Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Barış Özener

Barış Özenerİnsan Çeşitliliği yazarı
Yazar
9.4/10
9 Kişi
42
Okunma
1
Beğeni
1.967
Görüntülenme

Barış Özener Sözleri ve Alıntıları

Barış Özener sözleri ve alıntılarını, Barış Özener kitap alıntılarını, Barış Özener en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türümüzün evrimi basit bir doğrusal süreç olmaktan ziyade, çıkmazlarla dolu, karmaşık, kimi zaman yok olmakla yüz yüze kaldığımız kaotik bir süreçtir.
Günümüzde insan çeşitliliği üzerine yazılmış hiçbir kitapta geçmişte yapılmış ırksal sınıflandırma örnekleri kullanılmazken, ülkemizde antropologların bu örnekleri hala kullanıyor olması antropoloji adına şaşırtıcıdır. Diğer taraftan, Irk steryotipine sadece bu alanda yazılmış kitaplarda değil, akademik makalelerde de rastlamak mümkündür. Ülkemizde üniversitelerde görev yapan antropologlar Anadolu’dan ele geçen iskelet buluntuları üzerindeki çalışmalarında, kafatası indeksi gibi 19.yüzyıldan kalma tipolojik yöntemleri kullanarak geçmişti yaşamış toplulukların hala ırksal kökenlerini belirlemeye çalışmaktadır. Bu örnekler, ne yazık ki Türkiye antropolojisinin güncel tartışmaların oldukça gerisinde olduğunu göstermektedir.
Reklam
Biyolojik belirlenimcilik her zaman, var olan toplumsal düzenlemeleri biyolojik olarak kaçınılmaz gösterilerek savunulmak için kullanılmıştır; yoksulluğun hep var olacağı söyleminden, 19. Yy emperyalizmine ve modern cinsiyet ayrımcılığına kadar. Olgusal destekten bu denli yoksun olan bu fikirlerin yüzyıllar boyu yerleşik iletişim araçlarından destek görmüş olması başka nasıl açıklanabilir! "Stephen Jay gould"
İnsan toplumlarının yaklaşık %90 ı kahverengi tonlarında gözlere sahipken, açık renkli gözlere %10 gibi düşük bir oranda rastlanır.
Sayfa 136Kitabı okudu
Biz insanlar, çevre koşullarına habitasyon, aklimasyon, aklimatizasyon ve gelişimsel aklimatizasyon olmak üzere dört şekilde tepki gösteririz.
Giyiyoruz leş gibi elbiseleri sırtımıza Hazırız artık vücudumuzu Yirmi sekiz buçuk liraya satmaya Cehennemin alt katındayız Ayağımızda yırtık çizmeler Suyun içinde yarı beline kadar On sekiz yaşında romatizmalı işçiler A. Arslan
Sayfa 76
Reklam
Yerleşik hayata geçişten, yakın geçmişimize kadar başımıza musallat olan grip, verem, hıyarcıklı veba, sıtma, kolera, ve kızamık gibi hastalıkların tümü evcilleştirdiğimiz hayvanlardan bizlere bulaşmıştır.
Sayfa 166Kitabı okudu
Türümüz, diğer memeli türlere kıyasla fiziksel olarak en fazla çeşitlilik gösteren türlerden birisidir. Vücut boyutları, göz rengi, deri rengi, saç şekli gibi gözle görülür özelliklerin yanısıra, besinleri metabolize etme süreçlerimiz, çeşitli hastalıklara ve kimyasallara verdiğimiz tepkiler populasyonlar arasında çeşitlilik gösterir.
Neredeyse her 10 yılda yeni bir hastalık la tanışıyoruz ve bu hastalıklara karşı yeni ilaçlar üretmek için mücadele veriyoruz.
Sayfa 173Kitabı okudu
Modern genetik bilimi, canlılardaki kalıtım ve varyasyonlarla ilgilenir. En basit ifadeyle gen, kalıtımın işlevsel birimidir.
74 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.