Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Abdulilah Fırat

Abdulilah FıratŞeyh Said Efendi (3 Cilt) yazarı
Yazar
Derleyen
0.0/10
0 Kişi
0
Okunma
1
Beğeni
190
Görüntülenme

Abdulilah Fırat Gönderileri

Abdulilah Fırat kitaplarını, Abdulilah Fırat sözleri ve alıntılarını, Abdulilah Fırat yazarlarını, Abdulilah Fırat yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
1915 Yılında ki Kürt Aşiret ve Meşayıhının Ruslarla olan harbine dair
Hatta Şeyh Said efendinin zevcesi Halit beyin kız kardeşi olan Fatma Hanım şöyle bir mucizevi kerameti aktarıyordu: Şeyh Efendi eve geldiğinde elbisesini çıkarırken elbiselerinden avuçlarla boş mermi kovanları dökülüyordu. Şeyh Efendi bu durumu kimseye söyleme dedi.
Şer-i şerife riayet etmeksizin, ayetlere hadislere, İslam’ın vaz ettiği naslara uymaksızın sadece tasavvuftan dem vurmak veya bazı tasavvuf kitapları okumakla gerçeğe ulaşmak ve Rıza-i Bârî’yi bariyi tahsil etmek mümkün değildir.
Reklam
Bir ilim talebesinin, hocasından istifadenin yolunu işittiği fay- dalı şeyleri hemen yazması lazım ki, ilminde üstünlük hâsıl olsun. Ezberlenen kaçar, yazılan durur. İlim kamil üstatlardan alınandır. Zira onlar işittiklerinin en güzelini ezberlerler, ezberlediklerinin en güzelini söylerler.
Kalbinizdeki pislikleri temizleme uğraşın, yoksa Bab-ı Necis bölümünü okumanız neye yarar. Şeyh Said Efendi ks
Şeyh Said Efendi’nin Ehli Sünnet Hassasiyeti
Bir gün Hicaz'dan çok değerli ve şöhretli bir zat Türkiye'ye gelince Şeyh Efendi, adamlarını gönderip köyüne davet etmiş. Kendisine çok ikram ve hizmette bulunmuş. Konuşmalar ve sohbetlerde bazı sorular sormuş, ehlisünnet akidesine muhalefet ettiğini görünce, "Bu zındığı alın, götürün, onun sorularında birçok fitne hâsıl olur, çünkü bu adam bidat sahibidir" demiş ve arkadaşlarına, “Misafirimizi alıp Halep'e kadar götürün, kimseyle de görüştürmeyin.” diye de eklemiştir.
Sayfa 177
Şakik-i Belhi şöyle demiştir. "Hem Allah'ı, hemde Allah'ın emirlerini bilen âlim güneş gibidir, artmaz, eksilmez. Sadece Allah'ı bilen âlim ay gibidir, bazen tamamlanır, bazen eksilir. Sadece Allah'ın emrini bilen âlim kandil gibidir, kedisini yakar bitirir, başkasını aydınlatır."
Reklam
Âlim; talebesine, anne ve babasından daha şefkatlidir. Çünkü anneler ve babalar onu dünya ateşinden ve belalarından korurlar. Alimler ise onu ahiretin ateşinden ve sıkıntılarından muhafaza ederler.
Hz. Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem): "Gerçek insanlar iki çeşittir; Âlim ve talebe (ilim taliplisi), bunların dışında kalanlar ise sürüdür. Onlardan hiçbir hayır yoktur." diye buyurur.
Zahiri ilimlerin, Şeyh Said Efendiye talim sırasında manen verilmesi hakkında bizzat kendi buyurdukları; "Muazzez ve mükerrem babamın vasiyetini yerine getirmek için, dini ve akli kitaplarla iştigal ederek bunlarla ilgili ders okuttum, her ilme derinlemesine girdim. Babamın ve dedem Şeyh Ali Sebti Hazretlerinin mübarek kabirlerini ziyaret etmeye başladım. O günlerde tevhid konusunda bana bir fetih nasip oldu. Cezbe yolu aydınlandı ve seyri sülûkta büyük bir mertebe müyesser oldu. Vicdani ilimler fevc fevc nazil oldular. Dört mezhebin kitapları ile fıkıh usullerini ve kendilerine mesnet aldıkları hadisleri mülahaza ettikten sonra, manevi olarak kalbime gelen pırıl pırıl bir nurun da yardımı ile zihnim muhaddis fakihlerin görüşleriyle doldu. Bilgi uğraşına ve ilim öğretmeye koyuldum."
İlmin önem ve mahiyeti
Şeyh Said Efendinin dilinden ilmîn önemi: “İlim öğreniniz, zira Allah için ilim öğrenmek Allah korkusudur. İlim öğrenmeyi istemek bir ibadettir. İlim dersi yapmak tesbihtir. İlim hakkında araştırma yapmak cihaddır. Onu bilmeyene öğretmek sadakadır. İlmi ehline vermek Allah'a yakınlıktır. Şüphesiz ilim helal ve haramın ayırt edicisi, korkulu anlarda samimi dost, yalnızlıkta arkadaş, genişlikte ve sıkıntıda delil, dostlar yanında ziynet ve garipler katında yakınlıktır. Allah onunla bazı kimseleri yükseltir. Halk arasında kendilerine uyulacak önderler, izi takip edilen, görüşlerine başvurulan imamlar kılar. Melekler onların sevgisine rağbet eder ve kanatlarıyla onları mesh ederler. Şüphesiz ilim kalplerin körlükten kurtulmasına sebep olur. Dünya ve ahirette yüksek derecelere ulaştırır. İlim hakkında tefekkür etmek oruca, ilim dersi yapmak gece kıyamına denktir. Allah'a ilimle itaat edilir. İlimle akrabalık bağları gözetilir. Helal ve haram ilimle bilinir. İlim amelin imamıdır, amel ilme tabidir. O, saadet ehline ilham verir.
15 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.