Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Rifa'at Ali Abou-El-Haj

Rifa'at Ali Abou-El-HajModern Devletin Doğası yazarı
Yazar
7.9/10
15 Kişi
57
Okunma
5
Beğeni
1.421
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yazar

Okurlar

5 okur beğendi.
57 okur okudu.
1 okur okuyor.
35 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Gerileme mi değişim-dönüşüm mü?
(Gerileme) "Ayrıca böyle bir imgenin en sinsi boyutu belki de herkesin bu terimle ne kastedildiğini bildiğini düşünmesidir; böylece bu terimin bir şekilde kullanılması, on altı ve on yedinci yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu'nda gerçekten yaşanan süreçlere dair çalışmaların içini boşaltır."
"orta yüzyılların" (1580'ler-1800) Osmanlı sosyal ve siyasal tarihini tarihsel kavrayışımız fena halde tahrif edilmiştir, çünkü bütün değişimi modernleşmenin belirlediği standartlar doğrultusunda değerlendirmeye alıştırılmışız.
Reklam
Tanzimat'ın gelişimine yol açan Avrupa'nın değişim modelleri değildir. Değişim, Osmanlı toplumunun bir katmanınca başlatılmış ve Osmanlı yönetici sınıfının yararına işlemiştir.
Şurası da itiraf edilmelidir ki, daha geniş Yakındoğu sahasındaki araştırmaların çoğu karşılaştırmaya yer vermeyen bir bakış açısından kaleme alınmaktadır.
Pazar fiyatları, ölçü ve tartıların teftişinden sorumlu muhtesiplik, onaltıncı yüzyıl başlarında bir memuriyetin nasıl bir gelir kaynağı olarak görüldüğünün mükemmel bir örneğini oluşturur. Diğer bir ifadeyle, nasihatname yazarlarının klasik dönem yorumları, idealize edilmiş bir resmin geçmişe yansıtılmasından başka bir şey değildir.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
170 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Osmanlı tarihçileri, kendilerini küçük ezoterik gruplar içine hapsetmişler, Osmanlı tarihinin kendine özgü, diğerleriyle karşılaştırlamaz bir yapısı olduğu düşüncesi içinde olmuşlardır. Yazar eserinde bu çıkmazdan kurtulmanın bir yolu olarak, Osmanlı tarihinin diğer tarihlerle karşılaştırılabilir ve benzer şekilde ele alınabilir olduğunu anlatmaya çalışmıştır. Özellikle 17.yüzyılda Avrupa ile Osmanlı İmparatorluğu arasında derin benzerlikler olduğunu başarılı bir şekilde aktarmıştır. Ona göre temel problem yüzyıllarca yaşayan bir İmparatorluğun tüm kurumlarının bu süre boyunca aynı şekilde kaldığını düşünen anakronik yaklaşımdır. Yine ona göre yalnızca Avrupa güçlerinin dış politikalarına yoğunlaşıp, Osmanlı İmparatorluğu'nu bağımlı bir değişken olarak ele almak yerine, 16.yüzyıldan 19. yüzyıla Osmanlı toplumunun iç dinamiklerinin incelenmesi gerekmektedir. Kendisi eserinde bu meselelerin tartışılabilirliği açısından güzel bir zemin oluşturmuştur.
Modern Devletin Doğası
Modern Devletin DoğasıRifa'at Ali Abou-El-Haj · İmge Kitabevi Yayınları · 200144 okunma
170 syf.
9/10 puan verdi
·
19 günde okudu
Her tarih okuyucusunun mutlaka okuması gereken bir kitap. Osmanlı tarihi ve tarihçiliği üzerine eleştirileriyle yazarın kalitesi de belli oluyor. İnce bir kitap olsa da tekrar dönüp okunacak bölümler içeriyor.
Modern Devletin Doğası
Modern Devletin DoğasıRifa'at Ali Abou-El-Haj · İmge Kitabevi Yayınları · 200144 okunma
·
Puan vermedi
Kitabın genel olarak vermek istediği genelleme şudur; 1) tarihteki bütün insan toplumları gibi Osmanlı toplumu da akışkan ve dinamikti. Dış görünüşte değişim yokmuş gibi görünmekte, çoğu tarihçi de bu hataya düşmektedir; fakat içeriye dikkatli bakıldığında değişimlerin tüm dönemlerde olduğu bir gerçektir. 2) sosyo-politik değişmelerin neden 17. Yy’da yaşandığı sorusunun sorulması önemlidir. Amerikan gümüşünün ülkeye girmesiyle fiyatlar artmış olması ve miri arazilerin mülk arazilere dönüşümü bunun sebebidir. 3) Erken modern dönemde Osmanlı Devleti’nin doğası meselesine en iyi nasıl yaklaşılmalıdır? Osmanlı’da bir erken modern devlet oluşumu söz konusudur ve Osmanlı, zamanla hem toplumdan hem de ekonomiden ayrışarak hızla modern türde bir özerkliğe doğru gitmiştir.
Modern Devletin Doğası
Modern Devletin DoğasıRifa'at Ali Abou-El-Haj · İmge Kitabevi Yayınları · 200144 okunma