Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mehmet Faruk Bayraktar

Mehmet Faruk Bayraktarİslam Eğitiminde Öğretmen-Öğrenci Münasebetleri yazarı
Yazar
Çevirmen
8.7/10
14 Kişi
69
Okunma
5
Beğeni
2.260
Görüntülenme

Mehmet Faruk Bayraktar Gönderileri

Mehmet Faruk Bayraktar kitaplarını, Mehmet Faruk Bayraktar sözleri ve alıntılarını, Mehmet Faruk Bayraktar yazarlarını, Mehmet Faruk Bayraktar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İslâm terbiyesi, İslâm Dîninin koyduğu esaslara uygun olarak insan fikrinin gelişmesi, davranış ve duygularının tanzimi, fikir ve düşüncede, söz ve fiilde, usûl ve nizamda doğru yolu gösterme, dünya ve ahirette mes'ûd olacak iyi insanı, kâmil insanı yetiştirme sanatıdır.
Reklam
Muhammed b. Hasan et-Tûsî, genellikle geceleri uyumaz, yanına çeşitli branşlara ait, kitap, defter koyardı. Birinden usandığı zaman diğerini mütâlâa etmeye başlar, uykusunu dağıtmak için yanında soğuk su bulundurur ve ‘’Uyku hararetten ileri gelir, onu birazcık soğuk su ile gidermek gerekir.’’ derdi.
Yeryüzünde kibirle değil, mütevazı olarak yürü. Çünkü toprak altında senden üstün niceleri yatmaktadır. Sen her ne kadar şeref, mal ve mülk sahibi isen de, Büyük işler yaptıkları halde göç eden nice insanlar vardır.
141 syf.
6/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Yine yeniden beklediğimiz gibi çıkmayan bir kitap. Eserin kendisi sanırken, eser hakkında incelemeymiş ya. Eserin aslı, Marifet yayınlarından "İslam Geleneğinde Öğretmen Öğrenci Eğitim Öğretim Adabı" ismiyle çıkmış. İbn Cemaa hakkımda bilgi verildikten sonra, eseri 5 başlık altında değerlendirmiş. 4.başlıkta "Kitap Satın Alma ve Yazma İle İlgili Eserler" kısmında satın alınacak kitabın muhteva ve sayfa kontrolü yapılması gerektiğini söylüyor(s. 106) ki kulağıma küpe yapayım bu kısmı. :)) Öğretmenin davranışları hususunda öyle tespitleri var ki İbn Cemaa'nın okurken, eğitimciler olarak sadece bunu anlasak bu gün, böyle olur muydu işler dedim.
İbn Cemaa'dan Öğretmen ve Öğrencilere Öğütler
İbn Cemaa'dan Öğretmen ve Öğrencilere ÖğütlerMehmet Faruk Bayraktar · Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı · 200930 okunma
...ve şöyle diyor: "Öte yandan öğrenci hasta ise, öğretmen onu ziyaret eder, bir sıkıntısı varsa hafifletmeye çalışır, ilim uğrunda seyahate çıkmışsa ailesini ve onun bakmak zorunda olduğu kişileri gözetir." Demek ki öğretmenin görevi derse gelmeyen öğrenciyi sadece yok yazmak değil, onun niçin derse gelmediğini araştırmak, hasta ise ziyaret etmektir.
Reklam
İbn Cemaa şöyle der: "Öğretmenin derste(sınıfta) bulunan öğrencileri sevmesi, onlarla yakından ilgilenmesi, derste bulunmayanları da iyilikle anması ve övmesi, isimlerini öğrenmesi, aile yapıları ve durumları hakkında bilgi edinmesi, iyilikleri için onlara daima dua etmesi gerekir."
141 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
5 saatte okudu
Mütercim, müellifin yaklaşık altı yüz sene evvel İslamî ilimler alanında muallim ve talebeler için talim ve terbiye hususunda mühim nasihatler vermek ve tecrübelerini aktarmak adına kaleme aldığı eseri tercüme ederken günümüz pragmatist, seküler, laik, pozitivist ve liberal eğitim ve öğretim anlayışını ileri seviyede ve çağdaş kabul edip müellifi teyit etmeye çalışan -luzümsuz bir şekilde- bir anlayış içinde bulunmaktadır. Müellif İbn Cemaa'nın Peygamber aleyhisselam'ın hayatından misaller vererek meseleleri çözüme kavuşturması ve bunun sadece İslamî ilimlerde değil müspet ilimlerde de öğrenci - öğretmen ilişkileri, sınıf içi ve okul disiplini, ders işleyiş usul (metot) ve intizamı (sistemleri) gibi konularda da tatbik edilebilmesi bu eserin, en azından İbn Cemaa'yı ve devrini tanımak için ve günümüzle mukayesesi bakımından okunması lazım geldiği fikrini pekiştiriyor.
İbn Cemaa'dan Öğretmen ve Öğrencilere Öğütler
İbn Cemaa'dan Öğretmen ve Öğrencilere ÖğütlerMehmet Faruk Bayraktar · Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı · 200930 okunma
319 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Çok beğenerek okuduğum bir eser oldu. Kitabın dizaynı çok yerinde. Önce öğretim ve eğitim nedir? Sorusunun cevabını çok güzel bir şekilde veriyor. Başlık altında dünyadaki eğitim sistemlerine değindikten sonra islami eğitim tarzına yani terbiyeye geliyor. İlk ve tek eğitimci Rab isminin sahibi Allahın kurandaki eğitim metodları ile İslamın son muallimi ki kendisi ben öğretmen olarak gönderildim buyurmuştu Efendimizin öğretim ve eğitim metodlarını başlık altında işliyor. Sonra öğretmen nasıl olmalıdır? Öğrenci nasıl olmalıdır? Kitap sona eriyor. Nerde ve nasıl olursa olsun her eğitimcinin okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Çünkü fıtratımız İslama uygun ve ancak İslama göre düzgün insan yetiştirebiliriz.
İslam Eğitiminde Öğretmen-Öğrenci Münasebetleri
İslam Eğitiminde Öğretmen-Öğrenci MünasebetleriMehmet Faruk Bayraktar · Marmara Üniv. İlahiyat Fak. Vakfı · 201332 okunma
Geri14
69 öğeden 61 ile 69 arasındakiler gösteriliyor.