Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Paul N. Siegel

Paul N. SiegelDünya Dinleri ve İktidar yazarı
Yazar
8.4/10
15 Kişi
69
Okunma
5
Beğeni
1.492
Görüntülenme

Paul N. Siegel Gönderileri

Paul N. Siegel kitaplarını, Paul N. Siegel sözleri ve alıntılarını, Paul N. Siegel yazarlarını, Paul N. Siegel yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bu koşullar altında kilise, ... Maistre Kontu’nun 150 yıllık beyanlarını bir kenara koyarak ayinlerin anadilde yapılmasına cevaz verdi. Rahibelerin kara giysiler kuşanan korkutucu figürler olarak algılanmaması için, laik tarzda giyinmelerine müsaade etti. Erasmus’un 450 yıl önce alaya aldığı bir adet olan Cuma günleri et yeme yasağını kaldırdı.
...Katolik nüfusu baz alarak Konsey’e şu bilgileri sunuyordu: “1961 yılında Katolikler dünya nüfusunun yüzde 18’ini oluşturmaktaydı. Bugün [1965] bu rakam yüzde 16’ya düşmüştür.”
Reklam
...İtalya nüfusu yüzde 100’e yakın artış göstermiş olmasına rağmen, rahiplerin sayısı yüzde 70 azalmıştı ve Paskalya ayinlerine katılanların oranı da yalnızca yüzde 12’yle sınırlıydı. Kiliseye düzenli gidenlerin neredeyse tamamı kadınlardan oluşuyordu.
Bu açıdan bakılırsa, kırsal kesime yönelik kilise politikası, cemaati koyunlaştırmaya dayanıyordu.
On dokuzuncu yüzyılın başlarında Fransız bir muhafazakâr Katolik olan Maistre Kontu, Latince ayini savunarak şunları söylemişti: “Eğer sözleri anlamıyorlarsa, bu çok daha iyi ... Hiç anlamayan, kötü anlayandan daha iyi anlamıştır.”186
İttifak Devletleri’ndeki Katolik kiliselerinin yöneticileri ise, Hitler’e karşı verilen savaşın adil bir savaş olduğu kanaatindeydi. Öyle görünüyor ki tanrı, her iki tarafı da tutuyordu.
Reklam
Piskoposlar, Hitler’in tanrı indinde adil bir savaş yürüttüğü kanaatine vardılar ve Katolik Polonya’nın işgalinden birkaç gün sonra bu kararı bildiren ortak bir mektup yayınladılar...
Hitler iktidarının başından sonuna kadar piskoposlar, hükümeti meşru otorite olarak tanıma ve ona itaat etme konusunda, inananlara nasihat etmekten hiç yorulmadılar. ... 8 Kasım 1939’da Münih’te Hitler’e karşı girişilen başarısız suikast denemesinden sonra, Alman piskoposluğu adına Kardinal Bertham ve Bavyera piskoposları adına Kardinal Faulhaber, Hitler’e geçmiş olsun dileklerini ileten telgraflar çektiler.
Bu anlaşmalar sayesinde kiliseye ve Katolik okullarına verilen devlet teşvikleri karşılığında, bu hükümetlerin “iyi ahlak” sahibi olduklarını kabul etti.
...kapitalizm öncesi çağın düşünürü Akinolu Thomas monarşinin en iyi yönetim biçimi olduğunu söylese de, Leo burjuva demokratlarla ilişki kurabilmek adına kilisenin “dine saygılı olduğu ve iyi ahlakın gelişmesini desteklediği sürece” yönetim biçimleri konusunda tarafsız olduğunu açıkladı.
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.