasının kopyası gibi. Dünyayla arana öyle bir mesafe sokar ki ne sen bir şeye dokunabilirsin ne de bir şey sana
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
350 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Bu kitap için gerekli olan ekipmanlar: Dövüş Kulübü(film ya da kitap) ve Tüketim kültürüne karşı duran bir bakış açısı... Benim, fight club sevdamı ve popüler tüketim kültürüne karşı duruşumu bilen bilir. Bu yüzden bu inceleme kitabını da bana okumak farz oldu. Peki nedir bu popüler tüketim kültürü? Popüler tüketim kültürü efendim kısa bir örnekle malum ülkemizdeki birçok insanın elinde olan bir teknolojik aracın daha yenisi çıktığında elindekini unutup "hemen onu almalıyım" edasıyla har vurup harman savunmaktır, bilinçsiz alışveriştir. Tabi bu örnekler çoğaltılabilir. Bu eserde de Dövüş Kulübü'nün işleniş sırasıyla tüm üstte söylediğim konular kimi zaman sade bir dille, kimi zaman da biraz daha ağır ve terimsel dille bu konu işleniyor. Kısacası ben beğendim güzel ve ülkemizde de yoğun tepki toplayan bu eserin incelemesi hoş olmuş. Tüm yönlerine değinmiş. Alıntılara göz atabilirsiniz. Bu kitabı kim okumalı? Fight Club okuyan ya da izleyen ve beğenen her birey okumalı, Tüketim kültürünü araştırmak isteyen okumalı, Fight Club'da "Sadece dövüşüyorlar yaa" diyenler kesinlikle okuması gereken bir inceleme kitabı.
Tüketim Toplumu, Nevrotik Kültür ve Dövüş Kulübü
Tüketim Toplumu, Nevrotik Kültür ve Dövüş KulübüHakan Övünç Ongur · Ayrıntı Yayınları · 201158 okunma
376 syf.
10/10 puan verdi
·
44 günde okudu
Dövüş kulübü ve Tüketim Toplumu kitaplarının her ikisini de okumuştum. Sayın ONGUR'un bu inceleme ve kuramsal yaklaşımını bir kitapevinin rafında gördüğümde ise oldukça ilgi çekici olduğunu tahmin ettim. Kitabı okumaya başladığımda ise tahminlerimin doğru çıktığı apaçık ortada idi. Kitap da yer alan bir gözlem oldukça dikkat çekici idi; "Tyler daha önceleri eline pornografik dergiler alarak tuvalete giderken, artık İKEA dergisi alarak girmeye başlamıştır." Burada toplumun tüketerek tatmin olma seviyesine vurgu yaparak, tüketim alışkanlıklarımızın ne kadar da uç seviyelere ulaştığını göstermektedir. Kitap oldukça kafa açacak bir inceleme olmuş. Bugünlerde nerelere gidiyoruz, toplum neden çöp makinesi gibi tüketiyor soruları kafanızda mevcut ise, bu kitabı mutlaka okuyunuz. Tabi önce kitabın isim sahibi olan "dövüş kulübü" ve "Tüketim Toplumu" kitaplarını okumayı unutmayın.
Tüketim Toplumu, Nevrotik Kültür ve Dövüş Kulübü
Tüketim Toplumu, Nevrotik Kültür ve Dövüş KulübüHakan Övünç Ongur · Ayrıntı Yayınları · 201158 okunma
376 syf.
8/10 puan verdi
·
16 günde okudu
Dövüş kulubü filmini izleyip hayran olmuştum, sonrasında bir kaç kez daha izleyip, aklımdaki yerini perçinledim. Kitabını çok sonraları okudum , filmiyle farklılıklarına rağmen onu da oldukça beğendim. Bu kitap ise, aslında filmi ve kitabı tam olarak anlamadığımı gösterdi. Kitap ve filmi, tüketim kültürü, psikoloji ve sosyolojiyi kullanarak genişletiyor, bunlar sayesinde daha önce düşünemediğimiz veya bilgi eksikliğinden dolayı aklımıza bile gelmeyen kısımları aydınlatıyor. Bunu yaparken de, önemli psikolog, felsefeci vb. otoriteleri kendine referans alıp, onların üzerinden iyi bir inceleme yapıyor. Bu incelemeden önce, Marla singer karakterinin; "kendine yabancılaşmış insan" diye tanımlanan anlatıcı karakteri üzerindeki etkisinin, bu denli büyük olduğunu farketmemiştim. Yazar; Tyler durden karakterinin, anlatıcının bedeninde yer bulmasının, Marla karakteri sayesinde olduğunu, Freud ve Jung'un psikanaliitik yöntemlerini kullanarak açıklıyor. Genel olarak beğendiğim bir kitap oldu, psikolojik açıklamaların olduğu bölümler kimisine fazla uzun ve tekrara kaçmış gibi gelebilir. Ama o kısımlar sonrasında bir düzlük sizi bekliyor. Dövüş kulubü filmini veya kitabını seveler için tavsiye ederim. filmi izlemeyip, kitabı okumayanlar için, bu eser hiçbir şey ifade etmeyecektir.
Tüketim Toplumu, Nevrotik Kültür ve Dövüş Kulübü
Tüketim Toplumu, Nevrotik Kültür ve Dövüş KulübüHakan Övünç Ongur · Ayrıntı Yayınları · 201158 okunma