Bir İlişki Biçimi Olarak Ötekilik

Mart 2016
Heretik Yayıncılık

Puan vermedi·117 syf.·
2025 435. kitabı
"Georg Simmel, modern sosyolojinin kurucularından biri olarak bilinir ve "yabancı" kavramı üzerine yaptığı çalışmalarla tanınır. Simmel'e göre yabancı, toplum içinde hem içeride hem de dışarıda olan bir konuma sahiptir. Yabancılar, topluluklarının dışından gelirler, ancak aynı zamanda onun içinde yaşarlar ve etkileşimde bulunurlar. Bu, onları bir tür "sosyal hibrid" yapar." "Simmel, yabancıların sadece bireysel özelliklerine göre değil, aynı zamanda temsil ettikleri geniş kategorilere göre de değerlendirildiğini belirtir. Örneğin, bir yabancının etnik kökeni, dinî inancı veya kültürü nedeniyle belli bir "tür" olarak algılanabilir. Bu tür algılamalar, yabancıya yönelik genelleştirmelere ve önyargılara yol açabilir." Simmel'in sosyolojisinde yabancı tipi, tarihsel olarak varlığını sürdüren, farklılaşan toplumsal durumlarda oluşma ve yeniden-oluşma sürecinde olan ancak her ne olursa olsun aynı kalan bir öze sahip olan bir formu temsil eden ve aynı tepkiyi yaratan tiplerdir. Bir toplumda bir yabancı olmalıdır. Eğer herkes biliniyorsa, o zaman herkese yeni bir şey getirebilecek kimse yoktur. Ekskürsiyonda Simmel, yabancı için böylesine benzersiz bir konumu işgal etmenin sonuçlarına ve yabancının varlığının diğer grup üyeleri üzerindeki potansiyel etkilerine kısaca değiniyor. "YABANCI” KAVRAMI, yabancılığın coğrafi bir mesele olduğu kadar psiko-kültürel bir mesele olduğunu da ima eder. Yabancı, bugün gelip yarın gidebilen bir gezgin değildir. Bugün gelir ve kalır. O potansiyel bir gezgindir: toplumdan ayrılmamış olsa da, kalma veya gitme özgürlüğünden de tam olarak vazgeçmemiştir. Belirli bir yerin içinde kalır, ancak her zaman oraya ait olmamıştır ve bu yüzden oraya ait olmayan, olamayacak nitelikleri taşır." Keyıfle okuyun Yabancı
Araştırma-İnceleme-Insan ve Toplum
2021 5. kitabı
Bizi ve bizden olanı tanımlarken hemen öteki üzerinden kendimizi konumlandırırız. Kimdir öteki? Başka bir şehirden gelen mi yoksa evinden uzağa giden mi ? Beyaz olarak siyaha, siyah olarak beyaza göre mi ötekiyiz ? Peki ya öteki yabancı olarak bildiğimiz hiç tanımadığımız kimseler mi ? Göç savaş kıtlık daha iyi bir iş imkanı gibi sebeplerden dolayı yurdundan ayrılan mıdır? Bu kitapta sosyolojinin temel kavramlarından biri olan öteki 8 farklı Sosyolog tarafından yorumlanmış ve kısa makaleler şeklinde çeşitli açılardan ele alınmış. Kitabın dili sade ve anlaşılır olmakla beraber yazarın notunun olduğu yerler biraz daha geniş ayrıntı ile anlatılabilirdi. Her yazarın penceresinden bir başka "ötekiyi" görme imkanını sunan kitapta biraz da ön yargı ile yaklaştığımız kişi grup ya da toplumlara karşı biraz daha empati ile yaklaşmaya da vesile oluyor Keyifle okuduğum bir kitaptı tavsiye ederim . Sosyoloji severler için güzel bir kaynak
Puan vermedi
Kimlik tartışmaları, ötekilik veya haricilik çalışmaları ile bilinen birçok sosyolog ve sosysl bilimcinin çalışmalarının adeta haplar şeklinde bir araya getirildiği derleme kitaptır. Özellikle Schütz'ün makalesini tavsiye ederim.

Georg SimmelYazar · 12 kitap
Georg Simmel (d. 1 Mart 1858, Berlin – ö. 28 Eylül 1918, Strassburg) Alman Sosyolojisi'nin kurucularından Alman sosyolog ve filozof. Berlin'de Yahudi bir ailede doğdu. Babasının erken ölümü üzerine kendisini yetiştiren Katolik bakıcısı sebebiyle bir Katolik olarak büyütüldü. Ferdinand Tönnies ile birlikte Alman Sosyolojisinin kurucularındandır. Çalışmaları toplumsal form kavramının sosyoloji literatürüne kazandırılmasını sağlamıştır. Bu yüzden uluslarası litaratürde formların sosyoloğu olarak bilinir. Daha çok toplumsal etkileşimcilik kavramı üzerinde durmuştur. Türkçe'ye tercüme edilmiş eserleri arasında en bilineni "Philosophie der Geldes" (Paranın Felsefesi)'dir. Simmel'in 20. yüzyıl boyunca, kent ve modernite sosyolojisi, kültürel kuram ve eleştirel düşünce üzerindeki etkisi, 21. yüzyılda da özellikle "kültürel çalışmalar" alanında ve Zygmund Bauman gibi "postmodernite kuramları" aracılığıyla sürdürmektedir. Kendisi aynı zamanda mikro sosyoloji kavramını da litaratüre kazandırmıştır. Bireyin ve toplumun incelenmesi sırasında daha küçük olgularında incelenmesi gerektiğini savunmuştur. Modanın da sosyolojisini yapmıştır. Ona göre moda bireyi hem ayrıştıran hemde diğerlerine benzeten bir olgu olması nedeni ile insanın zihnindeki çift duruma da hitap ettiğini belirtmiştir.