Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ali Narçın

Ali NarçınEski Mısır yazarı
Yazar
6.7/10
232 Kişi
1.039
Okunma
39
Beğeni
15,4bin
Görüntülenme

Ali Narçın Gönderileri

Ali Narçın kitaplarını, Ali Narçın sözleri ve alıntılarını, Ali Narçın yazarlarını, Ali Narçın yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
155 syf.
8/10 puan verdi
·
19 günde okudu
Hititler Üzerine Küçük Bir Not
Geçmiş medeniyetleri oluşturan uygarlıklar zamanı gelince tarih sahnesinden geçip gittiler. Kendilerinden sonraki uygarlıkların içerisine karışıp yeni medeniyetleri oluşturdular. Coğrafya kader olduğu kadar aynı zamanda kültür hafızasıdır da. Anadolu tarihsel süreçte birçok medeniyete, uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Bunlardan bir tanesi de
Hitit: Anadolu Rüzgarı - Dünya Uygarlıkları
Hitit: Anadolu Rüzgarı - Dünya UygarlıklarıAli Narçın · Parola Yayınları · 20204 okunma
Hukuk Kadın hakları ve evlilik
Hititlerde de kadınlar mirasa ortak olabiliyorlardı. Erkekler gibi kadınlar da çıkarılmış bütün yasalardan faydalanırdı. Onlar da Toprak sahibi olabiliyor ve günlük yaşamda söz sahibi olarak görülüyorlardı. Kadınlar kız çocuklarının evlenmesi için yanlış durumlarda erkek çocuklarını evlatlıktan atar eşleriyle de boşanıyorlardı. Miras konusunda eşi ölen bir kadın yasal olarak payına düşen hissesini alırdı. Hititlerdeki arkeolojik buluntular da bulunan tabletlerde Kadınların haklarını yasal hale getiren ifadeler işlemişlerdi. Yeni evlilikte çiftlere evler verilirdi. Ancak genellikle kadın evlenince baba evinde yaşamını sürdürürdü. Yani damat iç güveyi olurdu. Kadın kocası öldüğü zaman, yasa gereği Daha doğrusu geleneklerden dolayı kayınbiraderi, kayınpederi, ya da yakın bir akrabasıyla evlenmek zorundaydı.
Sayfa 88 - Parola YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Hitit Aslan Kabartmalari
Başkentin girişindeki Aslanlı Kapı olarak tanımlanan kapı girişindeki Aslanların dilleri dışarıya sarkık, ağızları açık saldıran aslanlar şeklinde betimlenmişlerdir. Bu betimleme Hitit halkının çok cesaretli olduğuna tanık olarak gösterilmektedir.
Sayfa 81 - Parola YayınlarıKitabı okudu
Geline kuşak bağlama geleneğinin çıkışı bu olabilir...
Kuşata adı verilen başlık parası yerine geçen hediyeler erkek tarafından kızın babasına verilirdi... Kraliçenin krallıkta yetkileri yüksekti. Halk arasında çok evlilik geleneği olmaz. Günümüzdeki Medeni kanunlarda belirtildiği gibi bir erkek yasal olarak sadece bir kadınla evlenme özgürlüğüne sahipti. Bir kadın, Hitit geleneğine göre evlendikten sonra zina yapmışsa ölüm ile cezalandırılırdı. Evli bir erkek zorla birine sahip olduğu zaman, cezası ağırdı ancak kadının evinde yakalandığı zaman ceza verilmezdi.
Sayfa 80 - Parola YayınlarıKitabı okudu
Hititler de din
Dinsel ve mitolojik yönden Hatti ve Hurri'lerin inanç geleneklerinin etkisi altında kalmışlar. Baş tanrı Teşup adında bir tanrıdır. Fırtına ve gök tanrısıdır. Tanrıça Hepat'ında kocasıdır. Teşup Urartularda tapınılan Teişeba'nın Hititlerdeki adıdır.
Sayfa 69 - Parola YayınlarıKitabı okudu
Bin tanrılı ülke
Ilginç gelenekleri olan Hititlerde yüzlerce hatta bini aşkın Tanrıya tapınmış oldukları kanıtlandı. Tapındıkları ithal tanrıları ise uzun listeler halinde arşivlerine almışlardı. Onları "bin tanrılı ülke" olarak belirtmenin nedeni işgal ettikleri ülkelerdeki yerel ya da merkezi konumda bulunan tanrılara da büyük bir titizlikle tapınmış olmalarıdır. Gerek Hitit halkı ve gerekse Hitit yönetimi kuşattığı Kent ve devletlerin dinsel anlayışına saygı göstermiş ve aynı şekilde tapınmalarını özgür bırakmıştır.
Sayfa 68 - Parola YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Anadolu da yükselen Doğu Roma
Bizans'ın ortaya çıkışı Roma imparatoru I. Costantius'un başkenti, Roma'dan bugünkü İstanbul'a taşımasıyla daha yakından ilişkilidir. Roma imparatoru I. Costantius (Büyük Kostantin) 330'da imparatorluğun başkentini eski Yunan başkenti Byzantion'a taşıdı ve yeni başkenti Costantius'un kenti anlamına gelen Konstantinopolis adını verdi. Costantius Roma'dan senatörler ve yüksek memurlar getirerek Konstantinopolis'te yeni bir yönetim oluşturdu ve kenti yeniden imar etti.
