Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Alison Wolf

Çağdaş Sosyoloji Kuramları yazarı
Yazar
9.6/10
5 Kişi
48
Okunma
3
Beğeni
1.029
Görüntülenme

Alison Wolf Gönderileri

Alison Wolf kitaplarını, Alison Wolf sözleri ve alıntılarını, Alison Wolf yazarlarını, Alison Wolf yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Emile Durkheim (1858-1917), hiç şüphesiz, çağdaş işlevselciliğin en önemli önderidir. Talcott Parsons, kendisinin en önemli entelektüel rol modellerinden birinin Durkheim olduğunu söylemiştir.
Durkheim’ın, sosyolojinin esas konusunun toplumsal gerçekler (social facts) olduğu üzerindeki ısrarı, Spencer’ın toplumsal ilerlemenin sebebinin psikolojik olduğu, yani, tayin edici etkenin, bireyin daha çok mutluluğa gereksinmesi olduğu indirgeyici tutumuna doğrudan doğruya ters düşmektedir. Bu bakımlardan işlevselcilik, Durkheim’ı takip etmektedir. Buna rağmen, Parsons kendisinin toplumsal değişme kuramında Spencer’ın toplumsal farklılaşma kavramını kullanmıştır.
Reklam
Modern işlevselcilerin en önemli entelektüel ataları Auguste Comte, Herbert Spencer, Vilfredo Pareto ve Emile Durkheim gibi sosyologlardır. Comte, Spencer ve Pareto toplumsal sistemin kısımlarının karşılıklı bağımlılığı (interdependence) üzerinde; Durkheim, bütünleşme (integration) veya dayanışma (solidarity) üzerinde durmuşlardır.
Toplumsal sistemlerin dengeyi nasıl koruduğunu ve nasıl yeniden denge kurduğunu çözümlerken, işlevselciler ana kavram olarak paylaşılmakta olan değerleri veya arzu edilenler ile ilgili, genel olarak kabul edilen standartları kullanma eğilimindedirler.36 Değerler ile ilgili görüş birliği (consensus), bireylerin bulundukları topluma ahlâksal olarak bağlı olmaları anlamındadır. Değerlere önem verme, işlevselciliğin en belirgin ikinci özelliğidir. Bu bakımdan, diğer başlıca makro-sosyolojik bakış açısı olan çatışma kuramı ile doğrudan ters düşmektedir. İşlevselcilik, toplumun birliğine ve üyelerinin paylaşmakta oldukları hususlara ağırlık verirken, çatışma kuramcıları toplum içindeki bölünme ve insanların farklı maddî çıkarları ardınca koşmaktan ileri gelen mücadeleleri üzerinde durur
Toplumsal ve kültürel olguların toplumsal-kültürel sistem içerisinde yerine getirdiği işlevlerin çözümlenmesi. İşlevselcilikte toplum, hiçbir kısmının bütünden ayrı olarak anlaşılamayacağı ve birbirleri ile ilişkili kısımlardan oluşan bir sistemdir. Bu görüşe göre: Herhangi bir kısımdaki değişim, sistemin diğer kısımlarında bir miktar dengesizliğe ve bir ölçüde de bir bütün olarak sistemin yeniden düzenlenmesine yol açar. İşlevselcilik, biyoloji bilimlerindeki organik sistem modeline dayalı olarak geliştirilmiştir
Bu bakış açısına çok zaman “yapısal işlevselcilik” adının verilmesine sebep, bir toplumsal sistemin ayakta kalabilmesi için, karşılanması gereken işlevsel zorunluluklar veya “gereksinmeler” (needs) ile, bu gereksinmeleri karşılama durumunda olan yapılar üzerinde odak lanmış olmasıdır. Bu görüşe göre, toplumsal sistemler, varlıklarını sürdürebilmek için, bazı işleri yapmak eğilimindedirler ve dolayısıyla sosyolojik çözümleme, bu işleri yapacak veya bu “gereksinmelere” cevap verecek toplumsal yapıları aramak durumundadır. Yıllar geç tikçe, Talcott Parsons ve Robert K. Merton’dan, bu yaklaşımın iki kuramcısından, yapısal işlevselciler olarak bahsedilmeye devam edilmiştir.
Reklam
John Maynard Keynes, fikirler “doğru da olsa, yanlış da olsa, genel olarak zannedildiğinden daha kuvvetlidir. Gerçekte dünya daha çok bunlar tarafından idare edilmektedir. Kendilerinin, entelektüel etkilerden muaf olduklarına inanan pratik insanlar, genellikle bazı zamanı geçmiş iktisatçıların esiridirler. Büyük makamları işgal eden ve gaipten sesler işiten deliler, büyük çılgınlıklarını, bir kaç yıl öncesinin önemsiz bir akademisyen yazarının karalamalarından çıkarmışlardır” demektedir.
Sayfa 18
Akıl ve Akılsallaştırma Habermas
Modernleşmenin getirdiği memnuniyetsizlikler, problemler akılla çözülebilir.
Giddens
Uzmanlık bilgisi huzursuzluk verir. Uzmanlık şüphecilik ve evrenselliğin karışımıdır.
Riziko kavramını bilmek modern toplumu anlamada önemlidir.
66 öğeden 51 ile 60 arasındakiler gösteriliyor.