Ali Çamlıbel

Ali ÇamlıbelBiz Esir Düştük yazarı
Yazar
8.9/10
13 Kişi
36
Okunma
0
Beğeni
777
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yazar

Okurlar

36 okur okudu.
71 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
1.Dünya Savaşı artık bitiyordu ama kamplardaki ağır koşullar nedeniyle vefat eden askerlerimizden geriye kalanları serbest bırakmak İngilizlerin işine gelmiyordu. Çünkü İngilizlerin Türklerle yapacağı muhtemel bir savaşta esaretten dönen askerlerimizin tekrar İngilizlerin karşısına çıkma ihtimali Ermenistan tarafından İngilizlere devamlı olarak telkin ediliyordu. Çözüm yolunu buldular: Katliam. İşte daha önce bahsettiğimiz dezenfekte etme amacıyla süngülerle itilerek krizol havuzlarına sokulan Mehmetçiklerimizin kör edilmesi veya öldürülmesi böyle başladı.
Sayfa 78 - akıl fikir yayınları, Nargin(cehennem adası)Kitabı okudu
Unutuldular... Ne yazık ki unutuldular. Ülke büyük bir sınavdan geçiyordu. Dünya savaşının depremi her yeri sarsıyordu. İnsanlar kendi canlarının derdine düşmüştü. İnancını yitirmeyen bir avuç insan da ülkenin derdine düşmüş, Mustafa Kemal Paşa'nın etrafında toplanıyordu. Esaretten dönmeyi başaranlar veya kaçabilenler evlerine bile gitmiyordu çünkü artık Kurtuluş Savaşı başlayacaktı. Türk insanı gerçekten de ateşle imtihan oluyordu.
Sayfa 54 - akıl fikir yayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Hey 15 li, 15 li" sözleriyle başlayan türkü, Rumi 1315 ve ona yakın yıllarda(1899 ve birkaç yıl öncesi) doğan gençlerimizin silahaltına alınışını anlatan ve giden gençlerden çoğunun dönmeyeceği bilindiğinden, "kızların gözü yaşlı" diye devam eden gerçek bir ağıttır. Ne kadar acıdır ki, TV'de, bir konser sırasında bu türkü söylenirken önde oturan bazı insanların yerlerinden kalkarak bir oyun havası çalınıyormuş gibi göbek atıp oynamaya başladıklarına hayretle şahit oldum. Bu türkü, "muharip gazi" babamın dinlerken gözlerinin dolduğu türküydü. Aslında genç kuşaklarımızı aydınlatmak, bilgilendirmek ve bu günlere nasıl geldiğimizi öğretmek, herhalde bizim kuşakların üzerine düşen bir vebal olmaya devam edecektir.
Sayfa 35 - akıl fikir yayınlarıKitabı okudu
Çekilen acılara en çok şahit olduğumuz ve esir kampları içerisinde en iyi bilineni olan Mısır'daki Seyd-i Beşir esir kampının bu özelliği, Türkiye'ye yakınlığından kaynaklanıyordu. Doğal olarak oradan memlekete yazılan mektupların bir kısmı da olsa Kızılay'ın desteğiyle alıcılarının eline geçiyordu. Ancak durum diğer esir kamplarında çok farklıydı. Gidenlerden hiçbir haber alınamıyordu. Türkülere yansıdığı gibi giden gelmiyordu. İngiliz'in istediği de zaten buydu. Yetkililerin eline geçsin diye yazılan bazı mektuplara arşivlerde kolayca rastlanıyor. Çoğu "Efendim" diye başlıyor. "Biz, Nyanmar denilen yere getirilen esir subaylarız. Efendim, bizleri burada unutmayınız." veya "Efendim, bizler Malta'da esiriz. Bizleri burada unutmayınız."
Sayfa 54 - akıl fikir yayınlarıKitabı okudu
Ne trajikomik bir durum ama!
Hey 15 li,15 li" sözleriyle başlayan türkü, Rumi 1315 ve ona yakın yıllarda (1899 ve birkaç yıl öncesi) doğan gençlerimizin silahaltına alınışını anlatan ve giden gençlerden çoğunun dönmeyeceği bilindiğinden, "kızların gözü yaşlı" diye devam eden gerçek bir ağıttır. Ne kadar acıdır ki, TV 'de, bir konser sırasında bu türkü söylenirken önde oturan bazı hanımların yerlerinden kalkarak bir oyun havası çalınıyormuş gibi' göbek atıp oynamaya başladıklarına hayretle şahit oldum. Bu türkü, "muharip gazi" babamın dinlerken gözlerinin dolduğu türküydü. Aslında, genç kuşaklarımızı aydınlatmak, bilgilendirmek ve bu günlere nasıl geldiğimizi öğretmek, herhalde bizim kuşakların üzerine düşen bir vebal olmaya devam edecektir.
