Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ayşenur Gönen

Ayşenur GönenRafadan Tayfa - Eyvah! Macera Peşimizde yazarı
Yazar
9.0/10
244 Kişi
1.308
Okunma
13
Beğeni
2.537
Görüntülenme

Ayşenur Gönen Gönderileri

Ayşenur Gönen kitaplarını, Ayşenur Gönen sözleri ve alıntılarını, Ayşenur Gönen yazarlarını, Ayşenur Gönen yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ramazan
Müslüman dilinden ve elinden diğer müslümanların güvende olduğu kimsedir. Peygamberimiz (sav) lakabı el emindi. yani müslüman olan olmayan herkes ona güvendiği anlamına gelir bu sıfat.
Ramazan
Bir ramazan gününün saatleri ilerledikçe içimizdeki ay büyür büyür; İlkin kurulmuş bir hurma dalı kadar ince; sonra bir kalın kaşlı hilal.
Reklam
Ramazan
Hatalarından dönmek için. ruhunu arındırmak için. Allah'ın hazinesine geniştir. O hazineye giden yol hatalarını tekrarlamamak üzere tövbe etmekten geçer.
Recep bayanı zamanda mükafat ayıdır. Regaip ve Miraç gecelerinde mükafatları toplarsın. Şaban da şimdilik ayıdır. Recep ayında tövbe ettiğin şeylerden kendini uzak tutmaya devam edersin. Böylece Allah'ın sevgisini kazanırsın. Ramazan-ı Şerif isen mükafat ayıdır. Allah'la kurduğun yakınlığının meyvelerini toplarsın. Sürprizlerle doludur Ramazan Allah'ın seni nasıl mükafatlandıracağını bilemezsin. 3 aylık bir kurs gibi. Eğitimin sonunda da bayram var. Bayramda hazineye ulaşırsın.
Ramazan
Kim bir oruçluyu iftar ettirirse,ona oruçlunun sevabının aynısı verilir. (onun kadar sevap kazanır) Orucun sevabının da hiçbir şey eksilmez.
Sayfa 176Kitabı okudu
168 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
İslâm Kur'an ile düşünmeyi emreder
Kitabı okudum beğendim bütün çocuklara ve büyüklere de tavsiye ederim. Fiziksel olarak büyük ama akıl olarak küçük olan büyüklerin de bu tür kitapları okumalarını isterim daha iyi anlayabilirler bazı şeyleri. Çünkü bu tür kitaplar çocukların anlayacağı şekilde misaller vererek birşeyleri açıklar. Dolayısıyla normal seviye kitapları okumak her
Elma Dersem Düşün
Elma Dersem DüşünAyşenur Gönen · Server Yayınları · 2022109 okunma
Reklam
Akletmezmisiniz Düşünmez misiniz?
Kitabımız Kur'ân-ı Kerîm'de en çok tekrarlanan ifadelerin başında şunlar gelir: "Yoksa siz hâlâ aklınızı kullanmayacak mısınız?", "Düşünmez misiniz?", "Akıl erdirmez misiniz?”, “Aklınızı çalıştırmaz mısınız?" Onlar (o salim akıl saahibleri öyle insanlardır ki) ayakda iken, otururken, yanları üstünde (yatar)
Akıl yürütme ve tefekkür
İbrahim Peygamber'in, toplumunu putlara tapmaktan vazgeçirmek için kullandığı akıl yürütmeyi biliyor musunuz? -Akıl yürütme mi kullanmış? Bilmiyordum. -Tabii ya! İbrahim Peygamber geceleri gökyüzüne bakarak uzun uzun düşünürdü. Önce parlak bir yıldız gördü ve düşündü: "Bu benim Rabbim olabilir mi?" dedi. Sonra yıldızların gündüzleri gözden kaybolduklarını gördü. Dedi ki: "Ben batıp kaybolan şeyleri sevmem." Sonra gözünü aya dikti. Ay da gündüzleri ortadan kayboluyordu. Sonra güneşin doğuşunu gördü. "Benim Rabbim güneş olabilir mi? Bu hepsinden de büyük!" diye düşündü. Ama o da geceleri gözden kayboluyordu. Sonra bütün bunların üstünde, bütün bunları yaratan ve düzene koyan bir güç olduğunu düşünerek Allah'ın varlığı sonucuna ulaştı. Bu gözlemlerinden çıkardığı sonuçları, insanları Allah'ın varlığına ikna etmek için bir yöntem olarak kullandı. Biz buna "tefekkür" deriz, felsefeciler "akıl yürütme" der, "çıkarım yapma" der, "sentez" der, "analiz" der... Amaç aynıdır. İnsanlara akıllarını kullanmayı öğreterek daha anlamlı bir hayata ulaştırma çabasıdır.
Marifet ve Ârif
Kötü tecrübelerimiz bize çok şey öğretir. Bu gibi durumlarda aklımız uçup gider. Duygularımızın yani kalbimizin yardımıyla bazı şeylerin iç yüzünü kavrarız. Büyüklerimiz buna mârifet der. Kaynağı ise akılda değil kalptedir. Hatta derler ki, akılla elde edilen bilgiden daha değerlidir bu tür bilgiler - Arkadaşımın öteki yüzünü gördüm, evet. Ama bu bilginin beni mutlu ettiğini söyleyemem. Bilmesem daha iyiydi belki de. Aklım çok karışık. - Haklısın. İçyüzünü kavradığımız şeyler, bizi her zaman mutlu etmez. Hatta acı verebilir. Çünkü işin içinde kalbimiz ve duygularımız var. Akılla bulunan şeyler dışardaki dünyada olan bitenle ilgilidir çoğunlukla. Problem duygu dünyanda ise, aklına başvurarak kurtulamazsın. İçgörünü kullanarak yolunu bulursun. Bunu yapabilen insanlara "ârif" denir.
