Baron de Tott

Türkler yazarı
Yazar
8.7/10
5 Kişi
18
Okunma
1
Beğeni
2.064
Görüntülenme

Baron de Tott Gönderileri

Baron de Tott kitaplarını, Baron de Tott sözleri ve alıntılarını, Baron de Tott yazarlarını, Baron de Tott yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kırım Giray Han 1758-1764 ve 1768-1769
Bu Hükümdar’ın zekâsını ve meziyetlerini takdir etmek zorundayım: iklimlerin etkisinden, hürriyetin aşırılığından ve faydalarından, şeref ilkelerinden, Montesauieu’ye yaraşacak kadar devlet yönetimini ilgilendiren yasalardan ve ilkelerden bahsettiğini sık sık duymuşumdur.
Artık sefere çıkmak için her şey hazırlanmıştı; Kicela'da Sultan Serasker'in başkanlığında toplanmış olan Basarabya ordusu hareket işaretini bekliyordu. 07 Ocak 1769 tarihinde Kırım Giray yanında sultanları, vezirleri, yüksek rütbeli subayları ve gönüllü Mirzaları ile Kavuşan'dan hareket etti. O gün Dniester nehri aşıldı. Bu maksatla nehir üzerinde, bir gün önce ağırlıkların geçmesi için yapılmış olan sekiz büyük saldan faydalanıldı.
Reklam
Bana bütün, bu ayrıntıları anlatan Kırım Giray Han bu seferde onu izlemek isteyip istemediğimi sordu. Onun yanında Fransa İmparatoru'nun temsilcisi olarak bulunmak şerefinin seçim hakkımı elimden aldığını belirttim. İlerde çok soğuk günler göreceğimizi, elbisemin bu soğuklara dayanamıyacağını bunun için Tatar kıyafetine bürünmemin daha iyi olacağını ve sekiz gün içinde hareket etmeyi tasarladığını anlattı.
Ukrayna'ya yapılacak sefer Tatar Beğlerinin kurultayında da kabul edildi ve eyaletlerden asker toplanması için sağa sola buyruklar gönderildi. Her sekiz aileden üç atlı isteniyordu; böylece aynı anda saldırıya geçecek olan üç ordunun teşkil edileceği tasarlanıyordu; Nureddin'in 40.000 kişilik ordusu küçük Don üzerine gidecek, Kalgav'ın 60.000 kişilik ordusu Dniester'in sol yakası boyunca ilerleyecek ve Han'ın bizzat yönettiği 100.000 kişilik ordu da doğrudan Ukrayna'ya dalacaktı. Genel buluşma yerinin Tombaşar olarak tesbit edildiği bu büyük ordu içine özellikle Yedesan ve Bucak birlikleri alınmıştı.
Buna karşılık vakit daralıyordu: Kırım Giray benim Hotin’e giderek oraya sığınmış olan Ley soyluları ile onun adına görüşmeler yapmamı istiyordu; ancak Han'ın tam güvenini kazanmış olmanın verdiği memnunlukla yetinmeyerek, benim gibi tam yetkili bir Tatarın da bu toplantıya katılmasını istedim; hemen birini seçtiler. Leh elçisi rahattan ziyade çabukluk istediğinden ertesi gün akşam Boğdan topraklarına girdik. Savaş gelmeden önce bile müthiş bir tahrip manzarası ile karşılaştık.
Gazeteler günümüzde Lehistan'da meydana gelen karışıklıkları ve Rusya ile Türkiye arasındaki görüşmeleri fazlasıyla yazdılar. Maksud Giray kendisini bu yangının ortasında görüyor, önemli bir rolü olduğunu kavrıyor, olayların devamından ciddî endişeler duyuyor.
Reklam
64 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.