Sayfa 35 - Akıl fikir Yayınları 2015Kitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
240 syf.
10/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Nedir 1. Dünya Savaşı? Nasıl katıldık? Neden kaybettik ya da? Yalnızca Arapların sırtımızdan bıçaklaması mı neden oldu kaybetmemize? Yoksa Almanya kaybettiğinden biz de mi kaybettik? 12 yıllık zorunlu eğitim hayatında neler öğrendik Çanakkale'ye, Kut'a, Sarıkamış'a veya adını dahi hatırlamadığımız birçok savaşa dair? "Hep tarihimizin şeref levhalarını yansıtan ve kısaca "Resmi Tarih" diyebileceğimiz bilgilerle yetiştirildik" diyerek savaşta askerlerimizin yaşadığı psikolojik ve maddi zorlukları, yöneticilerin(!) kendi hırs ve hayranlıkları sonucu  ortaya çıkan acımasız zaiyat tablolarını ve koskoca Osmanlı İmparatorluğu'nun binlerce, milyonlarca; esir, şehit, gazi ya da krizol banyosuna koyulup gözleri kör olan askerimizin rakamlarını sırf sonradan dostumuz(!) olan İngiltere, Fransa, Yunanistan, Rusya vb. devletlerle ilişkimizi bozmamak için yayınlamadığı ve ört bas ettiği birçok bilgiyi gün yüzüne çıkarıp yorumlamış yazar. Günlük bir dil ile açıkladığı zaiyat rakamlarını, esir ve gazi mektuplarını ya da "Dünya'da Osmanlı'nın esir düşen evlatlarını düşünen, hiç olmazsa bizleri aklına getiren bir kimse de mi yok?" diyerek acı çığlığını duyurmaya çalışan dedelerimizin feryatlarını bize ulaştırmaya çalışmış, Emekli Hava Kurmay Albay Ali Çamlıbel. Tarih diyerek bize okutulan şeylerin ardını arkasını öğrenmem gerektiğini  bir kez daha gördüm bu kitapta, umarım çok daha fazla okunur. Okunması ve çokça okutulması gereken bir kitap olduğunu düşünerek şiddetle tavsiye ediyorum. İyi okumalar.
Biz Esir Düştük
Biz Esir DüştükAli Çamlıbel · Akıl Fikir Yayınları · 201534 okunma
240 syf.
10/10 puan verdi
·
127 günde okudu
Gerçekten bazı sayfalarını o kadar zor okudum ki.. Vatanın müdafaası ve milletin kurtuluşu için canını feda eden, esir düşen ya da Gazi olan herkesi saygıyla ve minnetle anıyorum. Şehitlerimizin ruhları şad olsun. Biz gençlerin bu savaşlarda neler yaşandığını, özellikle esaret altındaki insanlarımıza neler yaşatıldığını öğrenmemiz ve unutmamamız lazım. Unutmayıp, günün birinde hesabını sorabilecek mevkilere gelirsek, bunları gün yüzüne çıkartmalıyız. Bu kitabı yazdığı için de Ali Çamlıbel beyefendiye ayrıca teşekkür ediyorum.
Biz Esir Düştük
Biz Esir DüştükAli Çamlıbel · Akıl Fikir Yayınları · 201534 okunma
240 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Ali çamlıbel, emekli hava kurmay albay. Bu kitabı kendi kuşağı üzerine düşen bir vebal yüzünden - gençleri, şimdi ki kuşakları aydınlatmak - için yazdığını söyler. Anlatım şekli, kullandığı kaynaklar, birebir esir mektubu okuması gibi çalışmaları zaten fark ediyorsunuz. Ben çok severek okudum ve bazı bölümlerde gözlerim doldu, size de okumanızı tavsiye ederim. Kıyıma uğrayan askerlerimizden tutunda onların yakalandığı psikolojik hastalığa (telörgü hastalığı) kadar her şeye değinmiş.
Biz Esir Düştük
Biz Esir DüştükAli Çamlıbel · Akıl Fikir Yayınları · 201534 okunma