Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

James L. Adams

James L. AdamsBir Mühendisin Dünyası yazarı
Yazar
7.7/10
26 Kişi
82
Okunma
1
Beğeni
1.535
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Profesör

Okurlar

1 okur beğendi.
82 okur okudu.
8 okur okuyor.
151 okur okuyacak.
6 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Birincisi, sorgulamadan vazgeçirilmemiz Çocuğun belli bir yaşa ulaşmasından sonra, ebeveynler ve diğer insanlar, (özellikle meşgullerse ve/veya cevabı bilmiyorlarsa) sosyal olarak uygun görünmeyen sorular karşısında (örneğin "Camın diğer tarafı nasıl görülüyor? Yapraklar neden yeşildir?") alakasız hissettirmeye ve sorgulayıcıyı caydırmaya meyillidirler. Eğitim kurumlarımız sorumlu oldukları bilgiyi (okuma, yazma, aritmetik, kültürel değer) zar zor verebilirler. Sorulan cevaplamak için çok az zaman vardır, bu yüz den sorular etkili bir şekilde sınırlandırılır. Birçoğu da, derslerine soru sorarak başlangıç yapan ve daha sonra bunların cevabını elde etmek için ne zaman tanıyan ne de teşvik edici bir tutum sergile- yen profesörlerdir. İkinci sebep ise çocuğun meraklı doğasının sosyalleştikçe kaybolmasıdır, en azından azalmasıdır, ka bu büyük bilgi oyunu ile ilgilidir. Büyüdükçe, akıllı olmanın iyi bir şey olduğunu öğreniriz. Zeki olmak çoğunlukla sahip olduğumuz bilgi miktarı ile ilişkilendirilir. Bir soru, bilmediğimiz veya anlamadığımız bir kabul ediştir. Bu nedenle kendimizi her şeyi bilemeyeceğimiz şüphesine açık bırakırız. Bu nedenle, bir sınıfta kafası karışık halde oturan öğrenciler görürüz, bu da yılda binlerce dolara mal olacak sorulmayan sorular demek oluyor. Kokteyl partilerinde anlamadıkları konuşmaları nazikçe dinleyen insanları ve teknik alanlarda çokça bilgi sahibi olan insanların anlamadığı jargonları dinliyoruz.
Kapsamlı bir yasalar sistemi içeren Hammurabi Yasaları M.Ö. 2000 yılı civarında kaleme alınmıştır. Bu kitap, içerdiği yapı inşası ilkelerinden ötürü, inşaatçılık üzerine ilk yazılı kanun olarak kabul edilir. Hammurabi Yasaları o dönemin inşaatçılarına aşağıdaki ilginç kuralları şart koşuyordu: İnşaat işiyle uğraşan kişi, birisi için ev yaptığında işini sağlam ve yeterince eksiksiz yapmazsa; inşa edilen ev, bu nedenle bir gün yıkılıp ev sahibinin ölümüne yol açarsa, evi yapan kişi ölüm cezasına çarptırılacaktır. Evin yıkılması ev sahibinin oğlunun ölümüne yol açarsa bu sefer de evi yapan kişinin oğlu ölüm cezasına çarptırılacaktır. Ev sahibinin kölesi ölürse, evi yapan kişi ev sahibine köle vermekle yükümlüdür. Ev sahibinin herhangi bir eşyası hasara uğrarsa, evi yapan kişi bunu ödeyecek, ayrıca işine özen göstermediğinden ve evi yeterince sağlam inşa etmediğinden ötürü evin yıkılmasına yol açtığı için kendi imkanlarıyla yeni ev inşa edecektir. Böylece, Mezopotamya'da yaşayan mühendisler, ihmal veya dikkatsizlik sigortası uygulanmasından yıllar önce Borçlar Hukuku'nu müjdeleyen kurallarla tanışmış oluyorlardı.
Reklam
Bu bölüme kısa ve basit bir mühendislik tanımıyla başlamak iyi olurdu belki. Ama ne yazık ki böyle bir tanım yok elimizde. İki küçük sınav yaparak mühendisliğin karmaşık bir konu olduğunu söyleyebilirsiniz. İlkin sözlüğe bakacak olursanız, ilk bakışta akla yatkın görülen ama üzerinde biraz düşününce aslında size hiçbir şey söylemeyen tanımlar
Yunanlıların tersine Romalılar, icat eden kişiler olmak yerine teknolojinin uygulayıcıları olarak nam salmışlardır. Ellerinin altında bol miktarda işgücü ( tabiki köleler sayesinde) ve malzeme bulunuyordu. Pek çok imparator, hükümdarlığı zamanında inşa edilmiş yapılarla tanınır. Mesela, Claudius (M.Ö.10-M.S.54), Roma'nın tahıl ithalatının karşılanması için Ostia Limanı'ndaki muazzam liman inşaatını yaptırmıştı. Roma'daki Trajan Sütunu, milyonlarca turist tarafından hala ziyaret ediliyor.
Sayfa 11 - Tübitak YayınlarıKitabı okudu
Gelelim mühendisler de duygusaldır ve duygusallık, teknolojinin yönelimlerini etkiler. Bir mühendis olarak üzerinde çalışmaktan zevk aldığım problemlerin peşine düşerim. Bana haz verecek çözümlere meyilli olurum ve mekanik şeylerden hoşlanırım. Şayet, televizyonun ilk geliştirildiği çalışmalara katılmış olsaydım televizyonu elektronik değil mekanik olarak tasarlamaya kalkışırdım. Bu da, büyük bir şanssızlık olurdu; çünkü bu tür şeyler en iyi, elektronik olarak tasarlanabilir. Kendi çalışma ortamımı, bilinçsiz biçimlerde öylesine kullanmaya çalışırım ki daha çok benim sevdiğim tarzda işlerin yapılması mümkün olur. Bu belirleme, başarının sınırlarını da çizer.
Gerçek filozof, ruh uğruna bedeni öldüren kişidir: Nitekim tüm yaşamı ölümün bir çalışması veya daha doğrusu provasından ibarettir.
James L. Adams
James L. Adams

