Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Abdülkâhir el-Cürcânî

Abdülkâhir el-CürcânîBelagatin Sırları yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
4
Okunma
5
Beğeni
482
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

5 okur beğendi.
4 okur okudu.
1 okur okuyor.
23 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Şu halde şiirden alıkoyan kişi, Allah'ın hüccetinin bilinmesinden alıkoymuş gibi olup, Allah'ın kitabının ezberlenmesine ve okunmasına engel olan kişi konumuna düşmüş olur. En azından Allah'ın kitabını ezberleyenlerin ve okuyanların sayısının azalmasına yol açacak bir iş yapmış olur. Çünkü Kur'ân okumamızın, ezberlememizin, indirildiği gibi telaffuz etmemizin ve değiştirilmekten korumamızın bir ibadet olarak emredilmesi, hüccetin kıyamete dek devam etmesini Kurân'la sağlamak içindir.
Sayfa 10 - Yazma eserler kurumu
Atıf harfi olan لا harfini kullandığında atıf hangi kelime üzerine yapılacaksa vurgu her zaman onda olur.
Sayfa 301 - Kasım günani kütüphanesiKitabı okudu
Reklam
Bilesin ki إنّما lafzı, muhatabın cahili olmadığı ve doğruluğuna karşı çıkmadığı veya (karşı çıkıyor ve bilmiyor olmakla birlikte) bu konuma konduğu haberleri bildirmek için kullanılır.
Sayfa 289 - Kasım günani kütüphanesiKitabı okudu
Hadisi rivayet eden diyor ki: Hz. Peygamber böyle söylerken ona baktım. Ağzı gökyüzünden düşen dolu tanesi gibiydi. Tek dişi bile düşmemişti ve ön dişleri beyazlıktan parlıyordu. Hz. Peygamber'in şiir dinlediğine dair bir başka rivayet de Ka'b b. Züheyr hadisidir. Nakledildiğine göre Ka'b ve kardeşi Büceyr, Allah Resulü'nün huzuruna gelmek üzere
Sayfa 24 - Yazma eserler kurumu
Önsöz-Osman güman
Kur'ân'ın mucizeliğini sözdizimine bağlayan Cürcânî, sözdizimini “kelimeler arasında nahiv kurallarının gerektirdiği anlamları ve anlam farklılıklarını arayıp bulmak” diye tanımlar. Fâtiha sûresi üzerinde uygulamalı olarak verdiği bir örnekte kendisi, “nahiv anlamları" ifadesiyle kelimenin "mübteda, haber, sıfat, bedel vs. olmasını"
Yazma eserler kurumu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
·
Puan vermedi
Belagat sözlükte güzel konuşma, sözle inandırma ilmi olarak geçer. Orta Çağ zamanlarında yaşayan Cürcânî, kendisinden evvelki çalışmalardan faydalanarak konuşma ve şiirin belli başlı hususlarını, ana hatlarını anlatmaya çalışmış. Arapça terkiplere fazla hakim olmadığım için çok istifade ettiğim bir kitap olduğunu söyleyemem maalesef.
Belagatin Sırları
Belagatin SırlarıAbdülkâhir el-Cürcânî · Litera Yayıncılık · 20183 okunma