Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Pierre Boulle

Pierre BoulleMaymunlar Gezegeni yazarı
Yazar
9.1/10
1.972 Kişi
5,3bin
Okunma
88
Beğeni
5,1bin
Görüntülenme

Pierre Boulle Gönderileri

Pierre Boulle kitaplarını, Pierre Boulle sözleri ve alıntılarını, Pierre Boulle yazarlarını, Pierre Boulle yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
9/10 puan verdi
“Zihinsel tembellik bizi ele geçirdi. Kitap bile okuyamıyoruz.”
2500'lü yıllarda Betelguese Sistemindeki bir gezegende yaşam olup olmadığını incelemek üzere bir uzay gemisi gönderilir. Uzay gemisinin içinde 3 kişi, baş kahramanımız olan gazeteci Ulysse Merou, hayatını bu çalışmalara adamış olan ünlü profesör Antelle, genç bilim adamı Arthur Levain ve bir de şempanze vardır. Bu uzay gemisi ile dünyaya göre 300 yıl, kendilerine ise 1 yıl süren bir yolculuk ile ismini Soror koydukları gezegene varırlar. (Soror latincede kız kardeş anlamındadır, gittikleri gezegen dünya ile benzerlik gösterdiği için bu ismi seçmişlerdir.) Gezegen gerçekten de Dünya'ya benzemektedir ancak bir fark vardır, bu gezegenin sahipleri insanlar değil maymunlardır... İnsanlar bu gezegende dünyadaki maymunlardan farksız, konuşmaktan aciz, çıplak gezen bir hayvandır. Ulysse'nin ise artık bir amacı vardır, kendisinin düşünen bir varlık olduğuna maymunları inandırmak ve gezegende ki insana ırkını bu esaretten kurtarmak. Bilimkurgu seven herkese tavsiyemdir. İlk kez bilimkurgu okuyacak olanlar da bu kitaptan başlayabilirler, gerek olay örgüsü gerek anlatımı ile kendinizi kitabın içinde bulacaksınız. Şimdiden iyi okumalar dilerim
Maymunlar Gezegeni
Maymunlar GezegeniPierre Boulle · İthaki Yayınları · 20185,3bin okunma
208 syf.
·
Puan vermedi
Alternatif bir kurgu
#SPOILER# Kazı alanında insanlığa ait örnekler çıktıktan sonra keşke aslında bulundukları gezegenin Dünya olduğu, uzay yolculuğu sırasında bir rota sapması sonucunda aslında dünyanın binlerce yıl sonraki haline geldikleri ortaya çıksaydı. Sonrasında dünyaya döndüklerinde oranın da aynı durumda olduğunu görmeleri biraz çiğ kalmış gibi. Mesela konferansta kendi güneş sistemini ve bulunduğu sistemi açıklarken biri çıkıp hayır kendi sistemim diye anlattığın sistem burası, diğeri yüzlerce ışık yılı uzakta daha önce 3 kişinin araştırmaya gidip bir daha dönemedikleri bir yerdi vb gibi bağlansa. Bilemiyorum işte detaylar düşünülür.
Maymunlar Gezegeni
Maymunlar GezegeniPierre Boulle · İthaki Yayınları · 20185,3bin okunma
Reklam
Düşünebilen insanlar mı?
Kitapta maymunların modern ve zeki yaşam sürmelerinin sebebi, taklit etme yeteneklerine bağlanmış. Yıllarca insanları görüp gelişmiş taklit yetenekleri sayesinde taklit etmeye başlıyorlar ve insanların tembellikleri ve aptallıkları sayesinde onları ele geçiriyorlar. İnsanların düşünmemesi onları düşünmeye itiyor ve zamanla zeka geliştirmeye başlıyorlar. Fakat çoğu hareketlerinin temelinde nesiller boyu aktarılan taklit etme durumu var.
Maymunlar Gezegeni
Maymunlar Gezegeni
Pierre Boulle
Pierre Boulle
Tüylerim diken diken oldu okurken özellikle son cümlede
“Çevremizi kuşattılar. Büyük gorillerce yönlendiriliyorlar. Trompetlerimizi, davullarımızı, üniformalarımızı almışlar. Elbette silahlarımızı da… Hayır, silahlarımız yok. Nasıl zalim bir aşağılama, nasıl bir hakaret! İşte, orduları geliyor ve ellerinde sadece kamçılar var!”
Sayfa 188Kitabı okudu
208 syf.
·
Puan vermedi
·
9 günde okudu
İnsan ırkı kurtulabilecek mi?
Bir solukta #okudumbitti Dili çok akıcı zaten 200 sayfacık bir kitap. Öyle aşırı abartı övgüler yapamam ama bilim kurgu okuyucularının seveceği bir kitap. Ben sevdim hatta sonrasında filmlerini izlemeye başladım. Kurgusunu bilmeyenler için özet geçecek olursak, üç bilim insanı bilinmedik bir gezegene iniyor ve oradan insanların köle,
Maymunlar Gezegeni
Maymunlar GezegeniPierre Boulle · İthaki Yayınları · 20185,3bin okunma
Reklam
Tüyler diken diken
“Mantık kullanabilen insanlar mı? Zeki insanlar mı? Aklını kullanabilen insanlar mı? Hayır, bu mümkün değil; bu noktada yazar ne yazık ki maksadını aşıyor!”
Sayfa 203Kitabı okudu
Kahkaha attım :D
İçgüdüsel bir hareketle yerinden zıplayıp şiddetle beni ittiğinde iki sevgili gibi öpüşmek üzereydik. Ne yapacağımı bilemeyerek sessiz kaldığımda, yüzünü o kıllı elleriyle kapattı ve bu çirkin maymun, umutsuzluk içinde hıçkırıklara boğularak bana, “Ne yazık ki hayatım. Çok yazık ama yapamam, yapamam. Gerçekten benim için fazlasıyla çirkinsin!” dedi.
Sayfa 198Kitabı okudu
“Ah! Bu korkunç dış görünüşün ne önemi vardı ki! Benimkiyle bağ kuran ruhuydu.”
Sayfa 198Kitabı okudu
“Sanki gizemli bir his, onları yeni doğan mucizeden haberdar etmiş gibiydi. Varlığımı, uzun uzun uluyarak selamlamışlardı.”
Sayfa 195Kitabı okudu
Reklam
“Böylesine güçsüz ve kolayca boyun eğen bir insanlık, bu gezegendeki zamanını tamamlamıştı ve yerini daha soylu bir ırka bırakmalı değil miydi?”
Sayfa 188Kitabı okudu
“Zekânın elde edilebileceği gibi, kaybedilebileceğini de görüyorsun.”
Sayfa 193Kitabı okudu
Gülmek gerçekten akıl hükümranlığında mıdır?
Boulle, kitabında “hayvanlar gibi ilkel” Soror insanlarını sadece dilden ve öyküden mahrum kılmamış. Kahkahadan da mahrum kılmış. Bu yolla da korkmanın hayvani içgüdülerin, gülmenin ise “akıl”ın hükümranlığında yaşadığını ima etmiş.
“… muazzam olan klasik anlamdaki öyküler var. Odysseus’un öyküsü, Doktor Frankenstein’ın öyküsü, Luke Skywalker’ın öyküsü. Bu öyküler nesillerce anlatılıyor, nesillerce dinleniyor (ya da izleniyor) ve insanların kültürünün, simgeler sepetinin parçası hâline geliyor. Hayatımızda yaşadıklarımıza eşlik eden, anlam ve ilham için zaman zaman yaslandığımız birer yoldaş oluyor.”
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.