Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Takiyettin Mengüşoğlu

Takiyettin MengüşoğluFelsefeye Giriş yazarı
Yazar
Çevirmen
8.5/10
47 Kişi
194
Okunma
59
Beğeni
7,6bin
Görüntülenme

Hakkında

Takiyettin Mengüşoğlu (1905-1984), felsefi antropoloji ve değerler üzerine çalışmalar yapmış Türk filozof. 1905 yılında Malatya'nın Hekimhan ilçesine bağlı Ağılbaşı köyünde doğdu. Orta öğrenimini Sivas'ta tamamladı. insan dünyasında ortaya çıkan somut problemlere yaklaşan özgün bir felsefi antropoloji geliştirmiştir. İstanbul Üniversitesi'nde felsefe okuduktan sonra doktora için Almanya'ya gitti. İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde profesör olarak görev yaptı. En önemli kitabı Felsefeye Giriş adlı kıtabıdır.
Tam adı:
Takiyettin Mengüşoğlu
Unvan:
Türk filozof
Doğum:
Hekimhan, Malatya, 1905
Ölüm:
İstanbul, 1984

Okurlar

59 okur beğendi.
194 okur okudu.
15 okur okuyor.
197 okur okuyacak.
17 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
Sosyoloji/ Psikoloji..
../kitabî tetkikler yapan kimse, gözünü açıp fenomenlere bak­maktan, onlara sual sormaktan ziyade, kitaplardan öğrendikleri­ne göre hareket eder. Halbuki genç olan, empirik olaylara dayanan bu ilimler, aktif araştırmalar içinde bulunan ilimlerdir; yir­mi sene önceki durum bugün tamamıyla değişmiştir. Bu değişik­likleri göz önünde bulundurmayan, aktif araştırmalara katılma­yan bir kimse, bize eskimiş olan sonuçlar sunacaktır.. İstanbul, 18 Aralık 1960
Sayfa 50 - İstanbul Matbaası/ pdfKitabı okudu
İntihal..
../kaynak göstermeden başkalarının fikirlerinden, kendi fikirleri imiş gibi faydalanmak ilim dilinde «aşırma» (intihal) adını alır; ve bu herkes için kötü bir şeydir, hırsızlıktır..
Sayfa 41 - İstanbul Matbaası/ pdfKitabı okudu
Halbuki ahlâk sahasında herkes kendisini bir otorite sanır..
Sayfa 12 - İstanbul Matbaası/ pdfKitabı okudu
İnsan, içinde yaşadığı durumlara bir anlam veremediği, onlarda bir değer göremediği zaman, onun yapıp etmeleri sona erer; o artık yaşayamaz.
Sevmek için anlamak,anlamak için sevmek gerekir...
Takiyettin Mengüşoğlu
Takiyettin Mengüşoğlu
Reklam
“İnsan, eylemlerinin anlamını sorar; çünkü insanın daima eylemlerini ideleştirmek, onlara anlam vermek olanağı vardır. İnsan tek kişi olarak, hayat-gerçekleri içinde bulunduğu real durumların ağır yükü altında ezilir gibi göründüğü zaman bile, onun bu real-durumlara bir anlam vermek, onları ideleştirmek gibi bir yeteneği var- dır. Bu sayede insan, dayanılması güç olan durumların içinden sıyrılabile- cek bir güç kazanır; hatta bu sayede insan yeni hayat deneyimleri kazanır; bu deneyimler ona yeni bir anlam-sferi açabilirler. Açıklanmaya çalışılan fenomenler, insan hayatının anlamdan yoksun bir doğa olayı olmadığını gösterir çünkü insan, daima yarınlara anlam vermeye çalışır (1988: 150- 151). Yarınları düşünmek ümit sayesinde mümkündür. “Ruh ancak ümit sayesinde var olur, ümit âdeta, ruhumuzun yapıldığı kumaştır. Canlı varlık için teneffüs ne ise, ruh için ümit aynı şeydir. Ümidin bulunmadığı yerde ruh kurur ve söner”
Takiyettin Mengüşoğlu
Takiyettin Mengüşoğlu
SAF ŞUUR ve ABSTRAKSİYON...
Takiyettin Mengüşoğlu
Takiyettin Mengüşoğlu
: "(...)Tabiat ilimleri "abstraksiyon-mücerret-teorik" yolla kendi araştırma alanlarını kazanırlar, fakat saf şuurun tabiatın abstraksiyonu ile elde edilmesine imkân yoktur; çünkü bu yolla tabiattan yine tabiî bir şey kazanılabildiği hâlde, mutlak bir varlık, saf şuur asla kazanılamaz."
Salih Mirzabeyoğlu
Salih Mirzabeyoğlu
,
İman ve Tefekkür
İman ve Tefekkür
, sh 97, 2.Levha, -Şahsiyet ve Müteâl (Aşkın) Olarak şuur- (İki Varlık Tarzı),

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
380 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Açıklayıcı Bir Kitap
Felsefeye ilgi duyanların okuması gereken ve bir başlangıç yapabilmek adına insanı içine çeken çok güzel bir kitap. Sade akademik bir dille yazılmış ve açıklayıcı anekdotlar içeren, kişisel yorumlar ile felsfefi ayrıntıları açığa kavuşturan Mengüşoğlu bu kitap ile felsefe okuyan yada okumayan felsefe ile ilgilenen her insanın felsefi detayları anlamasını en sade dille okuyucusu ile buluşturuyor.
Felsefeye Giriş
Felsefeye GirişTakiyettin Mengüşoğlu · Remzi Kitabevi · 2008106 okunma