Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Alfred Schütz

Alfred SchützYabancı yazarı
Yazar
9.0/10
11 Kişi
49
Okunma
2
Beğeni
1.401
Görüntülenme

Hakkında

Alfred Schutz, Avusturya doğumlu sosyolog. Alfred Schutz Viyana Üniversitesi'nde hukuk ve sosyal bilimler eğitimi alır.
Unvan:
Sosyolog
Doğum:
13 Nisan 1899
Ölüm:
20 Mayıs 1959

Okurlar

2 okur beğendi.
49 okur okudu.
2 okur okuyor.
96 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Tanrı beni kendi evimde neden bir parya ve bir yabancı olarak yarattı?
Döneceği ev hiçbir şekilde onun ayrıldığı ya da yokluğu sırasında hatırladığı ve hasretini çektiği ev değildir. Aynı sebepten ötürü, eve dönen, evden ayrılanla aynı kişi değildir. Eve dönen, ne kendisi için ne de onun dönmesini bekleyenler için aynı kişidir.
Reklam
Sevilen kişinin tüm deneyimi, mimikleri, yürüme ve konuşma şekli, şeyleri dinleme ve yapma şekli artık yoktur; geriye kalansa anılar, bir fotoğraf ve el yazısı bazı satırlardır. Ayrı düşmüş kişilerin bu durumu, belli bir dereceye kadar, ölenin arkasından yas tutan kişilerin durumudur: "gitmek, biraz da ölmektir."
Homeros, Odysseus'un dostlarının nilüfer-yiyenlerin adasına ayak basışını anlatır. Nilüfer-yiyenlerin davetsiz misafirler için planladığı şey ölüm değildir. Bunun yerine, nilüfer-yiyenler davetsiz misafirlerine bir tabak nilüfer çiçeği verirler. Her kim bal gibi tatlı bu bitkiyi yediyse içindeki geri dönme arzusu uçup gider: O, sonsuza kadar nilüferle beslenerek ve tüm sıla hasretinin zihninde solmasına izin vererek nilüfer-yiyenlerle birlikte yaşamayı tercih eder. Her eve dönen, acı ya da tatlı olsun sihirli yabancılık meyvesinin tadına, belli bir dereceye kadar bakmıştır.
Yenişehir'de Bir Öğle Vakti'ne Fenomenolojik Sosyolji ile yaklaşım:
"Tezgâhtar Ahmet, Büyük Mağaza'nın bodurumunda başarısızlığa uğruyor" yan metnine dair bir küçük not: Tezgahtar Ahmet'in sevgilisi Şükran ile kurduğu ilişki, kendi yükünü taşıyamayan, sevgililerin geçmişlerinin yükünü ve toplumun değer yargılarının yükünü de taşıyan bir ilişkidir. Bu açıdan bağımsız, salt bir ilişki anlatımını metinde göremeyiz. Tezgahtar Ahmet ve sevgilisi Şükran'ın ilişkilerindeki bilinçaltında bulunan toplumsal normların salık verdikleri, ilişki eylemsel düzeyde görülmeye başladığı zaman gürültüler halinde bilinç alanına, yani yüzeye çıkar. Bu anlamda metinde Alfred Schütz'ün "toplumsal tipleri"ni yorumlama alanı açılır. Böylece tezgahtar Ahmet ve sevgilisi Şükran'ın, gündelik hayatta toplumda sıkça karşılaştığımız kişiler olduklarını okur olarak fark ederiz; bu ilişki içindeki iki kişinin refleksleri de dahil bütün eylem biçimleri toplumsaldır ve tipseldir. Bunların dışında Tezgahtar Ahmet'in sürekli kendini dükkan camekanında seyretmesi tüketim odaklı toplumsal fenomenlerin bir toplumsal tipin üzerindeki tezahürlerinin anlatımı olarak metinde yer alır.
Yenişehir'de Bir Öğle Vakti
Yenişehir'de Bir Öğle Vakti
Sevgi Soysal
Sevgi Soysal
Fenomenoloji ve Toplumsal İlişkiler
Fenomenoloji ve Toplumsal İlişkiler
Alfred Schütz
Alfred Schütz
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
117 syf.
·
Puan vermedi
Bizi ve bizden olanı tanımlarken hemen öteki üzerinden kendimizi konumlandırırız. Kimdir öteki? Başka bir şehirden gelen mi yoksa evinden uzağa giden mi ? Beyaz olarak siyaha, siyah olarak beyaza göre mi ötekiyiz ? Peki ya öteki yabancı olarak bildiğimiz hiç tanımadığımız kimseler mi ? Göç savaş kıtlık daha iyi bir iş imkanı gibi sebeplerden dolayı yurdundan ayrılan mıdır? Bu kitapta sosyolojinin temel kavramlarından biri olan öteki 8 farklı Sosyolog tarafından yorumlanmış ve kısa makaleler şeklinde çeşitli açılardan ele alınmış. Kitabın dili sade ve anlaşılır olmakla beraber yazarın notunun olduğu yerler biraz daha geniş ayrıntı ile anlatılabilirdi. Her yazarın penceresinden bir başka "ötekiyi" görme imkanını sunan kitapta biraz da ön yargı ile yaklaştığımız kişi grup ya da toplumlara karşı biraz daha empati ile yaklaşmaya da vesile oluyor Keyifle okuduğum bir kitaptı tavsiye ederim . Sosyoloji severler için güzel bir kaynak
Yabancı
YabancıGeorg Simmel · Heretik Yayıncılık · 201640 okunma
·
Puan vermedi
Kimlik tartışmaları, ötekilik veya haricilik çalışmaları ile bilinen birçok sosyolog ve sosysl bilimcinin çalışmalarının adeta haplar şeklinde bir araya getirildiği derleme kitaptır. Özellikle Schütz'ün makalesini tavsiye ederim.
Yabancı
YabancıGeorg Simmel · Heretik Yayıncılık · 201640 okunma