Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ayşe Mine Şengel

Ayşe Mine ŞengelVegan Yemekler Beslenme Rehberi yazarı
Yazar
Çevirmen
7.0/10
1 Kişi
4
Okunma
0
Beğeni
554
Görüntülenme

Ayşe Mine Şengel Sözleri ve Alıntıları

Ayşe Mine Şengel sözleri ve alıntılarını, Ayşe Mine Şengel kitap alıntılarını, Ayşe Mine Şengel en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
B12 vitamini eksikliği çekmemizin sebebi doğadan uzaklaşmış ve steril ortamlarda yaşamaya başlamış olmamız. Yalnız sadece biz değil, yetiştirilen hayvanlar da doğal ortamlarında yaşamıyor ve B12 vitamini takviyesi alıyor. Yani bize sadece et, süt tüketerek alabilirsiniz dedikleri B12 vitamini zaten takviye almış bir hayvandan geliyor. Doğal döngünün bir parçası olmuyor. Yanında aldığımız antibiyotikler, hormonlar, yağlar da cabası... Onun yerine yıllık kan tahlillerimizi yaptırsak ve doktor kontrolünde ihtiyacımız olduğu kadar B12 vitamini alsak daha doğru olur.
Reklam
"İnsanın, hayvanın ve gezegenin sağlığı için bireysel ve toplumsal hayatta yapılabilecek en iyi şeyi yapıyorum: Vegan yaşıyorum ve vegan besleniyorum."
Kırmızı etin 100 gramında 2,7 mg demir varken, tofuda 3 mg demir bulunuyor.
"Hiçbir canlıyı incitmeden Ali nazik yiyebilir, yumurtaya ekmek banabilir ve çok sevdiğiniz peynirli pizzanızın tadını çıkarabilirsiniz. Çünkü yemekten kozmetiğe, kıyafetten ayakkabıya, çantaya kadar her şeyin vegan seçeneği mümkün. Ve her şeyin bu kadar mümkün olduğu bir zamanda, gerçekten da hayvanları artık rahat bırakmanın vakti gelmedi mi?"
Doğadaki tüm canlılara değer verenler için veganlık sadece bir beslenme trendi değil, aynı zamanda bir yaşam tarzı.
Reklam
-Hayvansal gıdalarda yer alan aminoasitler ve proteinler sinir sistemini baskı altına sokabiliyor. Ancak bitkisel kaynaklı beslenen kişilerde stres ve depresyon görülme riski azalıyor. -Hayvansal gıdalardan alınan yağlar ciltte akne ve benzeri istenmeyen cilt problemlerinin oluşmasına yol açabiliyor.
Bize hep bitkilerden alınan proteinin temel aminoasitleri içermediği ve et yemediğimiz sürece eksik beslenmiş olacağımız söylendi. Fakat bugün biliyoruz ki bakliyatları tahıllarla birleştirdiğimizde İhtiyacımız olan tüm temel aminoasitleri alıyoruz. Hatta artık marketlerde bile kolayca bulabileceğimiz kinoa gibi içinde tek başına bütün temel aminoasitleri barındıran bitkisel gıdalara erişimimiz var. Yani et ve süt tüketmeyince proteinden eksik kalacağız bilgisi kesinlikle doğru değil. Bu yüzden protein ihtiyacımızı lif içeriği 0 olan ve doğal olarak trans yağ içeren et ürünleri yerine bitkisel kaynaklardan almamız, sağlığımız için daha faydalı oluyor.
Bitkisel beslenmek; bitkilerin bütün enerjisini, renk cümbüşünün içindeki fitokimyasalları, bağırsak sağlığımız için gerekli lifleri bol bol almak anlamına geliyor. Vücudumuzun tüm sistemlerinin düzgün işlemesi için bütün bunları ihtiyacımız var. Bitkilerin gücünden yararlanırken bir yandan enerjimizin yükselmesi, bağırsak sistemimizin daha düzgün işlemesi ve vücudun rahatlamasının en önemli nedenlerinden biri de günümüzde hayvancılık endüstrisinin sonucu olan stresi hayvanları ile bu hayvanlardan elde edilen ürünlerden bize geçen antibiyotikler, hormonlar ve benzerlerinden uzak kalmamız... Bunlardan kurtulup bitkisel ağırlıklı beslenince vücut detoks sürecine giriyor ve yenileniyor.