Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mustafa Çetiner

Mustafa ÇetinerBilim Bizi Kandırıyor mu? yazarı
Yazar
8.8/10
4 Kişi
14
Okunma
0
Beğeni
1.984
Görüntülenme

Mustafa Çetiner Gönderileri

Mustafa Çetiner kitaplarını, Mustafa Çetiner sözleri ve alıntılarını, Mustafa Çetiner yazarlarını, Mustafa Çetiner yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Kullanılması gerekli' algısı
Pandemi de bize açıkça gösterdi ki reklamın da gücüyle herhangi bir hastalık için kimi destek ürünleri hakkında “Kullanılması gerekli' algısı kolayca yaratılabiliyor, bu ürünlerin hiçbir yan etkisinin olmadığının düşünülmesi satışları daha da artırıyor.
Derman arayan insanı yanıltmak kolaydır.
Derman arayan insanı yanıltmak kolaydır. Onca yararlı bitki ve sebzeye, geleneksel tıbbın kimi ürünlerine itirazım yok da bunların bilinen tedavilere alternatif tedavilermiş gibi konuşulması, sunulması ve satılmasında hastaların yukarıda anlattığım çaresizliğinin büyük rolü olduğunu düşünüyorum.
Reklam
Talidomid kurbanları
İlacın 1961 yılında tüm dünyada kullanımı yasaklanmıştı. Dr. Kelsey, artık Amerikalı çocukları sakat doğmaktan kurtaran bir kahramandı, dönemin ABD Başkanı J. F. Kennedy onu ABD’nin en büyük nişanı ile onurlandırdı. Kanada’da da benzer bir ödül aldı ama asıl ödül Talidomid kurbanlarının ona taktığı “melek” lakabıydı. Bu hikâye herkese hele her gördüğü tedaviyi ya da tedavi sandığı öneriyi uygulayanların kulaklarına küpe olsun.
bu ilacı kullanmaları nedeniyle kolsuz, bacaksız ve elsiz doğdu.
Talidomid, 1 Ekim 1957 tarihinde Alman ilaç firması Che-mie-Gruenenthal tarafından gebelik bulantı ve kusmalarında kullanılmak üzere piyasaya çıktı, sedatif etkili bir ilaçtı. Talidomid’in piyasaya çıkmasından kısa bir süre sonra ilaç başta İngiltere ve Kanada olmak üzere tüm dünyaya hızla yayıldı. İlacın yasaklandığı 1961 yılına gelene dek toplam 10.000 çocuk, annelerinin bu ilacı kullanmaları nedeniyle kolsuz, bacaksız ve elsiz doğdu.
Ya da belli hastalıklarda etkisi olmayan birtakım tedavi yolları ile aslında tedavi etmeden tedavi ediyormuş gibi yapabilir misiniz?
Eğer insanların zihinleri bedenlerine hükmediyorsa, insanların zihinlerini ele geçirerek bedenlerinde olmasını istediklerinizi belirleyebilir misiniz? Yani yoktan hastalık yaratıp, onları etkisi olmayan ilaçlarla iyileştirebilir misiniz?
Reklam
Tehlikeli değil mi?
Tehlikeli değil mi? İnsanların beynini aldatın, beyin de yönettiği bedenleri aldatsın.
İlaç geliştirme ilaç firmalarına terk edilmemeli
Demokratik toplumlarda kamuoyu önemlidir. Bu ilaç geliştirme işlerinin sosyal devletin, akademinin değil ilaç firmalarının eline terk edilmesine sessiz kalmamak gerekir.
Bir ilacın fikir aşamasından ilaç aşamasına geçişi
“Bir ilacın fikir aşamasından ilaç aşamasına geçişi on yıldan fazla, yine ancak onlarca molekülden biri ilaç olabiliyor ve yine birçok alanda etkinliği denenmesine rağmen ancak bir(kaç) alanda ilaç olarak gelişebiliyor. Bir ilacın gelişim maliyeti bugün 2 milyar doların üstünde”
İlaç firmaları ticari işletmelerdir
“Bu kurumlar adı üstünde birer firma yani ticari kuruluş, yani para kazanmak temel ilkesiyle hareket ederler. Dolayısıyla ilaç firmaları kendileri açısından kârlı alanlara yönelip kârsız alanlardan vazgeçerler."
112 öğeden 71 ile 80 arasındakiler gösteriliyor.