Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ahmet Akbulut

Ahmet AkbulutSahabe Dönemi İktidar Kavgası yazarı
Yazar
8.7/10
103 Kişi
397
Okunma
24
Beğeni
4.706
Görüntülenme

Ahmet Akbulut Gönderileri

Ahmet Akbulut kitaplarını, Ahmet Akbulut sözleri ve alıntılarını, Ahmet Akbulut yazarlarını, Ahmet Akbulut yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Zihinsel kölelikten kurtulmak, bedensel kölelikten kurtulmaktan daha zordur.
Müslüman toplumların dramları, dindar aydınlarını yetiştirememekten kaynaklanmaktadır
Reklam
İslâm dünyasının skolastiği
SELEFİ YAKLAŞIM, inancını tarihin bir önceki döneminin kültürel yapısına bağlamış ve bu dönemin mutlak doğrunun simgesi olduğunu benimsemiş, her çeşit değişim ve gelişmeye karşı düşünce düzeyinde bütün kapıları kapatmış bir zihin dünyasıdır. Başka bir ifade ile Selefilik, İslam'ın ilk iki neslinin görüş, düşünüş ve uygulamalarının
Sayfa 123 - OTTO Yayınları
"Kur'an ayetleri üzerinde düşünme emri, belli bir grup insana verilmemiştir."
Sayfa 169
Hz. Ali, Hz. Ebu Bekir'e niçin altı ay sonra biat etti? Buna sebep olarak, Hz. Fatıma'nın, babasından kalan mirası halife Ebu Bekir'den istemesi ve Hz. Ebu Bekir'in de bu talebi reddetmesi üzerine,220 Hz. Fatıma'nın halifeye olan kırgınlığını gösterenler bulunmaktadır. Hatta Hz. Fatıma'nın ölünceye kadar, Hz. Ebu Bekir ile konuşmadığı da nakledilmektedir.
Hz. Peygamber'in vefatından altı ay sonra, Hz. Peygamber'in kızı ve Hz. Ali'nin eşi Hz. Fatıma öldü.215 Hz. Fatıma'nın ölümünden sonra; Hz. Ali, Haşimoğulları ve Zübeyir ibn Avvam, Hz. Ebu Bekir'e biat ettiler.216 Zübeyir, Haşimiler ile beraber hareket etmekte217 ve Ali'nin halife olmasını istemekteydi. 218 Halid ibn Sa'id ibn el-As da Hz. Ebu Bekir'e altı ay sonra biat edenlerdendi.
Reklam
Hz. Ebu Bekir'e biat edilmesi üzerine Ebü Sufyan, Kureyş'in azınlıkta olan bir kabilesinin devlet başkanlığını ele geçirmesine tepki gösterdi. Hz. Ali'ye gelerek şu teklifte bulundu: "Eğer istersen Ebu Bekir'e karşı her tarafı atlar ve insanlarla doldururum yani, gerekiyorsa ona karşı askeri güç kullanalım." Bunun üzerine Hz. Ali, "Ey Ebü Sufyan! Uzun zaman İslam'a ve İslam ehline düşmanlık yaptın da İslam'a hiçbir zarar veremedin. Yoksa şimdi mi vereceksin? Biz Ebu Bekir'i bu işe ehil buluyoruz."214 cevabını verdi.
Haşimilerden Zeynulabidin Ali'nin şöyle yakındığı nakledilmiştir: " . . . Eğer Arapların, Arap olmayanlara üstünlüğü doğruysa; Muhammed bizden olduğu için biz Ehl-i Beyt'in de Kureyş'e üstünlüğü vardır. Buna rağmen bizim hakkımızı aldılar ve bize hak tanımadılar."
Hz. Ali de Müslüman devletinin başına geçmeyi çok istemekteydi. 200 Haşimilerin halife adayı olan Ali'nin, Hz. Peygamber'in akrabası olmak gibi bir ayncalığı da vardı. Bir yandan, Hz. Peygamber'in yasaklaya bileceğinden korkarak, 201 hilafet konusunda, ona soru sormak istemeyen Ali, diğer yandan, Hz. Peygamber'e yakınlığından dolayı, Peygamber'den sonra hilafetin kendi hakkı olduğunu düşünebiliyordu. Hz. Peygamber vefat edince, Abbas ibn Abdilmuttalib yeğeni Ali'ye, "Elini ver biat edeyim. "202 önerisinde bulunmuştu. Amcası Abbas'ın aceleciliğini kınayan Hz. Ali, kendilerinin dışında birinin, hilafete nasıl talip olabileceğini sordu.
Öyle anlaşılıyor ki, Hz. Ebu Bekir'in halife seçilmesi, 196 Ensar arasında çıkabilecek bir çatışmayı önlemiş ve Kureyş arasındakini de geciktirmiştir.
Reklam
Sa'd ibn Ubade, Havran'a gidince, Halife Ömer, onun arkasından bir adam gönderip Sa'd'ı biate davet etti. Sa'd'ın bu zata cevabı, "Kureyş'e hiçbir zaman biat etmem." oldu. Bunun üzerine halifenin gönderdiği adam "Seni öldüreceğim. Zira sen, ümmetin yaptığının dışına çıktın." demiş. Sa'd da "Eğer biat etmemekle ümmetin dışına çıkılıyorsa, ben ümmetin dışındayım." karşılığını vermiş. Bazı rivayetlerde Hz. Ömer'in gönderdiği adamın, Sa'd b Ubade'yi öldürdüğü de193 belirtilmektedir.
Sa'd ibn Ubade de biat etmeme konusunda kararlı idi: O, "İns ve cin sizinle bir araya gelse Allah'a kavuşuncaya kadar size biat etmeyeceğim,"186 demişti. Hazrec'in lideri Sa'd, Hz. Ömer'e de biat etmemişti. 187 Hz. Ömer'in hilafeti zamanında, Sa'd ile Ömer yolda karşılaştılar. Hz. Ömer ona niçin biat etmediğini sordu. Bu konuyu aralarında tartıştılar. 188 Medine'de istemeyerek oturduğunu belirten Sa'd ibn Ubade'ye Hz. Ömer: "Eğer istemiyorsan başka tarafa git." dedi. O, Ömer'in hilaf etinin başlarında muhacir olarak Şam tarafına gitti ve Hicri on beş yılında burada öldü.
Sa'd ibn Ubade, Müslüman devletinin başına geçemedi. Fakat ilk iki halifeye de biat etmedi. O , "Asla Kureyş'e biat etmem. "demiş, bütün telkinlere rağmen Hz. Ebu Bekir'e biat etmemişti.
Beni Sa'ide toplantısında Sa'd ibn Ubade'ye rağmen, Hz. Ebu Bekir'e biat edildi. 171 Ensarın önemli bir kısmının desteğini de arkasına alan Hz. Ebu Bekir, Haşimilerin ve Emevilerin karşısına bu destekle çıktı.
"Kardeş, kardeşinin gayretini güder ve gerektiğinde biri diğeri için canını esirgemez, fakat insanoğlunun yaratılışı gereğince birisi, ötekinin kendisine üstünlüğünü de çekemez. " Ahmed Cevdet Paşa
1.149 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.