Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Abdülcabbar en Nifferi

Abdülcabbar en NifferiMevâkıf yazarı
Yazar
9.5/10
3 Kişi
6
Okunma
1
Beğeni
430
Görüntülenme

Abdülcabbar en Nifferi Sözleri ve Alıntıları

Abdülcabbar en Nifferi sözleri ve alıntılarını, Abdülcabbar en Nifferi kitap alıntılarını, Abdülcabbar en Nifferi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
2. MEVKIF : yakınlık durağı
Zikreden şahid, şahid olduğunun hakikati olmazsa eğer, Zikrettiği şey onun perdesi olur. Her zikreden şahid olmaz ve her şahid de Zakir olmaz
Sayfa 32 - Büyüyenay YayınlarıKitabı okudu
3.MEVKIF : kibriyâ durağı
4. Eğer her şeyin kudretini tek bir şeyde cem etseydim, her Şeyin ma'rifetini tek bir şeyde toplasaydım ve her şeyin kuvvetini tek bir şeyde sabit kılsaydım, mahvından ötürü Taarrufumu taşıyamazdı ve nefsinin varlığını kaybından ötürü Müdâvemetime sabredemezdi.
Sayfa 34 - Büyüyenay YayınlarıKitabı okudu
Reklam
1.MEVKIF
"İzzet" Durağı Beni "İzzet"te durdurdu ve bana dedi ki: 1. Benim dışımda hiçbir şey izzete [vücûd] sahip olamaz. İzzet [vücûd], benim dışımda bir şey için uygun olmaz. Ben Kendisiyle komşuluğa güç yetirelemeyecek ve yine komşuluğa devamlılık gözetilemeyecek olan Azîz'im. Zâhiri Ben izhâr ettim ve zâhirden daha Zahir'im. Zahirin yakınlığı Ben'i idrâk edemez ve zahirin varlığı Bana ulaşamaz. Bâtını Ben gizledim ve Ben bâtından daha gizliyim. Bâtının delili Benim, üzerime kaim olamaz ve bâtının yolu Bana ulaşamaz. 2. Ben bir şeye onun kendisini bilmesinden daha yakınım ve kendisini bilmesi de onu Bana ulaştıramaz; ayrıca kendisini bildiği yerde de Ben'i bilemez. 3. Şayet Ben olmasaydım, gözler görülebilecek şeyleri göremez ve kulaklar da işitilebilecek şeyleri işitemezlerdi. 4. Şayet izzet lügâtini aşikâr etseydim, kalbe sökün eden düşünceleri tırpanın biçişi gibi biçiverir ve maarifi de fırtınalı bir günde şiddetle esen rüzgârın kumları dağıtışı gibi darmadağın ederdim. 5. Şayet izzetin nutku dile gelseydi, bütün harflerin nutku tutulur ve bütün harflerin eriştiği yer de yokluğa (adem) rücû ederdi.
Sayfa 28 - Büyüyenay YayınlarıKitabı okudu
Mevâkıfta Sıkça Zikredilen Bazı Mefhumlar Vakfe Mevâkıfın başlıca temasını, Nifferî tarafından mahirâne bir şekilde ele alınan "vakfe” mefhumu oluşturur. Ancak Nifferî tarafından dile getirildiği şekliyle vakfe, tasavvuf literatüründe daha sonraları farklı biçimlerde formülize edilen vakfeden bir miktar farklıdır. Istılahta iki makam arasında durup önceki makamdan eksik kalan yönlerin tamamlanışı ve gelecek olan makama dair malumat edinme şeklinde özetlenebilecek genel tarife mukâbil, Nifferî'nin ısrarla üzerinde durduğu vakfe daha büyük bir vizyonu ifade eder. Dolayısıyla tevbeden rızaya geçiş gibi olmayıp fenâdan bekâya geçiş gibi daha kapsamlı bir husustur.
Sayfa 18 - Büyüyenay YayınlarıKitabı okudu
“Ben bir kişiyi sevdiğim vakit, onu şahit kılarım; o da şahit olduğu vakit, sever.”
Sayfa 178 - Büyüyenay Yayınları
“İlmi, niyet terazisinde tart ve amelleri de ihlâs terazisinde tart.”
Sayfa 86 - Büyüyenay Yayınları
Reklam
“Ölümden sonra bedenin, ölümden önce kalbinin mahallindedir.”
Sayfa 130 - Büyüyenay Yayınları