Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mustafa Çetiner

Mustafa ÇetinerBilim Bizi Kandırıyor mu? yazarı
Yazar
8.8/10
4 Kişi
14
Okunma
0
Beğeni
1.920
Görüntülenme

Mustafa Çetiner Gönderileri

Mustafa Çetiner kitaplarını, Mustafa Çetiner sözleri ve alıntılarını, Mustafa Çetiner yazarlarını, Mustafa Çetiner yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Bilim ve sanat bir kuşun iki kanadı gibidir. Bu iki kanadı kullanabilen toplumlar uçar ve özgür olurlar, uçamayanlar ise tavuk olur. Tavuk toplum önüne atılan bir avuç yemi gagalarken, arkadan yumurtalarının alındığının farkında bile olmaz."
Sayfa 218
Kabul etmeliyiz ki bu ülkenin insanları olarak bizler genellikle gerçekle değil, onun sanal yansımaları ile uğraşıyoruz. Yıllarca kullandığımız "Türkiye'nin imaji" safsatası işte budur. Görmek istemediklerimizi görmüyor, onun yerine "imajını” değiştirmeye çabalıyoruz. Akademisyenimizden yöneticilerimize, sıradan yurttaşımızdan en iyi eğitimlimize kadar büyük çoğunluğumuzun "gerçeğin algılanması" ile ilgili sorunları var. Yaşamlarımızı hep "miş" gibi yaşıyor ve ne yazık ki öyle tüketiyoruz.
Sayfa 214
Reklam
Derdiniz yoksa, yanıtlanmasını beklediğiniz sorularınız yoksa, yaşamdan bir alıp veremediğiniz yoksa soru sormaz, yanıtların peşine düşmezsiniz.
Sayfa 213
"Bilgi, iki çeşittir; bi rincisi konuyu bilmek, ikincisi o konuyu nereden öğreneceğini bilmek."
Sayfa 190
İnsanlar yalanı ve palavrayı hem saldırmak, üstünlük kurmak, hem de kendini savunmak, zarar görmemek için kullanıyor. İnsanoğlu tuhaf bir yaratık, gözünün önündeki perde kalksa, göremediği, anlayamadığı, çözemediği bilinmezler apaçık ortaya dökülse bile yine de yalana ve palavraya sarılabiliyor ve görmüyor. Yani yalan ve palavra başkasına söylenmiyor sadece, insan kolayca kendisine de söyleyebiliyor. Palavranın ahmakça, geçi çci, zavallı, zayıf bir etkisi var, hatta gülünç. Bu nedenle onu bir yana bırakmalı, ama yalan çok tehlikeli, hele insan yalanı kendisine söylüyorsa.
Sayfa 139
İnsanoğlu kolayı sever, bilim ise asla kolaycılığa taviz vermez
Sayfa 134
Reklam
Oysa daha önce de belirttiğim gibi aslında bilimin temel meraktır. Bilimsel merakın sorusu ise "Neden?" değil, "Nasıl?" sorusudur. Bilim esas olarak "Neden?" değil "Nasıl?" sorusuna yanıt arar. Örneklemek gerekirse, bilimsel açıdan “Gökyüzü ne den mavidir?" değil "Gökyüzü nasıl mavi görünür?" sorusudur esas soru. İçinde yaşadığımız dünya düzeni, insanoğlunun binlerce yıl içinde yarattığı kültür, insanın egemen olmak isteyen doğası, hırsı bu çocukça ve basit olan "Nasıl?" sorusunu bulanıklaştırmış ve bir süre sonra da kimileri için görünmez kılmıştır.
Sayfa 118
112 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.