Aşırı Duygular sağlıklı düşünmeye engel olur
Korku da sevgi de öfke de sağlıklı düşünmenin önündeki en büyük engellerdendir. Aklı başında insan, kendine zarar vermeden bunlarla baş etmesini bilir.. Kıskançlık da sağlıklı düşünmenin önünde büyük bir engeldir... Önceden çok değer veriyordun, şimdi ise düşmanın gibi görüyorsun. Hayat böyle değildir evladım. Aklı başında bir insan, her şeyi olduğu gibi görmeye çalışır. Duygularının akışına kapılıp gitmez. Çünkü duygularımız bazen sağlıklı düşünmemizin önündeki en büyük engel hâline gelir. Hem biz şuna inanırız: "Her şerde bir hayır vardır."
Reklam
İstişare önemi
Şu sözü bilir misiniz? "Akıllı adam aklını kullanır, daha akıllı adam başkalarının aklını kullanır." Biz buna istişare deriz. - İstişare nedir? Peygamberimiz'in ısrarla tavsiye ettiği bir şeydir. Fikir alışverişinde bulunmak, kendisine fikrini soran kişiye yol göstermek demektir. İnsan bazen sağlıklı düşünemez. Kendine başkalarının gözünden bakmaya ihtiyaç duyar.
Eleştirel düşünce ve doğru düşünmek
Eleştirel düşünmeyi bilirseniz kimse sizi şaşırtıp yolunuzdan çeviremez. Eleştirel düşünme günümüzde herkese lazım artık. Çünkü bizi yönlendirmek isteyen çok fazla bilgi ve insan var. Sadece çocuklara değil, büyüklere de lazım... Karşılaştığımız bilgiyi veya mesajı peşin peşin kabul veya reddetmek sağlıklı bir düşünme şekli değildir. Bu bilgiler veya mesajlar çoğu zaman bizi bir şeye yönlendirmek ister. Bizi neye yönlendirdiğini bilmemiz gerekir. Doğru bir davranışa mı yoksa hata yартача mı? İşte tam bu noktada SORU SORMAYA başladığımızda eleştirel düşünme kendiliğinden ortaya çıkar.
Dijital Dünya ve Dijital insanlar
Bu dünya artık sizin gibi dijital yerlilerin dünyası... İnternet dünyanın en büyük ülkesi artık. Bu sanal ülkenin yerlileri de sizsiniz... Günümüzde eğlencenin de bilginin de ana kaynağı internet artık. Benim yaşıtlarıma ise dijital göçebe deniyor. Yani bu yeniliklerle sonradan tanışan insanlara... 107
Hayal ve düşünce
Hayal kurmak da bir düşünme şeklidir. Ama aklınızla değil, bilinç dışınızla. - O ne demek ki? - Bilinç dışımıza ruhumuzun derinlikleri diyebiliriz. Ya da kalbimizin gizli odaları. Bildiğinizi bilmediğiniz şeyler vardır bilinç dışında. Hatta farkında olmadan düşündüğünüz şeyler. Duygularınızla bulduğunuz şeylerin ortaya çıkmasını istedim. - Öğretmenim, neden resim çizdikten sonra gözlerimizi kapatmamızı istediniz? Öğretmen tüm sınıfa dönerek dikkatlerini çekti. - Arkadaşınız çok önemli bir soru sordu çocuklar. Bu hem sanatçıların, hem mucitlerin hem de bilim adamlarının çokça kullandıkları bir yöntemdir. En parlak buluşlar, beyinlerimizi kısa süreliğine uyuttuğumuzda ortaya çıkar. Beyniniz yorgunken ve stres altındayken değil. Kafa yormaya ve çalışmaya ara verdiğiniz anlarda doğar. Buna ilham deriz. Duş alırken, yürüyüş yaparken, müzik dinlerken hatta uyurken... Bunlar bilgi depolamaya ara verdiğimiz zamanlardır. Bu sırada bilinç dışımız biz fark etmeden bilgilerimizi bazı işlemlerden geçirir. İcatların nasıl ortaya çıktığını araştırırsanız bunu göreceksiniz. - Mesela! - Biraz düşünürseniz hatırlayacaksınız. Newton ağacın altında uyuklarken yer çekimini keşfetti. Arşimet, suyun kaldırma kuvvetini hamamda yıkanırken buldu. -Aaa! Evet. Şimdi anladım.
Safsata Örnekleri
1.Yanıltmaca (Safsata) Örnekleri Tartışmaları tatsız ve istenmeyen sonuçlara götüren bazı düşünme ve davranış hataları vardır. Bunlara "safsatalar" deriz. Bunlar bir çeşit yanıltmacadır. Safsatalar insanlar ve toplumlar arasındaki iletişimi zorlaştırır. Sağlıklı düşünmenin, sağlıklı iletişim kurmanın ve sorunları çözmenin önündeki en
170 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.