Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Paul Wittek

8.5/10
14 Kişi
53
Okunma
10
Beğeni
3.083
Görüntülenme

Paul Wittek Gönderileri

Paul Wittek kitaplarını, Paul Wittek sözleri ve alıntılarını, Paul Wittek yazarlarını, Paul Wittek yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
191 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
Sadece Menteşe benliğini değil, dönemin durumuna da iyi anlatmış. Ama eski bir Türkçe ile. Öyle ki bazen okuduğum Türkçenin beylikler döneminden önce kullanılan dil olduğu hissine kapılıyorum.
Menteşe Beyliği
Menteşe BeyliğiPaul Wittek · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 20005 okunma
80 syf.
9/10 puan verdi
·
4 saatte okudu
Osmanlı İmparatorluğu'nun Kuruluşuna Dair
Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşu ile ilgili bugüne kadar öğrenmiş olduğumuz ve hala daha öğrenmekte olduğumuz "genel tarih algısını" yıkabilecek bir kitap bana göre. Tarihçi yazar Paul Wittek bu kitabında Osmanlı İmparatorluğu'nun bir aşiret olan Kayılardan mı doğduğunu yoksa o dönemde Küçük Asya'da "uç bölgelerde" gelişen "gaziler" hareketinden mi meydana geldiğini kendi savlarıyla açıklamış. İmparatorluğun oluşum sürecinde Anadolu'daki bulunan diğer Beylikler arasından Osman Beyin Beyliğinin nasıl sivrildiğine de değinmiş. Günümüzün klasik tarih algısı olan: "Osmanlı İmparatorluğu Oğuzların Kayı Boyuna dayanmaktadır" tezini çürütebilecek nitelikte bir eser. Meraklısına duyurulur.
Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu
Osmanlı İmparatorluğu’nun DoğuşuPaul Wittek · Pencere Yayınları · 201742 okunma
Reklam
191 syf.
10/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Bizans-Selçuklu, Batı Anadolu’nun Türkler tarafından fethi, Menteşe Beyliği, Osmanlı’ya bağlı Menteşe eyaleti, kültür tarihi, kitabeler, sikkeler, topografi.
Menteşe Beyliği
Menteşe BeyliğiPaul Wittek · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 20005 okunma
Modern çağlarda başka hiçbir Islam hükümdarı, Íslamin iki kutsal kenti Mekke ve Medine ile Halifelerin eski yerleşme merkezleri Şam, Bağdat ve Kahire'yi elinde tutan Osmanlı sultanı ile karşılaştırılabilecek bir durumda değildi. Orduları bir Viyana kapilarında, bir Hazar Denizi kıyılarında boy gösteren, Polonya'yı ve Habeşistan'ı işgal eden; donanması Hint Okyanusu'nda ve Atlantik 'te kol gezen ve Cebel-i Tarik Boğazı'nı denetim altinda tutan Osmanlı'nın muazzam gücü ile karşılaştırıldığında, Fas ve İran'ın, Türkistan prenslerinin, hatta Hindistan'ın Büyük Moğollarının lafı mi olurdu?
68 syf.
9/10 puan verdi
·
2 saatte okudu
Osmanlı'nın kuruluşu hakkında yazılmış kısa bir kitap. Ünlü tarihçi Wittek Osmanlı Devleti'nin temelinde gaziliğin olduğunu söylüyor ve bunu çeşitli delillerle kanıtlamaya çalışıyor. Kitap kısa rahat okunuyor ama içerdiği bilgi açısından cok önemli. Osmanlı'nın ilk yıllarını merak edenler için çok güzel bir giriş kitabı.
Osmanlı İmparatorluğu'nun Doğuşu
Osmanlı İmparatorluğu'nun DoğuşuPaul Wittek · Pencere Yayınları · 201342 okunma
Osmanlılara dek Türk küçük Asyası
Selçuklular, kendileriyle Gaziler arasındaki farkı her zaman açıkça hissetmiş olmalıdırlar; çünkü, birçok ünvan almalarına karşın Gazi ünvanını hiçbir zaman kullanmamışlardır.
Sayfa 40 - Pencere YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Osmanlılara dek Türk küçük Asyası
Bizans tarafındaki Akritlerin eski Toros ve Fırat sınor bölgelerindeki gelenekleri yaşatmaları gibi, Türkmenler de Malatya ve Kilikya'daki Gazilerin geleneklerini sürdürmüşlerdir. Örneğin; güneybatıda sınırı oluşturan Dalaman ırmağına, o dönemde Seyyid Battal Gazi anısına Battal adı verilmişti.
Sayfa 36 - Pencere YayınlarıKitabı okudu
Osmanlılara değin Türk küçük Asyası
Selçuklu Devleti, Türkistan'dan İslam dünyasına yapılan bir Oğuz göçüydü. 11. Yüzyılın ortalarına gelindiğinde, bu hareketin önderleri olan Selçuklu sülalesi, Doğu İslam aleminin efendileri haline gelmişti. Yeni hanedan, kısa zamanda, fethedilen toprakların geleneklerine boyun eğdi.
Sayfa 28 - Pencere yayınlarıKitabı okudu
Bütün bu soykütükleri arasında en başarılı olanı ise,gene bir Oğuz ''silsile-name''sidir; buna göre Osman'ın soyu Oğuz'un oğullarından en büyüğü olan Gün Han'ın 4 oğlundan en büyüğü Kayı'ya dayanmaktadır.Bu ''silsile-name'',Gün Han'a değilde kardeşi Gök Han'a dayanan diğer ''silsile-name'' ile çelişmektedir;bu çelişki,16.yüzyılın titiz ve bilgili Osmanlı tarihçisi Sadettin'in epey uğraştırmış ve sonunda çareyi,her iki Oğuz geleneğine birlikte yer vermekte bulmuştur.
Sayfa 19 - Pencere YayınlarıKitabı okudu
68 syf.
10/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Devlet-i Aliyye Osmani'nin kuruluş meselerine kafa yoran ve bu konuda makaleleri ile zamanında birçok tartışmaya sebebiyet veren Paul Wittek,Osmanlı'nın aşiretten mi doğudunu,uç beyliği mi olduğunu ve gazilik fütüvvetini ifade ettiği kısa ama çok kıymetli bir eserdir.Türk tarihine bakmak isteyen kişilerin mutlaka okumasını tavsiye ettiğim farklı bir bakış açısına kavuşacağınız ve diğer teorileri daha iyi ve kapsamlı anlayabileceğinizi düşünüyorum.
Osmanlı İmparatorluğu'nun Doğuşu
Osmanlı İmparatorluğu'nun DoğuşuPaul Wittek · Pencere Yayınları · 201342 okunma