Ahmet Ocak

9.6/10
5 Kişi
26
Okunma
1
Beğeni
909
Görüntülenme

Hakkında

1958 Ardahan-Posof'ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Karsta tamamladı. 1981 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve beraberinde Ankara Yüksek Öğretmen Okulunu bitirdi. Mezuniyetini müteakip uzun süre MEB'e bağlı değişik okullarda öğretmenlik yaptı. 1990 senesinde İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Genel Türk Tarihi Ana Bilim Dalında Yüksek Lisansa başladı. 1991 senesinde aynı üniversitenin Eğitim Fakültesi Tarih Öğretmenliği Bölümüne Araştırma Görevlisi olarak atandı. 1993'te Nizamiye Medreseleri adlı teziyle Yüksek Lisansını, 1999'da ise Selçukluların Dini Siyaseti ve İslam Alemi (1040-1092) adlı çalışmasıyla Doktorasını tamamladı.
Unvan:
Doktor, Tarihçi
Doğum:
Posof, Ardahan, Türkiye, 1958

Okurlar

1 okur beğendi.
26 okur okudu.
1 okur okuyor.
25 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İslâm âleminin büyük âlimlerinden biri olan Gazâli, üstün zekâsı ve orijinal fikirleriyle, dinî meselelerdeki yorumlarıyla yaşadığı çağda ve sonraki zamanlarda önemini muhafaza eden bir âlimdir. Bu büyük âlim, Nizâmiye Medresesi'nde yetişmiş ve orada müderrislik yapmıştır. Kendinin büyüklüğüne, ilmine, Nizâmiye Medresesi etki ettiği gibi, kendisi de Nizâmiye Medresesi'ndeki eğitime ve medresenin fikrî yapısına etki etmiştir.
Sayfa 192
Nişâbur Nizâmiyesi müderrislerinden Muhammed b. Yahya, "Gazâlî ikinci Şâfiî'dir" derken, Abdülgâfir el-Fârisi, "Zekâ, ilim, beyân ve lisan konusunda gözler onun gibi birini görmedi" demektedir.
Sayfa 187 - Sübki, VI, 202 vd.
Reklam
Ona ne şübhe Üstad
Gazâlî, ilmî şöhretin ve kuru bilgilerin ötesinde bir şeyler aramaya başlamıştı. Onun keskin zekâsı, var olanla yetinmemekteydi. Kendisi, "Gençliğimin iptidasından beri hakikatleri kavramaya susamış olmak fitrî bir âdetimdir" demek suretiyle araştırmaya ve düşünmeye olan meylini ifade etmektedir.
Sayfa 186 - Gazâlî, el-Münkız mine'd-Dalâl, s. 15.
Gazâlî, sultanlarla da görüşmekten kaçınmamış, gerektiği yerde onları uyarmıştır. Sultan Sencer'le görüşmüş, İmâm-ı Azam hakkında kendisine isnat edilen yanlış fikirlerin doğru olmadığını, İmâm-ı Azam'ın büyük bir imam olduğunu sultana söyleyerek gönlünü kazanmıştı. Aynı şekilde Muhammed Tapar'la da yazışarak, sultana mesuliyetlerini hatırlatıp, gücünü memleketin islahı için sarfetmesi konusunda nasihatte bulunmuştu. Ona göre devletin kurulması ve düzenin yürümesi için sultan gereklidir. Sultan adaleti gözetip halkın mutluluğunu temin etmelidir. Devlet fikri oldukça mükemmeldir. Ekonomik ve hukukî düzenin sağlanması için devletin gerekliliğini savunmuştur.
Sayfa 191
Gazâlî kelâmı güçlendirmek için bilerek veya bilmeyerek felsefi metotlara başvurmuştur. Filozofları reddetmek için yazdığı Tehâfütü'l-Felâsife'si meşhurdur. Gazâli, bu çalışmaları ile sadece İslâm âleminde etkili olmamış, aynı zamanda Batılı filozofları da etkilemiştir. Raymond Martini bunlardan biridir. O, muhaliflerin fikirlerini reddederken Gazâli'nin eserlerinden, parçaları olduğu gibi, fakat müellifin ismini zikretmeden nakletmiştir. Saint Thomas da Gazâli'nin fikirlerinden geniş bir şekilde istifade eden şahıslardandır. Ockhamlı William, Peter D'illy ve Nicalaus de Auctricuria gibi filozoflar da Gazâlî'nin eserlerinin Latince tercümelerinden istifade ederek etkisinde kalmışlardır. Gazâli'nin tesirleri bu kadarla kalmamıştır. Daha sonra gelen Montaigne (v. 1592), Descartes (v. 1650) ve David Hume (v. 1176) gibi filozoflar Gazâlî'nin metotlarını kullanmışlardır.
Sayfa 190
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok