Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bagrat Şinkuba

Bagrat ŞinkubaSon Ubıh yazarı
Yazar
8.5/10
4 Kişi
7
Okunma
0
Beğeni
786
Görüntülenme

Bagrat Şinkuba Gönderileri

Bagrat Şinkuba kitaplarını, Bagrat Şinkuba sözleri ve alıntılarını, Bagrat Şinkuba yazarlarını, Bagrat Şinkuba yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dünyada üç tehlike vardır, Sharakh: Bir çocuğun elindeki bıçak, bir yalan­cının ağzındaki övgü, güç sahibi birinin elindeki iktidar.
Şarkılarda bile; güzel kadınların gözleri, İstanbul'un keh­ribarına benzetilirdi.
Reklam
Aslında kafaları, onları Müslüman bir ülke olan Osmanlı İmparatorluğu'na göç etmeye teşvik eden kutsal savaş fikirle­ riyle dolu olan Ubıhların, vatanlarını terk ederken neden cami­ ye değil de eski pagan kültürlerinin yaşandığı Bytkha'nın bu­ lunduğu mabede giderek ayin düzenlediklerini anlayabilmiş değildim. Eskiden insanlar buraya yılda iki kez dua etmek için gelirlerdi, uzun bir yolculuğa çıkacakları zaman da burayı ziya­ ret etmeyi asla ihmal etmezlerdi, günah işlemekle suçlananlar buraya gelip Bytkha'ya kutsal yemin vererek kendilerini top­ lum içinde temize çıkarmaya çalışırlardı. Ubıhlar'ın Müslüman bir ülkeye göç ederken genç Bytkha'yı yanlarına almalarının sebebi de buydu.
Bythka Adigece put anlamına geliyordu
Bu pagan dininde, tıpkı dağlardaki kartallara benzeyen taşlar, ailedeki kadını simgeleyen heykeller, koyun kafaları ve halen daha tam olarak ne olduğu anlaşılmayan bazı yaratık heykelleri de vardı. 4. yüzyılın başında Bizans misyonerlerinin Abhazya'ya gelerek Hıristiyanlığı yaymak için eski pagan kut­ sal mekanlarını kullandıklarına dair tarihi bilgiler mevcuttu. Buralarda, Hıristiyan kiliseleri inşa edilmişti. Pitsunda'daki Lidzaa, Lykhny ve Eylr'deki kutsal mabetler, bunlardan yalnız­ ca bir kaçıydı. Bu kiliselerde "anykha" kelimesi daha sonraları Meryem'in başını simgelemişti, fakat diğer yerlerde kelime ön­ ceki anlamını korumuş ve eski günlerde olduğu gibi, yalnızca antik pagan ritüelleriyle ilişkili olmaya devam etmişti.
Şu anda yaşadıkları yer adeta cennet gibi. Ne çok soğuk ne de çok sıcak; oradaki hava burada ilkbahar sonunda olduğu gibi ve orada istediğin her şeyi yetiştirebiliyorsun. Eğer bir ala­ karga gagasında bir mısır tohumu taşıyorsa ve onu toprağa dü­şürürse, bir ay içinde o noktada üzerinde olgun mısır koçanları bulunan uzun bir sap olacaktır! Bana mandaların sağılmaya de­ğil sürülmede kullanıldıklarını söyledi, çünkü bizim kızılağaç­larımız gibi orada her yerde süt ağaçları yetişiyor: Gövdeyi bir bıçakla kesiyorsunuz ve sürahiler dolusu taze süt elde ediyor­ sunuz! Eğer ekşi krema yapmak isterseniz yalnızca ağaçtan bir yaprak kesip onu sütün içine atıyorsunuz.
Bir keresinde, hatırlıyorum beni durdurup, bizim pati­kanın üzerinde emekleyen bazı karıncaları göstermişti : "Bak, sırayla gidiyorlar. Onları durdurabilir misin?" "Sadece seyret." dedim ve karıncaların üzerine adım atma­ ya yeltendim, fakat büyükannem buna izin vermedi. "Karıncalardan daha güçlü olduğunu göstermek mi isti­ yorsun?" dedi büyükanneın. "Eğer silahlı adamlar bizi ağaçla­rın arasında görüp öldürseler ya da atlarına bizi çiğnetseler na­sıl olur? Bazen en küçük ve en zayıf olan en akıllıdır.
Reklam
Hayır, sevgili Sharakh, bir lisan senin düşündüğün kadar çabuk yok olamaz, çünkü o sadece insanların dillerinde yaşa­ maz; onların içinde de yaşar. Hem sadece onların içlerinde de­ ğil denizin, toprağın ve taşların içinde ele yaşar. İnanıyorum ki Ubıh topraklarında hala dal dalla, taş taşla, nehir nehirle benim kendi dilimde konuşuyor.
Otur, otur!" dedi. "Ayakta kalmamalısın. Ben senden yaş­ça büyüğüm ama sen benim dayımsın.* Bu yüzden gelenekleri­mize göre sen benden daha yaşlısın."
Eğer bugün ölürsem, kalbimdeki inancım benim ve di­ğer tüm insanlarımın hala Abhaz olduğunu söyleyecektir."
208 syf.
7/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Abhaz Ulusal Şairi Bagrat Şinkuba'nın kaleme aldığı Son Ubıh bir göç, dram ve yok oluş hikâyesi. Yaşadıkları toprakları terk ederek Osmanlı Devleti'ne zorunlu göç neticesinde birey birey tarih sahnesinden silinen bir halkın acıklı öyküsü anlatılıyor kitapta. Ubıhlar, Kuzey Kafkasya'da yaşayan Çerkes boylarından olmakla birlikte, on dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısında Ruslar'ın baskılarından ötürü yerleşik bulundukları coğrafyayı geride bırakarak Osmanlı topraklarına göç ederler. Ve bu göçle birlikte aslında koca bir tarihi, geleneği, yazgıyı ve geçmişi de geride bırakırlar. Zawurkan Zolak'ın anıları olarak okuduğumuz kitap aslında bir halkın yok oluşuna yazılmış bir ağıt niteliğinde. Sonuçta insanların vatansız kaldığında yaşadığı zorluklar, aldığı nefesin bile zulüm olmasına neden olan çaresizlik ve mevkii ve menfaat uğruna kişiliğinden, onurundan ve değerlerinden ödün veren asalakların anlatıldığı ibretle okunacak bir kitap Son Ubıh.
Son Ubıh
Son UbıhBagrat Şinkuba · Nart Yayıncılık · 19908 okunma
Reklam
Vatan seni kaybedebilir, ama sen onu asla kaybetme!
Sayfa 202Kitabı okudu
38 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.