Ümit Hassan

Türkiye Tarihi 1 yazarı
Yazar
8.2/10
34 Kişi
136
Okunma
11
Beğeni
1.742
Görüntülenme

Ümit Hassan Gönderileri

Ümit Hassan kitaplarını, Ümit Hassan sözleri ve alıntılarını, Ümit Hassan yazarlarını, Ümit Hassan yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
1501 yılında, Müslüman kişiler olan Taşkent hükümdarı Mahmud Han ve kardeşi Ahmed Han, sefere çıkarlarken eski Türk geleneği ve şamanı adetlerine uygun bir tören yapmışlardır. İsİâm kültür ve inançlarına bağlı Zahireddin Babur dayılarının yaptığı bu ayini seyretmiş ve hatıralarına kaydetmiştir: «Han Taşkent’ten asker sevketti. Başkent ve Samsirek arasında sağ ve sol saflarını tanzim edip... tuğ açtılar. Han attan indi. Bir moğol dokuz tuğu hanın önünde dikip, bir öküzün bacak kemiğine bir uzun bez bağlayarak elin­ de tuttu ve üç parça uzun bezi tuğun kuyruğundan az aşağıya bağlayıp tuğ direğinin altından geçirdi... Han ve etrafında bulunanların hepsi tuğa kımız serpiyorlardı. Borular ve davullar durm adan çalıyordu...
Sayfa 190Kitabı okudu
XIV. - XVII. yüzyıllarda Doğu Avrupa’da yaşayan Lehliler, Ukraynalılar ve Ruslar, Türk boylarının at kı­lından (kuyruğundan) yapılan tuğ ve bayraklarına «bon­cuk» demişler ve resmî belgelerine kaydetmişlerdir. Rus dili sözlüklerinde «boncuk» kelimesinin at boynuna ası­lan süsler anlamında olduğunu öğrenmekteyiz.
Sayfa 189Kitabı okudu
Reklam
Türklerde kızıl bayrak:
Rusların eski destanları olan «İgor Alayı» destanın­ da Kıpçak Türklerinin kızıl bayrağından bahsedilmekte olduğunu öğreniyoruz. Kaşgarlı Mahmud’un bir savaşı tasvir eden şiirden naklettiği parçaya göre, ilk Müslüman Türk devleti K arahanlılarm savaş bayraklarının kızıl olduğu anlaşılıyor: «Ağdı kızıl bayrak / Tuğdu kara top­rak» (Yükseldi kızıl bayrak / Havalandı kara toprak) de­nilmektedir.
Kaşgarlı Mahmud ise, XI. yüzyılda, tuğ kelimesini şöyle açıklamaktadır: «Tuğ. Sancak dokuz tuğluk han veya hakan herne kadar vilâye­ti çok, payesi yüksek olursa olsun tuğ dokuzdan artık olamaz. Çünkü dokuz sayıyla uğurlanırlar. Bu tuğlar tu­runcu renkte ipekten veya kumaştan yapılır, bunu da uğur sayarlar.»
Göktürk ve Uygur hakanlarının «bayrak (sancak)ları hakkında, Çin kaynaklarının verdiği bilgiye göre, bu alâ­metlerde altından yapılmış kurt başı yer almıştır. Türklerde kutsal kökenli başka motifler de simgel değerleri itibariyle yönetim platformuna aktarılmıştır.
Büyük İskender’in seferleri hakkında 166-168 yıllarında yazdığı Anabasis’de, İskit savaşçılarını anlatı­yor: «İskitlerin savaş belgeleri ejderdir ki muayyen uzunluktaki sırıklar üzerinde dalgalanır... Atlar rahat durdukları zaman türlü renkteki paçavraların aşağıya sarkık bulundukları görülür. Harekete geldikleri zaman rüzgârın esmesiyle adları geçen yaratıklara [ejderlere] çok benzerler. Sür’atle hareket ettiklerinde ıslık sesi çıkarırlar... Bunlar yalnız keyif veya düşm anları korkut­ mak için değil, fakat askerlerin birbirlerine saldırmama­larını da temin içindir.
Sayfa 184Kitabı okudu
Reklam
69 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.