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
311 syf.
7/10 puan verdi
Bu kitap mühendislerin önemini çok güzel anlatmış. Mühendis olma yolunda olanların okumasını düşündüğüm kitapta teknolojinin gelişimi ile mühendislerin Dünya üzerinde ne gibi eserler bıraktıklarını, matematik sayesinde neler kazandıklarını hatta şirket sahiplerinin bile mühendisleri dinlemeleri gerektiğini öğrendikleri bolca örnek bulunmakta. Günümüzden ve eski tarihlerden örnekler barındıran bu kitap mühendislerin önemini ve sorumluluklarını hatırlatan güzel bir kitap.
Bir Mühendisin Dünyası
Bir Mühendisin DünyasıJames L. Adams · TÜBİTAK Yayınları · 199964 okunma
311 syf.
5/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Mühendislik hakkında bir kitap hernekadar mekanik ve endüstriyel alanlar baz alinsada mühendisliği geniş bir bağlamda incelediği için bir noktaya kadar teknoloji hakkında bir kitap olduguda söylenebilir. Yinede branşınız hangi mühendislik alanı olursa olsun yol gösterici ve katkı sağlayacı bir kitap olduğu da söylenebilir hani...
Bir Mühendisin Dünyası
Bir Mühendisin DünyasıJames L. Adams · TÜBİTAK Yayınları · 199964 okunma
311 syf.
9/10 puan verdi
Son dönemdeki en gözde kitabım Bir Mühendisin Dünyası'na inceleme yazısı yazmadığımı görüp bu yanlışımı telafi etmek istedim. Öncelikle kitapla ilgili düşüncelerimi iki ana başlık altında toplayacağım: Ilk olarak kitabın yazarı ve son derece başarılı bir mühendisten bahsedeceğim. Ikincisi ise kitabın içeriği ve mühendislik. Kitabı okurken
Bir Mühendisin Dünyası
Bir Mühendisin DünyasıJames L. Adams · TÜBİTAK Yayınları · 199964 okunma