Ahmet Angın

Ahmet AngınDünya Politika Ansiklopedisi yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
7.0/10
1 Kişi
3
Okunma
8
Beğeni
2.281
Görüntülenme

Hakkında

1919’da Girit’in Hanya kentinde doğdu. 1924’te mübadil olarak Çanakkale’ye geldi. Çocukluğu İmroz (Gökçeada) Agridya’da (Tepeköy), Türkçe öğretmeni olan annesinin yanında geçti. Haydarpaşa Lisesi’ni ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdikten sonra İzmir’de gazeteciliğe başladı. Uzun Yıllar Demokrat İzmir gazetesinin başyazarı ve genel yayın müdürü olarak görev yaptı. 1965’te Kirpi adlı mizah dergisini çıkardı. Milliyet Genel Kültür Ansiklopedisi ve Meydan-Larousse’ta çevirmen olarak çalıştı. Nikos Kazancakis’i Türkçe’ye kazandıran Angın, yazarın Zorba, El Greco’ya Mektup, Kayalı Bahçe, İspanya: Yaşasın Ölüm, Toda-Raba gibi yapıtlarını dilimize çevirdi. Yunanca ve Fransızcadan 35 kadar çevirisi bulunan Angın, 1977’de İstanbul’da öldü.
Doğum:
Hanya, Girit, 1919
Ölüm:
İstanbul, Türkiye, 1977

Okurlar

8 okur beğendi.
3 okur okudu.
1 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
Türk bayrağının bugünkü şekli 1793'de resmen kabul edilmiş olan şeklidir. O zaman yıldız sekiz köşeli idi. Beş köşeli yıldız 1860'da kabul edildi. 29 Mayıs 1936'da çıkarılan bayrak kanunu ile Türk bayrağının ölçüleri resmi surette tespit edildi.
DARDANİZM :
Fiyatları istenen seviyede tutmak amacıyla, ürünleri piyasaya sürmeyip tahrip etme davranışına denir. Türkiye'de bu hareket, bilhassa balıkçılıkta görülür ve fiyatları düşürmemek için denize dökerler. Brezilya'da da fazla mahsul olduğu zaman kahvelerin denize döküldüğü görülmektedir. Bizdeki Dardanizm iç piyasayı, Brezilya'daki ise dış piyasaları ilgilendirir.
Anadolu İhtilali
Mustafa Kemal, önce çeteleri dağıttı, Şeriat Ordusunu yok etti. İtalyanlar ile Fransızları püskürttü ve nihayet sıra, saldırmakta olan Yunan kuvvetlerini durdurmaya geldi. İsmet Bey 10 Ocak ve 1 Nisan 1921'de İnönü'nde Yunanlıları yenilgiye uğrattı. (1. ve 2.İnönü Zaferleri). Yunanlılar buna karşı Sakarya'da Türklere son darbeyi vurmaya hazırlanıyordu. Mustafa Kemal Meslis'den başkomutanlığı ve bütün yetkileri aldı. Sakarya savaşı çetin oldu. 14 gün süren savaş hızını kaybetti. Yunanlılar istedikleri sonucu alamamışlardı. Cesaretleri kırıldı. Türklerin ise maneviyatı yükselmişti. Yunanlılar 12-13 Eylül 1921'de Sakarya'nın gerisine çekildi. Türkler peşlerini bırakmadı. 20 Ekim 1921'de Fransa ile Ankara hükümeti arasında bir antlaşma imzalandı ve Fransızlar Güneydoğu Anadolu'yu terkettiler.
Sayfa 478
DARDANIZM : Fiyatlari istenen seviyede tutmak amaciyla, urunleri piyasaya surmeyip tahrip etme davranisina denir. Turkiye'de bu hareket, bilhassa balikcilikta gorulur ve fiyatlari dusurmemek icin denize dokerler. Brezilya'da da fazla mahsul oldugu zaman kahvelerin denize döküldügü gorulmektedir. Bizdeki dardanizm ic piyasayi, Brezilya'daki ise dis piyasalari ilgilendirir.
Mustafa Kemal, önce çeteleri dağıttı, Şeriat Ordusunu yok etti. İtalyanlar ile Fransızları püskürttü ve nihayet sıra, saldırmakta olan Yunan kuvvetlerini durdurmaya geldi. İsmet Bey 10 Ocak ve 1 Nisan 1921'de İnönü'nde Yunanlıları yenilgiye uğrattı. (1. ve 2.İnönü Zaferleri). Yunanlılar buna karşı Sakarya'da Türklere son darbeyi vurmaya hazırlanıyordu. Mustafa Kemal Meclis'den başkomutanlığı ve bütün yetkileri aldı. Sakarya savaşı çetin oldu. 14 gün süren savaş hızını kaybetti. Yunanlılar istedikleri sonucu alamamışlardı. Cesaretleri kırıldı. Türklerin ise maneviyatları yükselmişti. Yunanlılar 12-13 Eylül 1921'de Sakarya'nın gerisine çekildi. Türkler peşlerini bırakmadı. 20 Ekim 1921'de Fransa ile Ankara hükümeti arasında bir antlaşma imzalandı ve Fransızlar Güney - Doğu Anadolu'yu terkettiler.
Sayfa 478
Reklam
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok