Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ahmet Bedevi Kuran

Ahmet Bedevi Kuranİnkılap Tarihimiz ve Jön Türkler yazarı
Yazar
8.3/10
7 Kişi
29
Okunma
4
Beğeni
1.584
Görüntülenme

Ahmet Bedevi Kuran Sözleri ve Alıntıları

Ahmet Bedevi Kuran sözleri ve alıntılarını, Ahmet Bedevi Kuran kitap alıntılarını, Ahmet Bedevi Kuran en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bu sayede, inkılapçı yüksek mektep talebeleri mefkûre sahasında faaliyetlerini artırmaya imkan bulmuş ve büyük tehlikelere göğüs germek mecburiyetinde kalmışlardır.
Sayfa 49 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Hamit Döneminde Donanma
Fakat bahriyemiz, çok geri ve berbat bir duruma düşmüştü. Sultan Abdülaziz devrinde donanmamız İngiltere'den sonra en kuvvetli bahriyesi kabul edilirken Sultan Hamid döneminde bu kanaat ortadan kalkmış zırhlılar ve kruvazörler tersane önünde çürümeye terk edilmişlerdi.
Reklam
Türk Hariç Diğer Milletler Üstündü
Arapları toplumsal olarak kendi varlığımız üstünde görmeyi , Ermeni ve Rumları ilim irfanla donanmış birer camia olarak kabul etmeyi alışkanlık haline getirmiştik.
Saray ve Şahsi Menfaatler
Konuşanlar, sarayı güvene layık bulmuyorlar, hükümet büyüklerinin, şahsi menfaat takip ettiklerini söylüyorlardı.
Harbiyeliler Abdülhamid'in Çayını İçmiyor
Meşrutiyet'in ilk kurban bayramı yaklaştığı sıralarda, nazırımız İsmail Fazıl Paşa, Harbiye Mektebi öğrencilerinin de Yıldız'da düzenlenecek bayram selamlığında hazır bulunmaları arzusunu ifade etmişti. Harbiye Mektebi öğrencileri Sultan Abdülhamid'i selamlamak emelinde olmamakla birlikte amirlerimize itaat etmiş olmak için, istemeyerek bu arzuya uymuştuk. Yıldız'a gidildiği gün hava çok soğuk ve karlıydı. Selamlık resmine katılan bütün askerlere ve bu arada Harbiye Mektebi öğrencilerine çay verilmiştir. Harbiyeliler bu ikramı reddetmişlerdir. Sultan Abdülhamid durumdan haberdar edilince mektep tabur kumandanı Fazıl Bey'i yanına davet ederek havanın soğuk olması dolayısıyla öğrencilerin çay içmesini emretmişse de öğrenciler tebliğ edilen bu emre de itaat etmemişlerdir. Bu durum Sultan Abdülhamid'i ürküttüğünden, bir iki saat sonra mabeyincilerden oluşan bir heyetle mektebe pasta ve kurabiye türünden bazı hediyeler gönderilmiştir. Bunlar da tarafımızdan reddedilmiştir.
Sayfa 333 - KaynakKitabı okudu
Ermeni Komitacılarının Faaliyetleri ve Amaçları
Görülüyor ki, Sultan Abdülhamid devrinin memlekette uyandırdığı memnuniyetsizlik Osmanlı unsurları arasında milli teşekküller dahilinde çalışılmasına yol açmıştır. Fakat, bütün bu gayretler sarf edildiği ve bazı komiteciler tarafından Edouvard Joris aracılığıyla 21 Temmuz 1905 tarihinde Sultan Abdülhamid'e karşı cuma selamlığı töreninde suikast yapıldığı, büyük büyük fedakarlıklara katlanıldığı halde bir yarar elde edilmediğini gören ve bu gibi girişim ve şahsi faaliyetlerden bir sonuç çıkmayacağına kanaat getiren Ermeniler, nihayet "Jön Türk"lerle işbirliği yapmak zorunda kalmışlardır. Önceleri Murad Bey tarafından Londra'daki Ermeni komiteleri reislerine yapılan beraber çalışma teklifi reddedilmişıi. Buna rağmen uzun tecrübelerden sonra Ermeniler Paris'te gerek "Terakki ve İttihat Cemiyeti" mensuplarına ve gerek "Teşebbüsü Şahsi ve Ademi Merkeziyet" cemiyetine işbirliği teklifinde bulunmuşlardır ve bu başvuru, ileride açıklanacağı gibi, ikinci "Jön Türk" kongresinin toplanmasına sebep oluşturmuştu.
Sayfa 209 - undefinedKitabı okudu
Reklam
Dahiliye Nazırı Reşit Bey'den Gebze Kaymakamlığı'nı temin ettim. Gebze mıntıkası, Şile Yeniköyü Rumlarının taarruzuna maruz kalıyordu. Gebze köy muhtarları ile kurduğum bir grubun yardımıyla bu sorunu gidermeyi başardım ve zabitlerin Anadolu'ya geçmelerine yardıma başladım. Ferit Paşa hükümeti; benim bu teşeb­büslerimi öğrendi ve beni görevden aldı.
Abdülhamit Kullarının Memuriyet Teklifine Karşı
Sultan Hamid ...... dir. Sultan Hamid' in huzuruna kendi rızamla çıkmaya tenezzül etmem. Namussuzluk karşılığı göğsümde yaver kordonu taşımaktansa, boynuma ip takılmasını tercih ederim.
Hürriyet Yolu...
Su uyur, düşman uyumaz, derler. Sultan Hamid kulları da uyumuyordu. Biz, bu yolda çalışırken, onlar da mevkilerini muhafaza ve vaziyetlerini sağlamlaştırmak için uğraşıyorlardı
İttihatçılar Nazım Paşa'yı Nasıl İğfal Etmişlerdi?
Babıâli'nin karşısında, emekli kıraathanesi vardı. Önünden geçerken birisinin beni çağırdığını duydum. Çağıran eski bahriye subaylarımızdan Şevki Bey'di. Kendisiyle Paris'te beraber bulunmuştuk. İttihat ve Terakki hükümetine karşı yapılan mücadelelere o da pek yakından katılmıştı. Oturduğu masaya yaklaştığım zaman telaşla silahım olup olmadığını sordu: "Hayır" cevabını verdim. Şaşırdı ve lttihatçıların Babıâli'yi basmak üzere olduklarını, neredeyse görünmelerinin muhtemel olduğunu söyledi. Hayret! Hükümet, ayrıntılarına kadar vakıf bulunduğu bu durum hakkında hiçbir önlem alamıyordu. Bu nasıl hükümetti! Şevki Bey'e, "Bizim kişisel fedakarlığımıza dayanan bir hükümetin iktidar mevkiinde kalması memleket için zararlıdır. Kendi kuvvetini iyi kullanmasını bilmeyen bir hükümet düşürülmelidir" dedim ve ayrıldım.
Sayfa 390 - KAYNAKKitabı okudu
Reklam
Ermeni Komitacıların Faaliyetleri ve Amaçları
Halbuki bende bulunan belgeler arasında mevcut "Hinçakyan Sosyalist İhtilal Komitesi"nin gizli programında bağımsızlık ve ayrılık maddesine dair hiçbir kayıt yoktur. Yalnız bir noktada 'Türk hükümeti kimdir? Elcevap: Hiçtir. Cemaat kimdir? Elcevap: Herkestir" şeklinde bir kayıt vardır.
Sayfa 209 - KaynakKitabı okudu
Geri14
72 öğeden 61 ile 72 arasındakiler gösteriliyor.