Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Andrew Scull

Andrew ScullUygarlık ve Delilik yazarı
Yazar
8.9/10
23 Kişi
54
Okunma
5
Beğeni
1.117
Görüntülenme

Hakkında

Andrew Scull San Diego’daki California Üniversitesi’nde seçkin bir sosyoloji ve bilim araştırmaları profesörüdür. Daha önce Pennsylvania ve Princeton üniversitelerinde ders vermiştir. Çok sayıda yayını arasında “Museums of Madness”, “Social Order/Mental Disorder”, “The Most Solitary of Afflictions: Madness and Society in Britain”, “17001900, Masters of Bedlam”, “Madhouse: A Tragic Tale of Megalomania and Modem Medicine” ve “Madness: A Very Short Introduction” sayılabilir. Ayrıca “TLS, Lancet” ve “Brain” önde gelen dergilerde çıkmış birçok makalesi ve kitap eleştirisi vardır. Başka kurumların yanı sıra, Guggenheim Vakfı’nın ve Amerikan Bilim Dernekleri Konseyi’nin üyesidir; 199293’te Tıp Sosyal Tarihi Derneği’nin başkanlığını yapmıştır.
Unvan:
Akademisyen, Sosyolog, Yazar

Okurlar

5 okur beğendi.
54 okur okudu.
9 okur okuyor.
143 okur okuyacak.
7 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Bir Hippokrates metnine göre, kadınlarda 'rahim bütün hastalıkların kaynağı'ydı. Mesele, sırf kadın cinsinin erkekten farklı bünyeye sahip olması değildi. Kadın bedeni sözgelimi hepsi de iç dengede köklü şoklar yaratabilen ergenlik, gebelik, doğum, menopoz ve bastırılmış âdet ya da rahmin nem arayışıyla içeride dolaşması (ayrıca daha sonra yaydığı buharların vücutta yukarıya yükselmesi) yüzünden bozulmaya daha yatkın sayılırdı. Kadının daha ıslak bünyesinin yarattığı kan fazlasını sistemden düzenli boşaltma gereği duyulurdu. Neme bağlı bütün bu bozukluklar çok çeşitli organ şikâyetlerinin kaynağı olarak görülürdü."
Sayfa 31 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Ömrüm boyunca yaptığım bir iyilik varsa, bundan bütün kalbimle pişmanlık duyarım.
Sayfa 99 - YKYKitabı okudu
Reklam
Dışarıdan ölüm gibi görünen şeyin içine baktığınızda hayat bulursunuz; hayat gibi görünen şeyin ise ölüm olduğu anlaşılır. Güzel görünen çirkindir, zengin görünen sefildir, sevimli görünen kabadır, güçlü görünen zayıftır, soylu görünen aşağılıktır, neşeli görünen üzgündür, mutlu görünen bedbahttır, dostça görünen hasmanedir, sağlıklı görünen zararlıdır. Kısacası, Silenos gibi olanlar çözüldüğünde ve açığa çıktığında, her şeyin yeni bir şekle büründüğünü görürsünüz.
Sayfa 113 - YKYKitabı okudu
Bu teoriye göre, her birimiz üstünlük için çekişen dört temel unsurdan oluşuruz: Vücudu sıcak ve yaş tutan kan; vücudu soğuk ve yaş tutan, ter ve gözyaşı gibi renksiz salgılardan oluşan balgam; vücudu sıcak ve kuru tutan sarı safra ya da mide sıvısı; vücudu soğuk ve kuru tutan, dalaktan çıkan, kanı ve dışkıyı koyulaştıran kara safra. Bu sıvıların her kişide doğal yapıya bağlı değişik orantıları farklı mizaçlar doğurur: Kan bol olduğunda sıcakkanlı, balgam ağır bastığında donuk ve soğukkanlı; safra aşırı olduğunda asabi.
Sayfa 30 - undefined
Sonsuzluğa Davet.
Var mısın benimle gelmeye, Garipçe yaşarken ölmeye, Ölümü tadarken eski kimlikle, Maziyi, evi, ismi bırakıp geride Varlığını sürdürmeye yokluk içinde.
Sayfa 219 - YKYKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
412 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
24 günde okudu
Uygarlık sandığımız şeyin aslında bizi, süslü, cilâlı ve yaldızlanmış bir deliliğe götürdüğünü tarihi bilgiler eşliğinde anlatmış bir eserdir. Eski çağlarda deli dedikleri o kendine özgü ve farklı gelişen bireylerin nelere maruz kaldıklarını, nasıl bir muamele gördüklerini de kaynaklarıyla beraber açıklanmış. Kitabın içeriği o kadar dolu ki, bir yandan okuyup bir yandan araştırmakla bitirmesi uzun sürdü. Kitap bana bir kez daha "delilerin türevlerinin farklı olsa da, 'Deliliğin' çağ atlasa da kendine özgülüğünü hiç kaybetmediğini" bir kez daha kanıtlamıştır. Okuyun.. Kitabın içinde kimler yok ki..
Uygarlık ve Delilik
Uygarlık ve DelilikAndrew Scull · Yapı Kredi Yayınları · 201654 okunma
412 syf.
9/10 puan verdi
·
14 günde okudu
Harika bir kitap. Deliliğin uygarlığın dışında, kıyısında-köşesinde yer almak şöyle dursun, uygarlığın tam merkezinde, uygarlıkla birlikte gelişip şekillendiğini, deliliğin uygarlığın kalıcı bir parçası olduğunu gösteriyor. Bir yandan da delilikle başa çıkmanın ne kadar meşakkatli olduğunu ve henüz sırrının çözülmesinin mümkün
Uygarlık ve Delilik
Uygarlık ve DelilikAndrew Scull · Yapı Kredi Yayınları · 201654 okunma
412 syf.
·
Puan vermedi
Delirirsen ; “büyük zekanın , delilikle yakın bağı kesindir “ dersin :)
Hanginiz icat etti bu deliliği ? Nereden ve neden başlıyor ? O iş biraz karışık , biraz çetrefilli bir yolda, biraz da köklü bir geçmişi var.Konu güzel , dallanıp budaklanmaya müsait .Bırakmayalım yakasını , gidelim üstüne ..Aç sayfaları , gör bak kimler kimler var . Tarih kaynaklarına bakıldığında , akıllarda soru işareti , muammalar
Uygarlık ve Delilik
Uygarlık ve DelilikAndrew Scull · Yapı Kredi Yayınları · 201654 okunma