Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mete Çamdereli

Mete ÇamdereliDin Ekranda Nasıl Durur ? yazarı
Yazar
Editör
9.0/10
11 Kişi
44
Okunma
8
Beğeni
2.855
Görüntülenme

Mete Çamdereli Sözleri ve Alıntıları

Mete Çamdereli sözleri ve alıntılarını, Mete Çamdereli kitap alıntılarını, Mete Çamdereli en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bilinmeyeni kendisine başvurulduğunda bilen, hatırlanmayanı hatırlayandır yazı; tarihsel, belgesel, güncel bellektir.
Sayfa 68
Hem radyo dinleyici kitlesinin aitlik duygusuna hem de radyonun gücüne temel bir örnek olması bakımından Orson Welles'in Amerikalıları dünyayı Marslıların istila ettiğine inandıran Dünyalar Savaşı zikredilebilir. Olayı anlatmakta fayda var: 1938 yılında akşamüstü CBS Dünyalar Savaşı'nı yayınlamaktadır. CBS' in yayını sürerken, NBC kötü bir kahve markasının reklamını girer ve yaklaşık 6 milyon dinleyici bir anda (yeryüzüne gelen Marslıların tuhaf araçlarından indikleri sırada) CBS'e geçer. Korkunç bir panik dalgası ABD' yi sarar: polis CBS stüdyolarını kuşatır, sokakları çılgın bir kalabalık dalgası kaplar. Amerika sokakları yüzbinlerce kişilik yoğun bir göçe tanıklık eder.
Sayfa 116
Reklam
Birine merhaba demek tastamam bir fazlalıktır; ama iletişim kanallarının açık tutulması bakımından son derece önemlidir.
İletişimi anlamak ve anlatmak, bu yüzden, birbiri ardı sıra ortaya çıkan güçlükleri peşinen göze almak demektir.
Sükünet olmadan tefekkür olmaz, metanet olmadan yorgunluk geçmez, sabır olmadan azim olmaz! İnsanın, kendi soyunun tüm yorgunluğunu üzerinde hissettiğini, onun telaşsız Ve ısrarlı adımlarından fehmetmek mümkün. Yolun kestirmesi olmadığını, meşakkatli ve uzun olduğunu, sonunun belirsizliğini de kuşkusuz bilir. Yolda olmanın önemi, yolun neresinde olunduğunun önemini öteler.
Sayfa 107Kitabı okudu
Bir temsilin kurgusu, kuşkusuz bağlama göredir ve bağlama göre değişebilir. Örneğin kedi, bir temsil bağlamında kadınsılığı temsil ederken diğer bağlamlarda pekâlâ bir inceliğe, bir zarafete gönderme yapıyor olabilir. Bir başka bağlamda cadı gibi çok sevimsiz, anne gibi çok müşfik bir imgeyle kurgulanabilir. Muktedir de olabilir, muti de, muhteris de olabilir munis de; belki salt nankörlük kurgusuyla temsil edilebilir. Öyleyse, bir kavram ya da olgunun temsili, onun bağlamsal kurgularından bir cüzü temsil eder. Onunla ilgili diğer temsillerin ortaya çıkması yeni kurgulara, yeni bağlamlara gebedir. Bağlamına göre sabitlenmiş kurgusal temsiller anlatımı güvenilir kılar. Değişken ve belirsiz bir kurgusal temsil, anlatımı çetrefilleştirir, anlaşılmayı güçleştirir, anlatımın etki ve inandırıcılığını da kaybeder.
Reklam
" İnsanın sahip olduğu kimlikle inanışları arasında dolaysız bir bağ vardır ve bu bağ insanı kendisi yapar."
Çokgen çatılı su mimarisi, su medeniyetinin tezahürü olarak zamanı öteleyen ve aleminde “bir”leyen kozmik bir mana iklimi inşa eder ve inşa ettiği mana ikliminde suya kaderli bir ömür sürer. Bir kunduracının, bir tuhafiyecinin, belki bir seyyar tatlıcının ayırdına varmadan tanıklık ettiği sedalar, bir şifahane ezgisi, bir cami sedası, bir tekke nidası değil, şehrin ruhunu belirleyen bir şırıltı senfonisidir. Şadırvan, kendisini saran sütun ayaklarından başlayarak rölyef kemerlerden külahın nihayetindeki aleme doğru yükselen saçaklı kubbesinin altında edep ve adap, gölgesinde serinlik ve dinginlik, suyunda neşe ve sürur, şırıltısında huzur ve sükünet yaşanılan duvarsız bir korunak mekânı olarak, engelsiz bir vuslat ve feyz mekânı"11 olarak şehirlinin belleğine kazınır. Yanlarında ağaçlarla birlikte cennet imgesini de içkin, bütünleyici bir çardak mekânını”12 sezdiren şadırvanlar, ayrıca mermer gövdeleriyle kalıcılığı, eli böğründe destekli ahşap kubbeleriyle geçiciliği bir hoş sada olarak simgeleyebilecek özelliktedirler.
Şehrin genel görünümünde, mütevazi bir yuvaya nispet eden her ev gerçek bir kozmostur16; kanatlı dış kapıları, sokağa uzanan basamakları17, dikey sürgülü pencereleri, yüksek duvarlı (belki komşuya pencereli18) avluları, saçaklı çatıları19, oluklu kiremitleriyle birbirine yaslanmış ikişer katlı ahşap evler, mimari bir türdeşliği içkin mütevazı ve mütedeyyin bir şehir arketipini ortaya çıkarır. Geçicilik imgesi ahşap evlerin mimari zarafetine, latif mahremiyetine, mümtaz tevazuuna eklemlenirken, genellikle kapı-pencereli, balkonlu20 ve saçaksız taş binalar daha çok kalıcılık ve dayanıklılık imgesine gönderme yapar21. Zamana direnen ahşap yapılarsa geçicilik imgesini koruyarak kalıcılaşırlar, kalıcılık imgesi giydirilen taş yapılarla dayanışırlar, şehir mekanını paylaşırlar22.
Şehrin metafiziği sesle örülür, fiziği mimariyle. Minareler ve saat kulesi sesiyle katıldığı şehre, mimarileriyle de katılır; dikey yükseklikleriyle merkez imgelemini güçlendirirler. Her yandan görülebilir merkez, dikey yüksekliğiyle hepsinden cüsseli olan büyük camidir. Büyük camiye nispet eden merkez simgesi, ayrıca, idari, ticari, adli vb merkez olmak keyfiyetine gönderme yapar. Şehrin büyük camisi, bu durumda, şehri bütünüyle kucaklayan kevnî bir âlem imgesini içkinleştirir ve bir bakıma, şehrin mihrabı olarak kıblesini belirler. Böylesi bir imge/simge zenginliği ve yoğunluklu toplanma yeri işleviyle şehrin merkezinde ayrı bir seküler meydan25 ihtiyacı hissettirmez.
19 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.