Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Andrew Less

Andrew LessŞehirlerin Tarihi yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
7
Okunma
1
Beğeni
97
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

1 okur beğendi.
7 okur okudu.
1 okur okuyor.
11 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Sehrin tüm tehlikeleri su sekilde özetlenebilir: Burada, doganin kutsanmis etkilerinden çekilip insanlikla yüz yüze gelen insan, kendi dogasini kaybederek yeni ve yapay bir yaratik, sosyal makinede bir kader gibi isleyen ve onu bir ruh olarak gerçek kültüründen aldatan insan disi bir disli, haline gelir. En dogal olmayan modalar ve alışkanlıklar , aklin en garip tuhafliklari, toplumsal ahlaktaki en gilgin ve en tehlikeli teoriler ve en korkunç ve tedavi edilemez barbarlık, sehir yasaminin meşru (yani kaçinilmaz] büyümesidir [yani, aşırı büyùmesidir].
2006 yilinda, etkili bir sosyal elestirmen ve bir teorisyen olan Mike Davis, bir "gecekondu gezegeni" ni sucladi. Asya' da Bangkok, Pekin, Dacca, Delhi, Istanbul, Jakarta, Karaçi ve Sanghay' dan örnekler cizdikten sonra; Afrika' dan Kahire, Na irobi, Lagos, Luanda ve Kinsasa'y ve Latin Amerika'dan Mexico City, Bogotà, Caracas, São Paulo, Rio de Janeiro ve Buenos Aires i katarak Davis elestirisini şöyle özetliyor: Gelecegin sehirleri [gelismekte olan ülkelerdeki sehirler] daha önceki nesil kentçilerin öngördügü gibi cam ve çelikten yapilmis olmak yerine, bunun yerine ham tugla, saman, geri dönüstürülmüs plastik, çimento bloklar ve hurda ahsaptan insa edilmistir. Gökyüzüne dogru yükselen ışık sehirleri yerine, 21. yüzyilin kentsel dünyasının çoğu, kirlilik, diski ve çürüme ile çevrili bir sefalet içinde oturuyor. Gerçekten de, postmodern gecekondu mahallelerinde yasayan bir milyar sehirli, dokuz binyil önce sehir yasaminin safaginda Anadolu'daki Catal Höyük' ün saglam kerpic evlerinin kalintilarina gipta ile bakabilir.
Reklam
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
156 syf.
6/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Kitap ilk şehirlerin ortaya çıkmasından, MÖ 3500 den. günümüze kadar şehirlerin kuruluşu gelişimini kronojik olarak anlatmış. Şehirlerin bulunduğu toplumlar için ne ifade ettiğini ve uygarlığın gelişimine katkıları, yükselişleri ve düşüşleri, olumlu ve olumsuz yönleri üzerinde durulmuş. Konuyu özet olarak vermesi okuyucuyu sıkmamış. Ancak konuyu Avrupa merkezli olarak anlatması yazarın önyargılı olduğunu düşündürdü. Çünkü kitabın önemli kısmı Avrupa ve Batının şehirlerine ve sömürge şehirlerine ayrılmış. Halbuki Akdeniz çeversini saymazsak Avrupada şehirleşme Ortadoğu ve Asyadan daha sonra gelişme göstermiştir. Böyle düşünmemin nedeni kitapta Pers şehirlerinden İpekyolu üzerinde yer alan Ortaasya şehirlerinden ve başkentler hariç önemli İslam şehirlerinden hiç bahsetmemiş olmasıdır. Belki önemsiz ama çevirmenin hatası olabilir. Hindistanı anlatırken halkı için birkaç yerde Kızılderili ifadesi kullanılmış. Yanılmıyorsam bu hata diğer baskılarda düzeltilebilir. Konu olarak ilgi duyduğum bir alan şehircilik konusu belki bu yüzden ilgi ile okudum, ilgi duyanlara şehirleşmenin kısa tarihini tavsiye ederim.
Şehirlerin Tarihi
Şehirlerin TarihiAndrew Less · İnkılap Kitabevi · 07 okunma