Alişan Şahin

Anarşizm ve Din yazarı
Yazar
9.5/10
2 Kişi
3
Okunma
0
Beğeni
425
Görüntülenme

Alişan Şahin Gönderileri

Alişan Şahin kitaplarını, Alişan Şahin sözleri ve alıntılarını, Alişan Şahin yazarlarını, Alişan Şahin yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Hiç bir şey bilmediğini bilmen için çok şey öğrenmen gerekir,"(Hücviri)
Hiyerarşi, anarşizm, islam
Anarşizmle Islam arasında ortak olan ve uyumu tamamlayan oçüncü şık hiyerarşi konusudur. Hiyerarşi kavramı ve toplumsal olarak hiyerarşinin varlığı anarşistlerce reddedilen ve düşünsel ola rak tutarlılık içerisinde sisteminin içerisine yedirilmiş olan bir kay- ramdır. Islam açısından bazı anarşistlerce problemli olarak görülebi lecek tek kavram budur. Bu kimi anarşistler elbette Tanrı kavramına bigine ve kendisini ateist olarak tanımlayan anarşistlerdir. Bundan one yukanda belirtmiş olmalıyım, anarşizm din adamlarına ve on- larla beraber hertürlü hiyerarşık kuruma karşıdır. Bu minvalden ba- kıldığında İslamın kitabı, Allah ile kul arasında hiçbir aracı kabul etmez olduğunu söylemektedir. Islamda ilim anonimdir. Kimde ve nerede varsa alınması ve paylaşılması önerilmiştir. Islamda itaat edilecek tek otorite Allah'tır. Allah dışında dünyevi ya da uhrevi bir otorite, erk şirktır. Tanrı'nın akıl yoluyla kavranmasının mümkün olmazlığını (evvel ve ahir, heryerde ve her şeye kadir olması, ya- ratılmamış olması, ne varlığının ne de yokluğunun tartışılmazlığı ve tarif edilemezliğinin sorgulanması olur bu) sorgulamak günaha girmek olur. Belki de Wittgenstein'den borç alacağımız "üzerine konuşulmazlık" kavramını onun "kim"lik ve "ne"liğine uygulamak daha doğru olandır. Müminin yapması gereken şey ondan başka bir otorite kabul etmemek ve onunla ilişkide bir aracı kabul etmemek, onunla doğrudan manevi bir iletişim içinde olmaktır. Bunun ise ma- nevi anlamda dahi bir otorite olmadığı (bir seçmenin ürünü olduğu için) ve bir hiyerarşi oluşturmadığı açıktır.
Öteki
Reklam
"Icma fikri, Islamın komünite yaşamında merkezi bir kavramdır ve birkaç seçkinin konsensüsü derekesine düşürülmüştür. Icmanın birebir karşılığı halkın konsensüsüdür. Kavram Müslüman cemaatin doğal lideri olarak Hz. Muhammed'in uygulamalarına kadar götürülebilir. Hz. Muhammed bir karara varmak istediğinde tüm Müslüman cemaatini itiraf etmek gerekir ki pek büyük bir cemaat değildi camiye çağırırdı. Tartışmalar yapılır, tez ve karşı tezler sunulurdu. Sonuçta toplananların hepsi bir konsensuse varırdı. Bundan dolayı demokratik ruh ilk dönemde politik ve cemaat yaşamında merkezidir Fakat süreç içerisinde din adamları ve âlimler bu eşitlikten halkı çı kardılar ve icmayı "din âlimlerinin konsensüsü'ne indirgediler. Otoriterizm, teokrasi ve despotizm Müslüman dünyada egemen oldu."
İbni Arabi ile Kierkegaard arasında bir paralellik vardır. (...) duygusalcılık ve entellektüelizmden öte, her ikisi de içsel seyehate inanmaktaydılar.
Sayfa 223Kitabı okudu
Gazali'nin ölümünden yarım yüzyıl sonra bir başka önemli Sufi , İbni Arabi (1165-1240) Endülüs'te dünyaya geldi ve onun çalışmaları doğuyu ve batıyı aynı şekilde etkiledi. İbni Arabi'nin felsefesinin özü "varlığın birliği" olarak tercüme edilebilecek olan vahdet-i vücut kavramında yatar. [Vahdet-i Vücut anlayışında] ; Herşeyin tanrı olmasından dolayı, kişi ilahi varlığı "kendini bilme"yle bilir.
Sayfa 221Kitabı okudu
Özellikle modern devletin asli esasları olan zorunlu eğitim, zorunlu askerlik ve "din adamlığı" (ruhbanlık ve teolojik/kurumsal din) gibi uygulamalar, İslam toplumu açısından bir zorunluluk taşımamaktadır.
Sayfa 207Kitabı okudu
Reklam
110 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.