Sayfa 63 - Parola YayınlarıKitabı okudu
Uygarlıkların merkezi Anadolu
Tarihsel yönden stratejik bir nokta da bulunan Anadolu çoğu uygarlıkların kilit noktası olmuştur. Tarihsel özelliğiyle Cilalı Taş Devri önceleri Anadolu'da kurulmuştur. Çatalhöyük, Çayönü, Nevali Çori, Hacılar, Göbeklitepe ve Mersin yerleşim yerleri Cilalitaş devrinden kalan yerleşim yerleridir...
Sayfa 62 - Parola YayınlarıKitabı okudu
Hititler de kadının yönetimdeki yeri
Bu üst kurul Telepinu tarafından kurulmuştur. Büyük Kraliçe en yüksek rahibe konumunda görülerek panku üyesiydi. Resmi belgeleri imzalama, yabancı konutları karşılama ve diplomatik ilişkiler büyük kraliçenin denetimindeydi. Kraliyet ve kraliyette bütün üst görevliler panku üyesiydi. Kralın varisini belirleyecek bir üst kuruldu. Küçük antlaşmaları alabilme yetkisine sahipti.
Sayfa 58 - Parola YayınlarıKitabı okudu
Kral Murşili II ve Veba Duası
Doğrudur babanın günahı oğluna da geçer. Bana da babamın günahı geçti. Şu anda Hatti'nin fırtına tanrısına, benim efendime ve efendim olan bütün tanrılara iletirim ki, Doğrudur biz bunu yaptık ve şimdi ben babamın günahını doğruladığıma göre Ey Hatti'nin fırtına Tanrısı ey benim sahibim ve ey benim sahibim olan bütün tanrılar, niyetleriniz artık değişsin. Artık benim için de yeniden dostça şeyler düşünün ve artık vebayı Hatti ülkesinden kovun. Ey Tanrılar Siz ki benim sahibimsiniz...
Sayfa 121 - Parola YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Kebap ve Dürüm Hititlerden Kalma Kadim bir Anadolu Yemeği
Günümüzde lavaş ekmek arası yapılan ve oldukça ilgi duyulan "Dürüm"ün Hitit yemeği olduğunu bilmemizde yarar görmekteyim. Çünkü Hititli Kadınlar da lavaş ekmek arasına kızartılmış et ve soğan karıştırarak servis yapmışlardı.
Sayfa 118 - Parola YayınlarıKitabı okudu
Hititlerden Günümüze Anadolu da Ekmek Çeşitleri
Özellikle Hitit kadınlarının ekmek üzerindeki çeşitlemeleri ve uyguladıkları estetiği inkar etmemek gerekmektedir. Arkeolojik araştırma ve kazalarda Boğazköy ve yakınlarında ortaya çıkarılan tahıl depoları bu tezi savunacak niteliktedir. Yaklaşık 180 çeşit ekmek yapan Hititli kadınlar çoğunlukla yağlı ekmek, acı ekmek, biralı ekmek, Narlı ekmek, ballı ekmek üzüm salkımlı ekmek, ekmek pudingi ve bezelyeli ekmek çeşitlerini günlük yaşamdaki yiyecekler sırasında ilk sıraya taşımışlardı. Ekmek yapmanın dışında hititli kadınlar et pişirmede de ustaydılar.
Sayfa 117 - Parola YayınlarıKitabı okudu
Hitit Mutfağı ve Ekmek Çeşitleri
Ballı ekmek, acı ekmek, yağlı ekmek, narlı ekmek, biralı ekmek, bezelyeli ekmek, ekmek pudingi Hititlerin vazgeçemediği yemek türleriydi. Bu ekmeklerin yapıldığı buğday ve arpadan başka Hititler susam, ayçiçeği, incir, zeytin, fasulye soğan, sarımsak, üzüm, nar, elma, kayısı, badem, fıstık adlı tarla ve bahçelerde yerleştirilen bitkilerle defne, nane, kekik adlı baharatları biliyorlardı.
Sayfa 115 - Parola YayınlarıKitabı okudu
Dağ'a tapınma kültü
İslam dininde de Arafat Dağı'nın kutsallığı göze çarpmaktadır. Demek ki tek tanrıcılık inancının yaygınlaşması bile doğada insanlara yarayan bazı objelerin tapınmasından vazgeçilmemiştir.
Sayfa 112 - Parola YayınlarıKitabı okudu
Doğa Tapınmaları
Doğa tapınması ile ilgili eflatunpınar'da bulunan yazılı taşta önemli açıklamalar yer alır. Bu açıklamalarla Hititlerin doğanın insanlar açısından yararlı olan kısımlarına tapındıkları belirtilmektedir. Kaynak sular, nehirler, göller dışında Hititlerin dağları da kutsal gösterdikleri görülmektedir. Yahudilerde ve İslam dininde dağların kutsal gösterildiği bilindiği gibi Güney Amerika uygarlıklarında önemli izler bırakmış olan; Mayalar, Aztekler ve İnka yerlerinin de dağları kutsal gördükleri ve onlar için inanılmaz kurban rütbeleri düzenlemiş oldukları bilinmektedir...
Sayfa 110 - Parola YayınlarıKitabı okudu
483 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.